Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη.
Η κατανάλωση υγρών γαλακτοκομικών προϊόντων μειώνει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο οστεοπορωτικών και άλλων καταγμάτων σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας αποκαλύπτει μια νέα μελέτη.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα κατάγματα αποτελούν ένα σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας που προκαλεί πόνο, αναπηρίες, απώλεια ανεξαρτησίας, μειωμένη ποιότητα ζωής και πρόωρη θνησιμότητα στα ηλικιωμένα άτομα. Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, η συχνότητα εμφάνισης καταγμάτων έχει αυξηθεί κατά 33,4% παγκοσμίως, κυρίως λόγω της γήρανσης του πληθυσμού.
Τα κατάγματα σε ηλικιωμένους ενήλικες είναι η πιο συχνή κλινική εκδήλωση της οστεοπόρωσης. Παγκοσμίως, συμβαίνουν 9 εκατομμύρια οστεοπορωτικά κατάγματα ετησίως, που ισοδυναμεί με ένα οστεοπορωτικό κάταγμα κάθε 3 δευτερόλεπτα.
Για την αντιμετώπιση του τεράστιου αυτού προβλήματος, πολλές μελέτες των τελευταίων ετών έχουν εστιάσει στην εξεύρεση παραγόντων που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην πρόληψη των καταγμάτων, στοχεύοντας κυρίως σε υποκείμενες παθήσεις που μπορεί να προδιαθέτουν τους ηλικιωμένους σε κατάγματα.
Τα υγρά γαλακτοκομικά προϊόντα «ασπίδα προστασίας» απέναντι στα κατάγματα
Είναι γνωστό πως ταγαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν εξαιρετική πηγή ασβεστίου, πρωτεΐνης και άλλων βιοδραστικών θρεπτικών συστατικών που ωφελούν την υγεία των οστών. Ωστόσο, πολλές μελέτες που έχουν εστιάσει στη συμβολή των γαλακτοκομικών προϊόντων στη δομή του σκελετού και στην πρόληψη των καταγμάτων έχουν καταλήξει άλλοτε σε ασαφή και άλλοτε σε αντικρουόμενα αποτελέσματα.
Επιχειρώντας να καλύψει το κενό αυτό, ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας θέλησε να διερευνήσει, σε μια μελέτη διάρκειας 25 ετών,εάν η μακροχρόνια υψηλή κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο κατάγματος σε ηλικιωμένες γυναίκες.
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από τη μελέτη Kuopio Osteoporosis Risk Factor and Prevention (OSTPRE), στην οποία συμμετείχαν 14.220 Φινλανδές ηλικιωμένες γυναίκες, με μέση αρχική ηλικία τα 52,3 έτη. Οι συμμετέχουσες συμπλήρωναν ερωτηματολόγια κάθε πέντε χρόνια, παρέχοντας πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας τους, τις συνήθειες του τρόπου ζωής τους, την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων (γάλα, ξινόγαλα, γιαούρτι, τυρί) και το ιστορικό καταγμάτων.
Τα ευρήματα έδειξαν ότι, οι γυναίκες που δεν κατανάλωναν υγρά γαλακτοκομικά προϊόντα είχαν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης οποιουδήποτε κατάγματος και οστεοπορωτικού κατάγματος σε σύγκριση με τις γυναίκες που κατανάλωναν μέτρια ή υψηλή κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων.
Αντίθετα, η κατανάλωση τυριού δεν συσχετίστηκε με τον συνολικό κίνδυνο οποιουδήποτε κατάγματος ή οστεοπορωτικού κατάγματος, αλλά μόνο με μειωμένο κίνδυνο κατάγματος ισχίου.Αυτή η διαφορά μπορεί να αποδοθεί στις ποικίλες επιδράσεις της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων σε διαφορετικούς τύπους οστών.
Σύμφωνα με τους ερευνητές τα ευρήματα της πολυετούς αυτής μελέτης παρέχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η μακροχρόνια κατανάλωση υγρών γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατάγματος. Η ενθάρρυνση της κατανάλωσης αυτών των προϊόντων μέσω πρωτοβουλιών δημόσιας υγείας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των καταγμάτων και στην ελάφρυνση του οικονομικού βάρους για το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.
Πηγή: European Journal of Nutrition
