Τα ευρήματα μιας νέας μικρής μελέτης της North American Menopause Society που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Menopause» υποδεικνύουν ότι η μουσική θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως μια εναλλακτική θεραπευτική επιλογή για τη διαχείριση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης.
Μέχρι σήμερα ελάχιστες έρευνες έχουν γίνει σχετικά με την επίδραση της μουσικής στη διαχείριση των συμπτωμάτων, μεταξύ των οποίων και η κατάθλιψη, που πολλές γυναίκες βιώνουν κατά την εμμηνόπαυση. Οι περισσότερες έρευνες εστίασαν σε άλλες εναλλακτικές θεραπείες, όπως θεραπείες γνωσιακής συμπεριφοράς, ύπνωση και διαλογισμός.
Που οφείλεται όμως η θεραπευτική επίδραση της μουσικής; Η ιδέα ότι η μουσική έχει θεραπευτική επίδραση δεν είναι καινούρια. Έχει τις ρίζες της σε αρχαίους πολιτισμούς, που πίστευαν ότι η μουσική μπορεί να θεραπεύσει το σώμα και την ψυχή.
Σύμφωνα με έρευνες, η μουσική διεγείρει την έκκριση ορισμένων νευροδιαβιβαστών, συμπεριλαμβανομένης της ντοπαμίνης, της σεροτονίνης και των ενδορφινών και της ορμόνης ωκυτοκίνης, ενώ μειώνει το επίπεδο των κυκλοφορούντων ορμονών του στρες όπως η κορτιζόλη. Αυτές οι ουσίες παίζουν ρόλο στην αρτηριακή πίεση, καθώς και στην καρδιακή και αναπνευστική λειτουργία.
Παλαιότερες έρευνες είχαν δείξει ότι η μουσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων σε ασθενείς με σοβαρές ψυχωτικές και μη ψυχωτικές ψυχικές διαταραχές καθώς και στην πρόληψη της επιλόχειας κατάθλιψης.
Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία γνωστή μελέτη που να έχει διερευνήσει την επίδραση της μουσικοθεραπείας στα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και τον κίνδυνο κατάθλιψης σε εμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Με βάση τα αποτελέσματα αυτής της μικρής μελέτης, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ακρόαση μουσικής μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τις εκδηλώσεις της κατάθλιψης και να μειώσει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης στις γυναίκες. Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η μουσική θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως μια μη φαρμακολογική θεραπευτική επιλογή στη φροντίδα των γυναικών στην εμμηνόπαυση.
Όπως επισημαίνει η Dr. Stephanie Faubion, Ιατρική Διευθύντρια και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας « αυτή η μικρή μελέτη υπογραμμίζει την πιθανή ευεργετική επίδραση μιας εύκολης στην εφαρμογή, χαμηλού κόστους, χαμηλής τεχνολογίας και χαμηλού κινδύνου παρέμβασης, όπως η μουσικοθεραπεία για τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, ιδιαίτερα τα συμπτώματα της διάθεσης. Αν και απαιτείται πρόσθετη έρευνα για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα σε μεγαλύτερους πληθυσμούς μελέτης, δεν υπάρχει μικρό μειονέκτημα στην προσθήκη μουσικοθεραπείας στο οπλοστάσιο μας για τη διαχείριση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης ».
Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Menopause. menopausejourna