Close Menu
Dailypharmanews

    Εγγραφείτε στις ενημερώσεις

    Μάθετε τα τελευταία νέα για την υγεία.

    Σημαντικοτερα νεα

    Η εξαγγελία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου για ενεργή συμμετοχή σε δράσεις πρόληψης, γίνεται πράξη

    04/12/2025

    Ο ρόλος των φαρμακοποιών δίπλα σε ανθρώπους που παίρνουν φάρμακα για απώλεια βάρους

    04/12/2025

    Η ψυχική υγεία στα σωφρονιστικά ιδρύματα περνά στο ΕΣΥ: Μία θεσμική τομή με επίκεντρο τον άνθρωπο

    04/12/2025
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Dailypharmanews
    ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
    • Αρχικη
    • Nεα

      Μαλάρια: Νέα όπλα σώζουν ζωές – αλλά η ανθεκτικότητα στα φάρμακα απειλεί να ανατρέψει την πρόοδο

      04/12/2025

      ΠΟΥ: Οι θάνατοι από ελονοσία αυξήθηκαν το 2024 και οι μειώσεις στη χρηματοδότηση ενέχουν τον κίνδυνο αναζωπύρωσης της νόσου

      04/12/2025

      Πρωταθλητές στην υπερεργασία οι Έλληνες νέοι γιατροί σύμφωνα με ευρωπαϊκή μελέτη

      04/12/2025

      Πενήντα εκατ. ευρώ σε κτηνοτρόφους και σε περιφέρειες για την αντιμετώπιση της ευλογιάς

      04/12/2025

      Γεωργιάδης: «Βαθμολογία 4,2 στο ΕΣΥ από ασθενείς – Έρχονται νέες υπηρεσίες στο MyHealth app»

      04/12/2025
    • Επιστημονικα

      Οι χάρτες των ανθρώπινων γονιδίων στερούνται παγκόσμιας εκπροσώπησης

      04/12/2025

      Αλτσχάιμερ: Εξέταση αίματος δείχνει ότι η παχυσαρκία επιταχύνει την ανάπτυξη της νόσου

      04/12/2025

      Φάρμακα κατά της παχυσαρκίας: Γιατί δεν μπορούν να τα πάρουν όλοι, τι συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

      03/12/2025

      Διατροφική Καθοδήγηση: Άνθρωπος ή ChatGPT;

      03/12/2025

      Νέο πειραματικό φάρμακο ανοίγει το «παράθυρο» θεραπείας του εγκεφαλικού έως και 12 ώρες

      03/12/2025
    • Πολιτικη Υγειας

      Η ψυχική υγεία στα σωφρονιστικά ιδρύματα περνά στο ΕΣΥ: Μία θεσμική τομή με επίκεντρο τον άνθρωπο

      04/12/2025

      ΕΟΠΥΥ: Μηδενίστηκε το clawback για τα διαγνωστικά τον Αύγουστο – Ικανοποίηση Γεωργιάδη

      01/12/2025

      Σε όλη τη χώρα οι Κινητές Ομάδες Υγείας-Ποιες υπηρεσίες καλύπτουν και πώς κλείνετε ραντεβού

      17/11/2025

      Μητσοτάκης: Οι ΚΟΜΥ αλλάζουν την πρόληψη στον τομέα της υγείας

      17/11/2025

      Σαμαράς: «Απαιτείται γενναία οικονομική στήριξη του νοσηλευτικού προσωπικού»

      10/11/2025
    • Ασθενεις

      Triplex καρδιάς: Πότε είναι αναγκαίο – Ποια καρδιακά προβλήματα εντοπίζει

      29/11/2025

      Παιδικός διαβήτης: Σε ποια ηλικία εμφανίζεται – Ποια συμπτώματα εκδηλώνει

      23/11/2025

      Πεπτικό έλκος: Τα προειδοποιητικά συμπτώματα – Πότε γίνεται επικίνδυνο

      22/11/2025

      Μαγνητική τομογραφία καρδιάς: Σε ποιες περιπτώσεις τη συστήνουν οι γιατροί

      15/11/2025

      Σαλμονέλα: Πως θα καταλάβω ότι έχω μολυνθεί

      15/11/2025
    • Καινοτομια

      Από τους εμφυτεύσιμους καταγραφείς καρδιακού ρυθμού στα wearables

      05/11/2025

      Νέα έκδοχα – νέος ορίζοντας: Τα «αόρατα» συστατικά που μπορεί να απογειώσουν την καινοτομία στα φάρμακα

