Close Menu
Dailypharmanews

    Εγγραφείτε στις ενημερώσεις

    Μάθετε τα τελευταία νέα για την υγεία.

    Σημαντικοτερα νεα

    «MedWatch»: Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπαίνει στη μάχη κατά των παράνομων ιατρικών διαφημίσεων

    18/09/2026

    Α. Βαλτάς: Τα προβλήματα του φαρμακευτικού επαγγέλματος παραμένουν σοβαρά και απαιτούν καθαρές αποφάσεις

    18/09/2026

    Παγκόσμια Ημέρα Νόσου Alzheimer: Τα νεότερα δεδομένα για την πρόληψη, τη διάγνωση και την αντιμετώπιση της άνοιας

    18/09/2026
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Dailypharmanews
    ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
    • Αρχικη
    • Nεα

      «MedWatch»: Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπαίνει στη μάχη κατά των παράνομων ιατρικών διαφημίσεων

      18/09/2026

      Α. Βαλτάς: Τα προβλήματα του φαρμακευτικού επαγγέλματος παραμένουν σοβαρά και απαιτούν καθαρές αποφάσεις

      18/09/2026

      Παγκόσμια Ημέρα Νόσου Alzheimer: Τα νεότερα δεδομένα για την πρόληψη, τη διάγνωση και την αντιμετώπιση της άνοιας

      18/09/2026

      Όταν το αίμα «προβλέπει» το μέλλον του όγκου: Νέα εποχή στη θεραπεία του μεταστατικού καρκίνου του μαστού

      18/09/2026

      Καρκίνος ωοθηκών: Ο «σιωπηλός» εχθρός που δεν προειδοποιεί εγκαίρως – Πώς να προστατεύεται η γυναίκα

      18/09/2026
    • Επιστημονικα

      Παγκόσμια Ημέρα Νόσου Alzheimer: Τα νεότερα δεδομένα για την πρόληψη, τη διάγνωση και την αντιμετώπιση της άνοιας

      18/09/2026

      Όταν το αίμα «προβλέπει» το μέλλον του όγκου: Νέα εποχή στη θεραπεία του μεταστατικού καρκίνου του μαστού

      18/09/2026

      Κύπρος, Ελλάδα και Ιταλία ενώνουν δυνάμεις για τις αιμοσφαιρινοπάθειες: Γεννιέται το πρώτο μεσογειακό δίκτυο συνεργασίας

      17/09/2026

      Πολλαπλούν μυέλωμα: Η νέα θεραπεία που εγκρίθηκε στις ΗΠΑ με ελληνική «υπογραφή»

      17/09/2026

      Θ. Δημόπουλος: Τι είναι η θεραπευτική πλασμαφαίρεση και σε ποια νοσήματα εφαρμόζεται

      16/09/2026
    • Πολιτικη Υγειας

      Άδ.Γεωργιάδης: Οι πολίτες θα γνωρίζουν μέσω app τι μπορεί να κάνει και τι όχι κάποιος γιατρός στο ιατρείο του

      14/09/2026

      Μ. Θεμιστοκλέους: Επιπλέον 1.000 νοσηλευτές θα έχουν πιάσει δουλειά στο ΕΣΥ έως τα μέσα Νοεμβρίου

      09/09/2026

      Ε. Αγαπηδάκη: Νέα «ασπίδα» πρόληψης για τον καρκίνο του δέρματος – Τι είπε για ΚΟΜΥ και παιδική παχυσαρκία

      08/09/2026

      ΔΕΘ: Ο χάρτης Μητσοτάκη για την Υγεία έως το 2031 – Πρόληψη, Dental Pass και φροντίδα ηλικιωμένων

      06/09/2026

      Τσίπρας: Αυξήσεις 500 ευρώ τον μήνα σε γιατρούς και νοσηλευτές – «Δεν υπάρχει ΕΣΥ χωρίς τους ανθρώπους του»

      03/09/2026
    • Ασθενεις

      Ε.Σ.Α.μεΑ.: Αμέριστη στήριξη στον Σύλλογο «ΜΙΤΟΣ» – άμεση λύση για τη λειτουργία της Δομής για τον Αυτισμό στην Πάτρα

