Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη.
Μια νέα μεγάλη μελέτη αποκαλύπτει ότι η τακτική κατανάλωση εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου φαίνεται να συνδέεται με λιγότερο λίπος στην περιφέρεια μέσης και τη κοιλιά και καλύτερη μεταβολική υγεία.
Η κοιλιακή παχυσαρκία, δηλαδή η εναπόθεση του λίπους στην κοιλιά, είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθειες, διαβήτη τύπου 2 και καρκίνο. Η μεσογειακή διατροφή έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει από αυτά τα νοσήματα, με το ελαιόλαδο να αποτελεί το βασικό της συστατικό.
Ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Μπάρι, στην Ιταλία, θέλησε να διερευνήσει αν το ελαιόλαδο από μόνο του προσφέρει προστασία από τη συσσώρευση λίπους στην κοιλιά, ανεξάρτητα από τις υπόλοιπες διατροφικές συνήθειες.
Στην μελέτη συμμετείχαν 16.273 ενήλικες και αναλύθηκαν δεδομένα που περιελάμβαναν την ηλικία, το φύλο, το ύψος, το βάρος, την περιφέρεια μέσης (ΠΜ), το Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) καθώς και πληροφορίες για τη διατροφή και τον τρόπο ζωής.
Η περιφέρεια μέσης και ο ΔΜΣ αποτελούν τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες και αποδεκτές ανθρωπομετρικές παραμέτρους για την άμεση ποσοτικοποίηση της κεντρικής παχυσαρκίας και της συσσώρευσης σπλαχνικού λίπους.
Ο προστατευτικός ρόλος του ελαιόλαδου
Τα ευρήματα έδειξαν ότι τα άτομα που κατανάλωναν έξτρα παρθένο ελαιόλαδο τουλάχιστον έξι ημέρες την εβδομάδα εμφάνισαν σημαντικά χαμηλότερο ΔΜΣ και λιγότερο λίπος στην περιφέρεια μέσης, ενώ όσοι το κατανάλωναν λιγότερο συχνά αντιμετώπιζαν πενταπλάσιο κίνδυνο κοιλιακής παχυσαρκίας.
Επιπλέον, από τα ευρήματα προέκυψε ότι η μη τακτική πρόσληψη έξτρα παρθένου ελαιόλαδου αναδείχθηκε ως ένας ισχυρός παράγοντας κινδύνου για σπλαχνική παχυσαρκία (λίπος γύρω από ζωτικά όργανα), ανεξάρτητα από τη συνολική ποιότητα της διατροφής.
Γιατί έχουν σημασία αυτά τα ευρήματα
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα της μελέτης υπογραμμίζει ότι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο λειτουργεί τόσο ως άμεσος παράγοντας όσο και ως μεσολαβητής στο πλαίσιο της μεσογειακής διατροφής, συμβάλλοντας ανεξάρτητα στη μείωση του κοιλιακού λίπους.
Με δεδομένο ότι η κοιλιακή παχυσαρκία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπαθειών, διαβήτη τύπου 2 και καρκίνου, η τακτική χρήση ελαιολάδου μπορεί να αποτελέσει ένα απλό και αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης.
Οι ερευνητές προτείνουν να εντάξουμε δύο κουταλιές έξτρα παρθένου ελαιολάδου την ημέρα στη διατροφή μας – είτε ωμό σε σαλάτες, είτε στο μαγείρεμα – για καλύτερη μεταβολική υγεία και λιγότερο λίπος στην περιοχή της μέσης.
Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Frontiers in Nutrition.