      28/10/2025

      Νέα ιατρική εποχή: Εμφυτεύσιμος αισθητήρας στο παρόν- Καθρέφτης που θα σκανάρει το σώμα στο μέλλον

      12/10/2025

      Νέο φάρμακο κατά της σχιζοφρένειας αναμένεται να κυκλοφορήσει στη Βρετανία από την BMS

      22/09/2025

      Ζώντας το χειρουργείο πριν το πτυχίο: Η νέα εμπειρία μάθησης στο ΑΠΘ

      17/09/2025
    • Podcasts
    • Αφιερωματα
    ΕΓΓΡΑΦΗ
    Dailypharmanews
    Home » ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ » Διχασμένοι οι επιστήμονες για τα υπέρ-επεξεργασμένα τρόφιμα και τις βλάβες που προκαλούν στον άνθρωπο
    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Διχασμένοι οι επιστήμονες για τα υπέρ-επεξεργασμένα τρόφιμα και τις βλάβες που προκαλούν στον άνθρωπο

    30/11/20253 Mins Read
    Facebook Twitter WhatsApp
    Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp
    Listen to this article

    Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, ειδικοί προειδοποιούν ότι τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα αποτελούν σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Όσο περνάνε τα χρόνια απομακρυνόμαστε ολο και περισσότερο από τα φρέσκα τρόφιμα, και προτιμούμε πιο φθηνές, επεξεργασμένες επιλογές, με αποτέλεσμα να αυξάνεται και ο κίνδυνος εμφάνισης χρόνιων παθήσεων, μεταξύ αυτών παχυσαρκία και κατάθλιψη.

    Όπως ανέφεραν ερευνητές σε δημοσίευμα του The Lancet, είναι απαραίτητο οι κυβερνήσεις να αναλάβουν δράση, επιβάλλοντας αυξημένους φόρους στα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, έτσι ώστε να υπάρξουν πόροι για να αυξηθεί η πρόσβαση σε πιο θρεπτικά τρόφιμα.

    Στον αντίλογο άλλη μερίδα επιστημόνων υποστηρίζουν πως τα τρέχοντα δεδομένα δεν αποδεικνύουν ότι τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα προκαλούν σοβαρές βλάβες στην υγεία, και επισημαίνουν την ανάγκη περαιτέρω έρευνας και κλινικών δοκιμών.

    Ποια τρόφιμα θεωρουνται υπερ-επεξεργασμένα

    Ως υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα ορίζονται όσα περιέχουν περισσότερα από 5 συστατικά που δεν μπορεί να βρει κανείς σε ένα σπίτι, όπως σταθρεοποιητές, συντηρητικά, πρόσθετα, χρώματα και γλυκαντικά.

    Παραδείγματα τέτοιων τροφίμων είναι τα:

    • Λουκάνικα και αλλαντικά
    • Τσιπς και πατατάκια
    • Ζαχαρωτά και γλυκά
    • Έτοιμες σούπες και κονσερβοποιημένα φαγητά
    • Αναψυκτικά και άλλα ανθρακούχα ποτά
    • Παγωτά και παγωμένες λιχουδιές
    • Σφολιάτες και αρτοσκευάσματα του εμπορίου
    • Μπισκότα, κράκερ και πολλά προϊόντα του εμπορίου
    • Ξηροί καρποί με προσθήκη λιπαρών και αλατιού
    • Προϊόντα fast food και τύπου γρήγορου φαγητού
    • Το έτοιμο συσκευασμένο ψωμί του σούπερ μάρκετ

    Τα δεδομένα που διχάζουν τους επιστήμονες

    Έρευνες δείχνουν ότι η αυξημένη κατανάλωση τέτοιων τροφών, αυξάνει ταυτόχρονα και την κατανάλωση βλαβερών συστατικών όπως, τα ανθυγιεινά λιπαρά, η ζάχαρη, το αλάτι κι συνδέονται με τον κίνδυνο εμφάνισης 12 διαφορετικών παθήσεων όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, οι νεφρικές νόσοι, η κατάθλιψη και ο πρόωρος θάνατος.

    Ο καθηγητής Κάρλος Μοντεϊρό του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο, ο οποίος έχει αναπτύξει το σύστημα κατηγοριοποίησης των τροφίμων Nova, υποστηρίζει ότι η αυξημένη κατανάλωση αυτών των τροφίμων, διαμορφώνει ένα διαφορετικό διατροφικό τοπίο και ελαχιστοποιεί την υγιεινή διατροφή με σκοπό το κέρδος.

