Υπάρχουν διάφορα είδη χαλβάδων προαξερχόντως του σησαμένιου, αλλά κι ο σιμιγδαλένιος και ο χαλβάς Φαρσάλων. Ποιος είναι ο πιο θρεπτικός, ποια η θερμιδική τους αξία; Ας τα βάλουμε κάτω από το διατροφικό μας μικροσκόπιο
✅ Ενεργειακά, και οι 3 είναι ιδιαίτερα θερμιδογόνες τροφές, με τον σησαμένιο να αποδίδει τις περισσότερες θερμίδες. Ο σιμιγδαλενιος έχει τις λιγότερες καθώς το κύριο συστατικό του είναι το σιμιγδάλι που μας δίνει κυρίως υδατάνθρακες..
✅ Όμως η πρωτεΐνη είναι σημαντικά περισσότερη στον σησαμένιο κυρίως λόγω του σησαμιού που περιέχει, αλλά και των ενδεχόμενων ξηρών καρπών.
✅Αναφορικά με τα λιπαρά, υπερτερούν ο σησαμενιος και ο σιμιγδαλένιος που φτιάχνονται κυρίως (όχι πάντα) με ελαιόλαδο, σε αντίθεση που τον Φαρσάλων που χρησιμοποιείται συνήθως βούτυρο. Επίσης, το ταχίνι και οι ξηροι καρποί αποτελούν καλές πηγές των ωφέλιμων μονο- πολυακορεστων λιπαρών οξέων, σε αντίθεση με το βούτυρο που περιέχει κυρίως τα επιβλαβή κορεσμένα.
📌Φυσικά κι υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής τους. Η προσθήκη σοκολάτας ξηρών καρπών, η χρησιμοποίηση ως λιπαρής ύλης του βουτύρου έναντι των σπορελαίων ή ελαιολάδου και η προσθήκη ζάχαρης, μπορεί να διαφοροποιήσουν σημαντικά τη θρεπτική αξία του χαλβά.
Σε κάθε περίπτωση απολαύστε τον αγαπημένο σας χαλβά….με μέτρο. ⚖
☝Να θυμάστε: ένα μικρό κομμάτι αρκεί για να πάρουμε την ευχαρίστηση που θέλουμε!