      30/07/2026

      Χρόνια νοσήματα στις διακοπές, ο ασθενής δεν κάνει διάλειμμα από τη θεραπεία του

      24/07/2026

      Σαλμονέλα: Πώς θα καταλάβω ότι έχω μολυνθεί

      24/07/2026

      Χρόνια δυσκοιλιότητα: Οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπισή της μέσω της διατροφής

      14/12/2025

      Triplex καρδιάς: Πότε είναι αναγκαίο – Ποια καρδιακά προβλήματα εντοπίζει

      29/11/2025
    • Καινοτομια

      Hepatrat: Ευρωπαϊκή πατέντα για τη συμβολή του σε ασθενείς με λιπώδες ήπαρ

      04/02/2026

      Στρατηγική συνεργασία LAMDA Development- Ομίλου Ιατρικού Αθηνών για την ανάπτυξη ενός υπερσύγχρονου Healthcare Park

      18/12/2025

      BeeAutism: Οι Μέλισσες δημιουργούν για ένα γλυκό σκοπό

      16/12/2025

      Από τους εμφυτεύσιμους καταγραφείς καρδιακού ρυθμού στα wearables

      05/11/2025

      Νέα έκδοχα – νέος ορίζοντας: Τα «αόρατα» συστατικά που μπορεί να απογειώσουν την καινοτομία στα φάρμακα

      28/10/2025
    • Podcasts
    • Αφιερωματα
    ΕΓΓΡΑΦΗ
    Dailypharmanews
    Home » ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ » Καλοκαιρινή επαγρύπνηση: Ο ιός του Δυτικού Νείλου επιστρέφει και απαιτεί θωράκιση της δημόσιας υγείας
    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Καλοκαιρινή επαγρύπνηση: Ο ιός του Δυτικού Νείλου επιστρέφει και απαιτεί θωράκιση της δημόσιας υγείας

    09/07/20266 Mins Read
    Facebook Twitter WhatsApp
    ιός Δυτικού Νείλου
    Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp
    Listen to this article

    Η έλευση του καλοκαιριού και η άνοδος της θερμοκρασίας φέρνουν παραδοσιακά μαζί τους μια γνώριμη, αλλά σταθερή πρόκληση για τη δημόσια υγεία στη χώρα μας.

    Η κυκλοφορία των κουνουπιών δεν αποτελεί πλέον μια απλή εποχική όχληση, αλλά ένα σύνθετο επιδημιολογικό ζήτημα που συνδέεται άμεσα με τη μετάδοση σοβαρών λοιμώξεων. Η επίσημη ανακοίνωση της καταγραφής του πρώτου επιβεβαιωμένου κρούσματος από τον ιό του Δυτικού Νείλου για την περίοδο μετάδοσης 2026 έρχεται να υπενθυμίσει την ανάγκη για διαρκή εγρήγορση. Σε ένα περιβάλλον όπου η κλιματική αλλαγή ευνοεί την επέκταση της δραστηριότητας των διαβιβαστών, η πολιτική υγείας οφείλει να εστιάσει στην πρόληψη, την έγκαιρη ενημέρωση και τη σωστή διαχείριση του κινδύνου, τόσο σε θεσμικό όσο και σε ατομικό επίπεδο.

    Το πρώτο σήμα συναγερμού από τον βόρειο τομέα Αθηνών

    Η φετινή περίοδος μετάδοσης άνοιξε επισήμως με τη διάγνωση ενός σοβαρού περιστατικού μηνιγγοεγκεφαλίτιδας, το οποίο προσέβαλε έναν συμπολίτη μας ηλικίας άνω των 60 ετών. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), η έναρξη των συμπτωμάτων τοποθετείται στα τέλη Ιουνίου 2026, ενώ ως πιθανότερος τόπος έκθεσης και μόλυνσης προσδιορίζεται η Περιφερειακή Ενότητα του Βορείου Τομέα Αθηνών, και συγκεκριμένα ο Δήμος Αγίας Παρασκευής. Το περιστατικό αυτό θέτει σε άμεση κινητοποίηση τους μηχανισμούς δημόσιας υγείας της Αττικής, επιβεβαιώνοντας ότι ο ιός μπορεί να κυκλοφορήσει ακόμα και σε πυκνοκατοικημένες αστικές και περιαστικές ζώνες.