    Ωστόσο, σύμφωνα με τον καθηγητή Δρ Φίλιπ Μπέκερ από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ, λόγω της απουσίας συγκεκριμένων κλινικών δοκιμών δεν επιβεβαιώνεται η βλαβερή επίπτωση αυτής της διατροφής, ωστόσο αυτό δεν θα πρέπει να εμποδίζει την λήψη προληπτικών μέτρων μιας και τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν μία αυξημένη τάση κινδύνου για σοβαρές ασθένειες.

    Άλλωστε, είναι αρκετοί εκείνοι που υποστηρίζουν ότι αυτές οι τροφές μπορεί να έχουν υποστεί επεξεργασία αλλά έχουν και κάποια διατροφικά οφέλη, όπως το ψωμί ολικής άλεσης, τα δημητριακά και τα γιαούρτια με χαμηλά λιπαρά και επίσης ότι δεν έχουν όλα τα τρόφιμα τις ίδιες επιπτώσεις.

    Οι συσχετισμοί και τα δεδομένα φαίνεται να διχάζουν τους επιστήμονες που ζητούν επειγόντως περαιτέρω έρευνα. Είναι πιθανό ορισμένα τρόφιμα να συμβάλλουν σε αυξημένους κινδύνους χρόνιων παθήσεων, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα επεξεργασμένα προϊόντα τροφίμων αποτελούν αυτόματα κίνδυνο. Δεν είναι σαφές, ποια χαρακτηριστικά επηρεάζουν και ποιες παθήσεις.

    Ο κλάδος τροφίμων, μέσω της Ομοσπονδίας Τροφίμων και Ποτών (FDF), διαβεβαιώνει πως αυτά τα τρόφιμα μπορούν να αποτελούν μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, όπως ο καταψυγμένος αρακάς και το ολόκληρο ψωμί. Η εκπρόσωπός τους, Κέιτ Χάλιγουελ, σημειώνει πως οι εταιρείες έχουν πραγματοποιήσει πολλές αλλαγές, μειώνοντας το περιεχόμενο ζάχαρης και αλατιού στα προϊόντα από το 2015, σύμφωνα με τις κυβερνητικές οδηγίες.

    Τέλος και η Βρετανική Επιτροπή Επιστημονικών Συμβουλών για τη Διατροφή έχει εκφράσει πρόσφατα ανησυχίες σχετικά με τη σύνδεση ανάμεσα στην αυξανόμενη κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφών και αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία. Παράλληλα, σημειώνει πως είναι δύσκολο να ξεκαθαριστεί αν η βλάβη οφείλεται στην επεξεργασία ή σε κάποια συστατικά αυτών των τροφών, που συχνά είναι πλούσιες σε κορεσμένα λίπη, αλάτι και ελεύθερα σακχαρα.

    Πάντως η γενική σύσταση παραμένει ότι η διατροφή θα πρέπει να περιλαμβάνει περισσότερα φρούτα, λαχανικά και ίνες, ενώ θα πρέπει να περιορίζεται η κατανάλωση ζάχαρης, λιπαρών και αλατιού. Πηγη: BBC

    Διαβάστε επίσης:

    • Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα: Η παγκόσμια άνοδος της κατανάλωσής τους  και οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία
    • ΗΠΑ – Σιωπηλός εθισμός: Η γενιά Χ «παγιδευμένη» στα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα
    υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα
    Share. Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp

    προσφατα αρθρα

    Μαλάρια: Νέα όπλα σώζουν ζωές – αλλά η ανθεκτικότητα στα φάρμακα απειλεί να ανατρέψει την πρόοδο

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    ΠΟΥ: Οι θάνατοι από ελονοσία αυξήθηκαν το 2024 και οι μειώσεις στη χρηματοδότηση ενέχουν τον κίνδυνο αναζωπύρωσης της νόσου

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Πρωταθλητές στην υπερεργασία οι Έλληνες νέοι γιατροί σύμφωνα με ευρωπαϊκή μελέτη

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Πενήντα εκατ. ευρώ σε κτηνοτρόφους και σε περιφέρειες για την αντιμετώπιση της ευλογιάς

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Γεωργιάδης: «Βαθμολογία 4,2 στο ΕΣΥ από ασθενείς – Έρχονται νέες υπηρεσίες στο MyHealth app»

