Έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας και έχουν κερδίσει (δικαίως) σημαντική θέση στο διαιτολόγιο μας! Ο λόγος για τα βούτυρα καρπών.

Παρασκευάζονται με πολτοποίηση των ξηρών καρπών και διατίθενται φυσικά και αυτούσια ή σε συνδυασμό με ένα ή περισσότερα συστατικά , όπως κακάο , φρούτα , ζάχαρη , άλλα έλαια κ.α. Ποια είναι , όμως , η διατροφική τους αξία και ποιο να προτιμώ;
Τα αλείμματα καρπών, ως μια πρώτη γενική παρατήρηση, είναι αρκετά θερμιδογόνα, άρα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.
Το φυστικοβούτρο αποτελεί την καλύτερη πηγή πρωτεΐνης.
Το φυστικοβούτυρο όμως, έχει και την υψηλότερη περιεκτικότητα των επιβλαβών κορεσμένων λιπαρών.
Το αμυγδαλοβούτυρο και το ταχίνι αποτελούν την καλύτερη πηγή φυτικών ινών, που ως γνωστόν συμβάλλουν στην καλή υγεία του εντέρου.
Το ταχίνι αποτελεί με διαφορά την καλύτερη πηγή σιδήρου, αλλά και ασβεστίου.
Το αμυγδαλοβούτυρο αποτελεί την καλύτερη επιλογή για την πρόσληψη της αντιοξειδωτικής βιταμίνης Ε.
Παρασκευάζονται από ξηρούς καρπούς , τα οποία είναι από τα πιο συχνά αλλεργιογόνα. Απαιτείται προσοχή σε πιθανές περιπτώσεις εμφάνισης αλλεργίας, κυριως σε παιδιά!
Στο εμπόριο κυκλοφορεί μεγάλη ποικιλία προϊόντων , που πολλές φορές περιέχουν πρόσθετα αλάτι , ζάχαρη , φοινικέλαιο και άλλα συστατικά που δεν είναι επιθυμητά.
Το νου σας λοιπόν στις ετικέτες τροφίμων.