Μπουγάτσα: ένα όνομα, πολλές παραλλαγές (τόσο γλυκές όσο και αλμυρές) ιδιαίτερα φημισμένη στη Βόρεια Ελλάδα
Αγαπημένος συνδυασμός πολλών από εμάς, που μας ακολουθεί από τα παιδικά μας χρόνια μέχρι σήμερα: Η μπουγάτσα, με τραγανό λεπτό φύλλο και βελούδινη κρέμα (άχνη-κανέλα) και γνωστό σοκολατούχο γάλα, είναι η εγγύηση της απόλαυσης!
☝Το mille feuille (μιλ φέιγ) είναι ένα από τα πιο διάσημα γλυκά γαλλικής καταγωγής με φανατικούς φίλους σε όλο τον κόσμο. Το όνομα του σημαίνει χίλια φύλλα φτιάχνεται παραδοσιακά από τρία φύλλα σφολιάτας τα οποία εναλλάσσονται με δυο στρώσεις κρέμα ζαχαροπλαστικής ή σαντιγί, κρέμα κακάο ακόμη και μαρμελάδα.
🤔Ποιο από τα δύο γλυκά όμως μπορούμε να απολαύσουμε χωρίς ενοχές; Παράδοση ή Trend;
✅ Μία μερίδα μπουγάτσα με κρέμα αποδίδει 303 θερμίδες, σε αντίθεση με ένα κομμάτι mille feuille που περιέχει 456 θερμίδες.
✅ Ένα βασικό συστατικό της μπουγάτσας στην παρασκευή του φύλλου, είναι το ελαιόλαδο που είναι πολύ πλούσιο σε βιταμίνη Ε, μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς.
✅ Αντίθετα στην παρασκευή του mille feuille χρησιμοποιείται βούτυρο, που είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά, τα οποία αυξάνουν τα τριγλυκερίδια και επιβαρύνουν την υγεία της καρδιάς.
✅Τέλος, η μπουγάτσα μπορεί να ευκολότερα να προσαρμοστεί στο διαιτολόγιο μας ως πρωινό, σνακ ή ακόμα κι επιδόρπιο😀
☝Φυσικά, οπως εχουμε ξαναπει, τίποτε δεν απαγορεύεται στο διαιτολόγιο ενός υγιούς ατόμου, αρκεί να είναι σωστά προσαρμοσμένο σε αυτό. Ωστόσο, η “ξεχασμένη” μπουγάτσα θα μπορούσε να έχει περισσότερο περίοπτη θέση, κυρίως ως επιδόρπιο, στις επιλογές μας, από ότι πολλά trendy γλυκίσματα‼️Οπου και αν βρεθείτε ανά την Ελλάδα (είτε οι βόρειοι νότια ή οι νότιοι βόρεια) μη χάσετε την ευκαιρία να απολαύσετε τη μοναδική (γλυκιά) γεύση της μπουγάτσας κι αν μπερδευτείτε με το όνομα της για σιγουριά περίγραψτε την 😀