Το ψωμί για πολλούς από εμάς είναι αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας.. και όχι άδικα, καθώς ως πηγή υδατάνθρακα βρίσκεται στην βάση της Μεσογειακής διατροφής.
🍞⚡️Όταν λοιπόν η μέρα μας περιλαμβάνει από 1 έως και 3 και 5 φέτες ψωμί.. είναι σημαντικό να κάνουμε την κατάλληλη επιλογή.
🧐Και ναι, γνωρίζουμε ότι το λευκό είναι το λιγότερο θρεπτικό.. αλλά τι γίνεται με τα υπόλοιπα?
🆚Είναι καλύτερο το ψωμί ολικής άλεσης ή το πολύσπορο?
📍🌾Το ψωμί ολικής άλεσης παρασκευάζεται από δημητριακά που αλέθονται ολόκληρα, δηλαδή μαζί με τον φλοιό τους.
✅Ο φλοιός έιναι πλούσιος σε φυτικές ίνες, οι οποίες ενισχύουν την πέψη και τον μεταβολισμό, βοηθάνε στον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα και μας κρατάνε χορτάτους ενώ μας προσφέρει και άλλα θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε και μέταλλα όπως σίδηρο, ψευδάργυρο, χαλκό κ.α.
❤️🩹⚕️Έτσι, τα προϊόντα ολικής άλεσης έχουν συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία, καθώς προστατεύουν από την εμφάνιση διαβήτη, καρδιαγγειακών αλλά και έναντι διαφόρων μορφών καρκίνου.
📍🥜Το πολύσπορο ψωμί παρασκευάζεται από ένα συνδιασμό δημητριακών (σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη, βρόμη, καλαμπόκι, ρύζι, κεχρί) και περιέχει σπόρους όπως σουσάμι, ηλιόσπορο, λιναρόσπορο, παπαρουνόσπορο, chia.
✅Τα διάφορα είδη δημητριακών κάνουν το ψωμί αυτό ελαφρώς πιο θερμιδογόνο (85 kcal vs 75 kcal το ολικής) αλλά του προσφέρουν και ποικιλία θρεπτικών συστατικών.
✅Οι διάφοροι σπόροι μας παρέχουν πολύτιμα αντιοξειδωτικά, βιταμίνη Ε, φώσφορο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο κ.α. και αποτελούν εξαιρετικές πηγές ω-3 και ω-6 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων.
💁🏻♂️Και τα δύο λοιπόν είναι εξίσου θρεπτικά, με μικρές διαφορές στις θερμίδες τους.
👆Για να επιλέξετε ένα θρεπτικό ψωμί κοιτάξτε στην συσκευασία: θέλουμε ως πρώτο συστατικό αλεύρι ολικής άλεσης, χωρίς γλυκαντικά και με 1,5 – 2 γρ. φυτικών ινών/ φέτα.