    Ένα αναμενόμενο αλλά επικίνδυνο ενδημικό φαινόμενο

    Η εμφάνιση του ιού του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα δεν αποτελεί πλέον έκπληξη για την επιστημονική κοινότητα. Η νόσος καταγράφεται σε ετήσια βάση σε πολλές χώρες παγκοσμίως, καθώς και σε αρκετά ευρωπαϊκά κράτη κατά τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες. Στη χώρα μας, η σταθερή ετήσια καταγραφή κρουσμάτων ξεκίνησε το 2010, γεγονός που σημαίνει ότι ο ιός έχει αποκτήσει ενδημικά χαρακτηριστικά και η επανεμφάνισή του θεωρείται απόλυτα αναμενόμενη σε κάθε νέα περίοδο μετάδοσης. Προβλέποντας αυτή την εξέλιξη, ο ΕΟΔΥ είχε ήδη από τον Μάιο του 2026 ενημερώσει τους επαγγελματίες υγείας σε ολόκληρη την επικράτεια για την ανάγκη αυξημένης κλινικής υποψίας, εκδίδοντας παράλληλα οδηγίες προς το κοινό για τη λήψη μέτρων προστασίας.

    Ο μηχανισμός μετάδοσης και οι ομάδες υψηλού κινδύνου

    Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο εξαπλώνεται ο ιός είναι βασική για την αναχαίτισή του. Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών (του γένους Culex), τα οποία με τη σειρά τους μολύνονται όταν τρέφονται από άγρια κυρίως πτηνά, που αποτελούν τη φυσική δεξαμενή του ιού. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να αποσαφηνιστεί ότι η νόσος δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω της άμεσης επαφής, καθώς οι μολυσμένοι άνθρωποι δεν μπορούν να μεταδώσουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.

    Από κλινικής πλευράς, η πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται παραμένουν ασυμπτωματικοί ή εμφανίζουν ήπια χαρακτηριστικά (όπως πυρετό ή εξάνθημα). Ωστόσο, ένα μικρό ποσοστό, το οποίο υπολογίζεται σε λιγότερο από 1%, εκδηλώνει τη σοβαρή, νευροεισβάλλουσα μορφή της νόσου, η οποία προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα προκαλώντας εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα. Η προχωρημένη ηλικία (ιδιαίτερα τα άτομα άνω των 50 και 60 ετών), η ανοσοκαταστολή και τα χρόνια υποκείμενα νοσήματα αποτελούν τους πιο καθοριστικούς παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση σοβαρών και απειλητικών για τη ζωή επιπλοκών.

    Η αβεβαιότητα της πρόβλεψης και η ανάγκη για ατομική προστασία

    Επειδή η επιδημιολογία του ιού επηρεάζεται από ένα πλήθος αστάθμητων παραγόντων, όπως οι κλιματολογικές συνθήκες, οι πληθυσμοί των πτηνών και η αφθονία των κουνουπιών, είναι αδύνατο να προβλεφθούν με ακρίβεια οι περιοχές όπου θα σημειωθεί έντονη κυκλοφορία του ιού. Για τον λόγο αυτό, ο ΕΟΔΥ απευθύνει ισχυρή σύσταση για τη σχολαστική τήρηση ατομικών μέτρων προστασίας σε ολόκληρη την επικράτεια και καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου δραστηριότητας των κουνουπιών.

    Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν τη χρήση εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών σώματος και χώρου, την τοποθέτηση σητών σε παράθυρα και πόρτες, τη χρήση κουνουπιερών, καθώς και τη λειτουργία κλιματιστικών ή ανεμιστήρων που μειώνουν τη δραστηριότητα των εντόμων. Επίσης, συστήνεται η χρήση κατάλληλων ρούχων με μακριά μανίκια και παντελόνια, ειδικά κατά τις ώρες αιχμής των κουνουπιών (από το σούρουπο έως το ξημέρωμα).

    Εξάλειψη των εστιών αναπαραγωγής στον ιδιωτικό χώρο

    Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους συλλογικής άμυνας είναι η εξάλειψη των στάσιμων νερών στους ιδιωτικούς μας χώρους, εκεί δηλαδή όπου οι αρμόδιες δημόσιες αρχές δεν έχουν δικαίωμα παρέμβασης. Τα κουνούπια χρειάζονται ελάχιστη ποσότητα νερού για να εναποθέσουν τα αυγά τους, γι’ αυτό και απαιτείται τακτικός έλεγχος σε αυλές, κήπους, βεράντες, ταράτσες και οικόπεδα.

