Η κινόα έχει σχεδόν… εκθρονίσει το ρύζι ως πηγή υδατάνθρακα σε πολλά healthy γεύματα του εμπορίου. Για να δουμε όμως δικαίως; Ποιες είναι οι διαφορές τους;
Γράφει ο Δρ. Αναστάσιος Παπαλαζάρου Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc, Phd

Το ρύζι αποτελεί ένα από τα βασικά είδη διατροφής της ανθρωπότητας!
Αποτελείται κυρίως από υδατάνθρακες, με ελάχιστες φυτικές ίνες : είναι αρκετά εύπεπτο και αποτελεί την κατάλληλη επιλογή για περιπτώσεις στομαχικών διαταραχών.
Περιέχει ένα ποσοστό πρωτεϊνών, οι οποίες όμως είναι χαμηλής βιολογικής αξίας, οπότε πρέπει να το συνδυάζουμε κατάλληλα στα γεύματα μας.
Αποτελεί καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β (εκτός Β-12) αλλά και μετάλλων όπως : μαγγάνιο, σελήνιο, μαγνήσιο, φώσφορος.
Το καστανό ρύζι, που είναι αναποφλοίωτο, περιέχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά.
Η κινόα είναι ένας σπόρος που χρησιμοποιείται ως ψευδοδημητριακό και υπάρχει σε πολλά χρώματα: λευκή, κόκκινη, μαύρη, μπλέ.
Αποτελεί πηγή φυτικών ινών, ενισχύοντας την λειτουργία του γαστρεντερικού και ρυθμίζοντας καλύτερα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Περιέχει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, παρέχοντας μας όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, και είναι μια πολύ καλή πηγή για μια χορτοφαγική δίαιτα.
Μας παρέχει καλά λιπαρά οξέα, και συγκεκριμένα μονοακόρεστα λιπαρά όπως ελαικό οξύ, α-λινολενικό και ω-3 λ.ο.
Είναι πολύ καλή πηγή μετάλλων όπως το φώσφορος, μαγγάνιο, μαγνήσιο, σελήνιο, ψευδάργυρος κ.α. και αντιοξειδωτικών ουσιών όπως τα φλαβονοειδή κερκετίνη και καμπεφερόλη.
Συμπέρασμα:
Όσοι χρειάζονται περισσότερη φυτική πρωτείνη ας προτιμήσουν την κινόα Διαφορετικά, και τα δύο αποτελούν δυο εύπεπτα τρόφιμα, χωρίς γλουτένη, και θρεπτικά, που θέλουμε να συνοδευουν τα καθημερινά μας γεύματα.