Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη.
Μία από τις πολλές νέες τάσεις που κυκλοφορούν το τελευταίο διάστημα στο Instagram και το TiKToK και έχει προσελκύσει έντονα το ενδιαφέρον του κοινού είναι το mouth taping (κλείσιμο του στόματος).
Το mouth taping περιλαμβάνει την τοποθέτηση μιας υποαλλεργικής ταινίας πάνω από τα χείλη κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ο στόχος είναι να αποτραπεί η στοματική αναπνοή και να ενθαρρυνθεί η αναπνοή από τη μύτη, η οποία είναι ωφέλιμη καθώς βοηθά στο φιλτράρισμα και την υγρασία του αέρα πριν εισέλθει στους πνεύμονες.
Οι υποστηρικτές αυτής της τάσης θεωρούν ότι, το κλείσιμο του στόματος με κολλητική ταινία κατά τη διάρκεια του βραδινού ύπνου είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για την μείωση του ροχαλητού, για την προώθηση καλύτερης ροής οξυγόνου από την μύτη, για τη θεραπεία της υπνικής άπνοιας και για τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου.
Οι σοβαροί κίνδυνοι του mouth taping
Σύμφωνα με τον αμερικανικό οργανισμό Sleep Foundation, δεν υπάρχουν αρκετές επιστημονικές αποδείξεις για τα περισσότερα από αυτά τα οφέλη.
Όπως τονίζουν οι ειδικοί, ενώ η ιδέα του mouth taping μπορεί να φαίνεται ακίνδυνη, το να «σφραγίζει» κάποιος το στόμα του κατά τη διάρκεια της νύχτας θα μπορούσε στην πραγματικότητα να έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην υγεία όσο και στη γενικότερη ευεξία.
Οι πιο σημαντικοί κίνδυνοι που έχουν συσχετιστεί με το mouth taping είναι οι ακόλουθοι:
• Το κλείσιμο του στόματος μπορεί να εμποδίσει την πρόσβαση σε επαρκές οξυγόνο, ιδιαίτερα σε περίπτωση που πρόβλημα στην μύτη, όπως απόφραξη λόγω αλλεργιών ή λόγω ανατομικών προβλημάτων.
• Στα άτομα που πάσχουν από άσθμα, μπορεί να προκαλέσει έξαρση των συμπτωμάτων της νόσου.
• Σε άτομα με αποφρακτική άπνοια ύπνου, η χρήση ταινίας στο στόμα μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση.
• Το κλειστό στόμα κατά τη διάρκεια του ύπνου συμβάλλει στην υπερανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων και ευνοεί την ανάπτυξη τερηδόνας και ασθένειας των ούλων.
• Η ταινία στο στόμα περιορίζει τη ροή του σάλιου και οδηγεί σε ξηροστομία, που είναι μία από τις κύριες αιτίες επίμονης κακοσμίας.
• Το κλείσιμο του στόματος με ταινία μπορεί να οδηγήσει σε δυσφορία τους μύες της γνάθου και σε ορισμένες περιπτώσεις να συμβάλει σε προβλήματα της κροταφογναθικής άρθρωσης.
• Αυξημένο άγχος για όσους αισθάνονται άβολα να κλείνουν το στόμα τους.
• Δερματικός ερεθισμός πάνω ή γύρω από τα χείλη.
• Διαταραγμένος ύπνος λόγω ερεθισμού από την ταινία.
Εάν υποφέρετε από ρινική συμφόρηση, άπνοια ύπνου ή οποιαδήποτε άλλη πάθηση που δυσκολεύει την αναπνοή σας από τη μύτη, η ταινία στο στόμα μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα για εσάς.
Πριν δοκιμάσετε επομένως αυτήν την πρακτική, είναι προτιμότερο να μιλήσετε με το γιατρό σας, ο οποίος θα εντοπίσει την υποκείμενη αιτία του προβλήματος που αντιμετωπίζετε και θα σας προτείνει πιο αποτελεσματικές και ασφαλέστερες θεραπείες.