    Όλα τα αντικείμενα που μπορούν να συγκεντρώσουν νερό (όπως γλάστρες, κουβάδες, λάστιχα, διακοσμητικά) πρέπει είτε να αναποδογυρίζονται, είτε να καλύπτονται ερμητικά, είτε το νερό τους να ανανεώνεται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Παράλληλα, είναι απαραίτητος ο καθαρισμός των υδρορροών, των φρεατίων και των λουκιών, καθώς και η κάλυψη με ειδική σήτα των αγωγών εξαερισμού των βόθρων, ώστε να μην μετατρέπονται σε κρυφά εκκολαπτήρια.

    Το θεσμικό σχέδιο δράσης και η θωράκιση του αίματος

    Σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης, ο ΕΟΔΥ εφαρμόζει ένα ολοκληρωμένο σύστημα ενισχυμένης επιδημιολογικής επιτήρησης. Κάθε περιστατικό διερευνάται άμεσα και διατομεακά, ενώ υπάρχει διαρκής δίαυλος επικοινωνίας με το Υπουργείο Υγείας και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία φέρει τη θεσμική ευθύνη για την εκτέλεση των μεγάλων προγραμμάτων κουνουποκτονίας. Όλες οι ενέργειες καθορίζονται με ακρίβεια από το επίσημο «Σχέδιο Δράσης για τη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου» του Υπουργείου Υγείας.

    Μέσα από αυτό το πλαίσιο, μια ειδική διατομεακή Ομάδα Εργασίας προχωρά σε άμεση εκτίμηση του κινδύνου και ορίζει τις λεγόμενες «επηρεαζόμενες περιοχές» και τις «περιοχές υψηλού κινδύνου». Στις ζώνες αυτές ενεργοποιούνται αμέσως αυστηρά πρόσθετα μέτρα για την ασφάλεια του αίματος και των μεταγγίσεων, διασφαλίζοντας ότι η αλυσίδα αιμοδοσίας της χώρας παραμένει απόλυτα προστατευμένη.

    Διαρκής και διαφανής ενημέρωση των πολιτών

    Η έγκυρη πληροφόρηση αποτελεί βασικό πυλώνα της πολιτικής υγείας απέναντι σε τέτοιου είδους απειλές. Για τον σκοπό αυτό, ο ΕΟΔΥ θα δημοσιεύει κάθε Τετάρτη στην επίσημη ιστοσελίδα του επικαιροποιημένες εκθέσεις επιτήρησης της λοίμωξης. Οι εκθέσεις αυτές θα περιλαμβάνουν αναλυτικά επιδημιολογικά δεδομένα και τον ακριβή αριθμό των κρουσμάτων σε επίπεδο Δήμου.

    Με αυτόν τον τρόπο, οι πολίτες και οι τοπικές κοινωνίες θα μπορούν να γνωρίζουν με απόλυτη διαφάνεια σε ποιες περιοχές της χώρας έχει επιβεβαιωθεί η κυκλοφορία του ιού κατά την περίοδο 2026, ώστε να εντείνουν τα μέτρα αυτοπροστασίας τους. Για περισσότερες λεπτομέρειες, αναλυτικά επιδημιολογικά στοιχεία και εξειδικευμένες οδηγίες, το κοινό μπορεί να ανατρέχει ανά πάσα στιγμή στην ειδική ψηφιακή πλατφόρμα του Οργανισμού.

    Ιός Δυτικού Νείλου Κουνούπια
    Share. Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp

    προσφατα αρθρα

    «MedWatch»: Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπαίνει στη μάχη κατά των παράνομων ιατρικών διαφημίσεων

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Α. Βαλτάς: Τα προβλήματα του φαρμακευτικού επαγγέλματος παραμένουν σοβαρά και απαιτούν καθαρές αποφάσεις

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Παγκόσμια Ημέρα Νόσου Alzheimer: Τα νεότερα δεδομένα για την πρόληψη, τη διάγνωση και την αντιμετώπιση της άνοιας

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Όταν το αίμα «προβλέπει» το μέλλον του όγκου: Νέα εποχή στη θεραπεία του μεταστατικού καρκίνου του μαστού

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Καρκίνος ωοθηκών: Ο «σιωπηλός» εχθρός που δεν προειδοποιεί εγκαίρως – Πώς να προστατεύεται η γυναίκα

