Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη.
Κάθε χρόνο εκατομμύρια Αμερικανοί αρρωσταίνουν από τροφική δηλητηρίαση. Πολλές περιπτώσεις είναι ήπιες, ωστόσο ένα σημαντικό ποσοστό περιπτώσεων απαιτούν νοσηλεία και συχνά οδηγούν σε σοβαρές επιπλοκές ή ακόμη και θάνατο.
Σύμφωνα με την έκθεση Food for Thought 2025 της Ομάδας Ερευνών Δημόσιου Συμφέροντος των ΗΠΑ (PIRG) , οι νοσηλείες και οι θάνατοι που συνδέονται με τροφιμογενή νοσήματα διπλασιάστηκαν το 2024.
Συγκεκριμένα, το 2024 καταγράφηκαν στις ΗΠΑ 1.392 τροφιμογενείς ασθένειες, όταν ο αντίστοιχος αριθμός το 2023 ήταν 1.118. Αύξηση παρουσίασαν και οι νοσηλείες καθώς, από 230 που είχαν καταγραφεί το 2023, ο αριθμός αυτός εκτοξεύτηκε στα 487 περιστατικά.
Το 98% των ασθενειών που σημειώθηκαν το 2024 αποδόθηκε σε μόλις 13 κρούσματα. Η Listeria, η Salmonella και η E. coli προκάλεσαν 12 από τις 13 εστίες τροφικής δηλητηρίασης.
Οι θάνατοι από τροφικές δηλητηριάσεις αυξήθηκαν από 8 άτομα το 2023 σε 19 άτομα το 2024. Οι θάνατοι σχετίστηκαν με μολυσμένα αλλαντικα, αγγούρια, κρεμμύδια, καρότα, μαλακό τυρί,αυγά, σνακ σοκολάτας και μανιτάρια καθώς και έτοιμα προς κατανάλωση κρέατα και πουλερικά.
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, διαπιστώνοντας ότι το 1/3 των ανακλήσεων τροφίμων πέρυσι οφειλόταν σε αδήλωτα αλλεργιογόνα ή άλλα συστατικά
«Για άλλη μια χρονιά, τα πάντα, κοινά τρόφιμα οι σούπες ή οι ξηροί καρποί απείλησαν την υγεία μας. Αυτό δείχνει ότι ορισμένες εταιρείες δεν κάνουν τα αναγκαία ώστε να εμποδίσουν τα βακτήρια να μολύνουν τα τρόφιμά μας. Kαι όταν εμφανίζεται μόλυνση, οι εταιρείες συχνά αποτυγχάνουν να πραγματοποιήσουν τις κατάλληλες δοκιμές για να την ανιχνεύσουν έγκαιρα πριν φτάσει στους καταναλωτές», δήλωσε η Teresa Murray, συν-συγγραφέας της έκθεσης Food For Thought 2025 .
Ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων που αρρωσταίνουν από την κατανάλωση φαγητού είναι άγνωστος και πιθανότατα πολύ υψηλότερος από τους επίσημους απολογισμούς, καθώς μόνο ένα μικρό ποσοστό ασθενειών που σχετίζονται με μολυσμένα τρόφιμα διαγιγνώσκεται και αναφέρεται σε αξιωματούχους δημόσιας υγείας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του CDC, για κάθε περίπτωση σαλμονέλας που ανιχνεύεται μέσω εργαστηριακής εξέτασης, 29 ασθένειες προκαλούνται από τα βακτήρια.
Πώς αντιμετωπίζει η αμερικανική κυβέρνηση την ασφάλεια των τροφίμων
Υπάρχουν τουλάχιστον 30 ομοσπονδιακοί νόμοι και 15 ομοσπονδιακοί φορείς που επιβλέπουν την ασφάλεια των τροφίμων. Οι πολιτείες, οι τοποθεσίες, οι φυλές και οι περιοχές μπορεί επίσης να έχουν τους δικούς τους νόμους και υπηρεσίες για την αντιμετώπιση της ασφάλειας και της ποιότητας των τροφίμων.
Σε ομοσπονδιακό επίπεδο, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ηγούνται της προσπάθειας πρόληψης και ελέγχου των τροφιμογενών ασθενειών. Το CDC συνεργάζεται στενά με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, η οποία επιβλέπει την ασφάλεια των περισσότερων τύπων τροφίμων. Συνεργάζεται επίσης με την Υπηρεσία Ασφάλειας και Επιθεώρησης Τροφίμων του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (FSIS), η οποία επιβλέπει την ασφάλεια του κρέατος, των πουλερικών και των προϊόντων αυγών.