Οι τηγανίτες θεωρούνται ίσως η παλαιότερη και πιο διαδεδομένη τροφή. Ποια είναι όμως η διατροφική τους αξία; Από τον Αναστάσιο Παπαλαζάρου, Κλινικό Διαιτολόγο – Διατροφολόγο MSc, Επιστημονικό Διευθυντή Nutrimed.
Και πως συγκρίνονται οι αγαπημένες πλέον αμερικάνικες τηγανίτες pancakes, με τις παραδοσιακές μας τραβηχτές τηγανίτες Νάξου;
Τα Αμερικάνικα pancakes, παρασκευάζονται από αλεύρι, γάλα, αυγό, ζάχαρη, baking powder, τηγανίζονται με βούτυρο και σερβίρονται με σοκολάτα.
Οι τραβηχτές τηγανίτες από την άλλη φτιάχνονται με μόλις 3 υλικά: αλεύρι, μαγιά και νερό, τηγανίζονται σε ελαιόλαδο και σερβίρονται κλασικά με μέλι και κανέλλα.
Ένα pancake σοκολάτας περίεχει γύρω στις 300 θερμίδες και με την προσθήκη σαντιγής, μπισκότων κλπ. μπορεί να εκτοξευθούν, ενώ 1 τηγανητά με μέλι, μόλις 170 θερμίδες, αποτελώντας ιδανική επιλογή για πρωινό ή και ως γλυκό σνακ.
Οι διαφορές τους αναγνωρίζονται ακόμα πιο καθαρά ως αναφορά τα λιπαρά και τα σάκχαρα, με τα pancakes να περιέχουν αρκετά κορεσμένα λιπαρά από το βούτυρο, και αρκετα σάκχαρα χάρη στην ζάχαρη και την σοκολάτα.
Φαίνεται λοιπόν, ότι τα pancakes βρήκαν έναν άξιο αντικατστάτη, καθώς όπως έχουμε ξαναπεί η παράδοση μας μπορεί να κρύβει μέσα της τους πιο νόστιμους και υγιεινούς διατροφικούς θησαυρούς.