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Χαρτογραφήθηκε για πρώτη φορά ο Εθελοντισμός στην Ελλάδα

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Η «σιωπηλή κρίση» στην παιδική υγεία: Παγκόσμια αύξηση θανάτων μετά τις περικοπές διεθνούς βοήθειας

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Η Γαλλία σχεδιάζει να καταργήσει τη δωρεάν υγειονομική περίθαλψη για τους ξένους συνταξιούχους

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Φάμελλος: Ευθύνη μας μια ισχυρή Πολιτεία χωρίς αποκλεισμούς για τους ανθρώπους με αναπηρία

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Παρουσίαση του βιβλίου της Βασιλικής Στάμου «Η Μαμά είναι Πορτοκαλί» 

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Ποιοι θα πάρουν sms για δωρεάν φάρμακα κατά της παχυσαρκίας-Τι ισχύει με τα παραπεμπτικά

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Αντ. Παπαδημητρίου: Η τεχνητή νοημοσύνη ήδη αλλάζει την υγεία, την εκπαίδευση και την εργασία στην Ελλάδα

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Ο δήμος του Σαν Φρανσίσκο ζητά αποζημίωση από μεγάλες εταιρίες τροφίμων, κατηγορώντας τις ότι προκάλεσαν “κρίση δημόσιας υγείας”

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Όμιλος ΙΜΙΤΗΕΑ: Συμμετοχή στην εκδήλωση που οργανώνει το υπ. Εργασίας στη Ν. Υόρκη, για τον επαναπατρισμό Ελλήνων επιστημόνων

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Παρέμβαση της ΠΟΕΔΗΝ για την επισφαλή λειτουργία της Νευρολογικής Κλινικής του Γ.Ν. Χανίων

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Σε υψηλό επίπεδο ανέρχεται το ποσοστό ασφάλειας των τροφίμων στην Ελλάδα

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Συμμετοχή του Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη στο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της Ε.Ε

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Ένας στους πέντε θανάτους παιδιών συνδέεται με ανεπαρκή ανάπτυξη

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
    Μη χασετε
    Φαρμακειο

    Η εξαγγελία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου για ενεργή συμμετοχή σε δράσεις πρόληψης, γίνεται πράξη

    04/12/20256 Mins Read
    Ήταν 19 Μαϊου 2025 όταν υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας ανάμεσα στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και την Ένωση Ασθενών Ελλάδας

    Ο ρόλος των φαρμακοποιών δίπλα σε ανθρώπους που παίρνουν φάρμακα για απώλεια βάρους

    04/12/2025

    Η ψυχική υγεία στα σωφρονιστικά ιδρύματα περνά στο ΕΣΥ: Μία θεσμική τομή με επίκεντρο τον άνθρωπο

    04/12/2025

    Μαλάρια: Νέα όπλα σώζουν ζωές – αλλά η ανθεκτικότητα στα φάρμακα απειλεί να ανατρέψει την πρόοδο

    04/12/2025
    Ροη Ειδησεων
    • Η εξαγγελία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου για ενεργή συμμετοχή σε δράσεις πρόληψης, γίνεται πράξη
    • Ο ρόλος των φαρμακοποιών δίπλα σε ανθρώπους που παίρνουν φάρμακα για απώλεια βάρους
    • Η ψυχική υγεία στα σωφρονιστικά ιδρύματα περνά στο ΕΣΥ: Μία θεσμική τομή με επίκεντρο τον άνθρωπο
    • Μαλάρια: Νέα όπλα σώζουν ζωές – αλλά η ανθεκτικότητα στα φάρμακα απειλεί να ανατρέψει την πρόοδο
    • ΠΟΥ: Οι θάνατοι από ελονοσία αυξήθηκαν το 2024 και οι μειώσεις στη χρηματοδότηση ενέχουν τον κίνδυνο αναζωπύρωσης της νόσου
    Αναζητηση
    Μεινετε σε επαφη
    • Facebook
    • YouTube
    • Vimeo
    • LinkedIn
    Ταυτοτητα
    Ταυτοτητα

    Menu
    • Αρχική
    • Πολιτική cookies
    • Πολιτική απορρήτου
    • Πνευματική Ιδιοκτησία
    • Επικοινωνία
    © 2025 Dailypharmanews. Designed by Dailypharmanews.
    • Αρχική
    • Πολιτική cookies
    • Πολιτική απορρήτου
    • Πνευματική Ιδιοκτησία
    • Επικοινωνία

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.