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση δόθηκε το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας για την Ψυχική Υγεία

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    ΕΑΔ: Τι αποκαλύπτουν οι έλεγχοι στην ιδιωτική υγεία

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Νέο θεσμικό πλαίσιο για την ψυχική υγεία και την αναβάθμιση του ΕΣΥ 

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας για το Eva Intima Ovasil

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Eurostat: Οι 13 περιφέρειες της Ελλάδας εμφανίζουν τα υψηλότερα ποσοστά ανικανοποίητων ιατρικών αναγκών στην ΕΕ

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Σε ποιο σημείο βρίσκεται αυτή τη στιγμή το πρόγραμμα ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ για την παχυσαρκία

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Ποιος θα ελέγχει την Υγεία όταν η γνώση περάσει στους αλγορίθμους;

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Ασφάλεια ασθενών: Το κενό στους ελέγχους που η Ένωση Ασθενών Ελλάδας ζητά να κλείσει

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    1ο Συμπόσιο «Μικρές Ιφιγένειες – Γυναίκες αντιμέτωπες με τους σιωπηλούς καρκίνους»

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Επιστροφή στη ρουτίνα: Ο ρόλος του σιδήρου και της βιταμίνης D

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    «Γνωριμία με τα Ρευματικά Νοσήματα, σε πόλεις της Ελλάδας – Κέρκυρα»

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Κύπρος, Ελλάδα και Ιταλία ενώνουν δυνάμεις για τις αιμοσφαιρινοπάθειες: Γεννιέται το πρώτο μεσογειακό δίκτυο συνεργασίας

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Πολλαπλούν μυέλωμα: Η νέα θεραπεία που εγκρίθηκε στις ΗΠΑ με ελληνική «υπογραφή»

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
    Μη χασετε
    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    «MedWatch»: Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπαίνει στη μάχη κατά των παράνομων ιατρικών διαφημίσεων

    18/09/20266 Mins Read
    «MedWatch», είναι ένα νέο ψηφιακό σύστημα που αξιοποιεί την ΤΝ για να εντοπίζει παραπλανητικές διαφημίσεις ιατρικών και αισθητικών υπηρεσιών

    Α. Βαλτάς: Τα προβλήματα του φαρμακευτικού επαγγέλματος παραμένουν σοβαρά και απαιτούν καθαρές αποφάσεις

    18/09/2026

    Παγκόσμια Ημέρα Νόσου Alzheimer: Τα νεότερα δεδομένα για την πρόληψη, τη διάγνωση και την αντιμετώπιση της άνοιας

    18/09/2026

    Όταν το αίμα «προβλέπει» το μέλλον του όγκου: Νέα εποχή στη θεραπεία του μεταστατικού καρκίνου του μαστού

    18/09/2026
    Ροη Ειδησεων
    • «MedWatch»: Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπαίνει στη μάχη κατά των παράνομων ιατρικών διαφημίσεων
    • Α. Βαλτάς: Τα προβλήματα του φαρμακευτικού επαγγέλματος παραμένουν σοβαρά και απαιτούν καθαρές αποφάσεις
    • Παγκόσμια Ημέρα Νόσου Alzheimer: Τα νεότερα δεδομένα για την πρόληψη, τη διάγνωση και την αντιμετώπιση της άνοιας
    • Όταν το αίμα «προβλέπει» το μέλλον του όγκου: Νέα εποχή στη θεραπεία του μεταστατικού καρκίνου του μαστού
    • Καρκίνος ωοθηκών: Ο «σιωπηλός» εχθρός που δεν προειδοποιεί εγκαίρως – Πώς να προστατεύεται η γυναίκα
    Αναζητηση
    Μεινετε σε επαφη
    • Facebook
    • YouTube
    • Instagram
    Ταυτοτητα
    Ταυτοτητα

    Menu
    • Αρχική
    • Όροι χρήσης
    • Πολιτική cookies
    • Πολιτική απορρήτου
    • Πνευματική Ιδιοκτησία
    • Επικοινωνία
    © 2026 Dailypharmanews. Designed by Dailypharmanews.
    • Αρχική
    • Όροι χρήσης
    • Πολιτική cookies
    • Πολιτική απορρήτου
    • Πνευματική Ιδιοκτησία
    • Επικοινωνία

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.