Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη
Θέλετε να κάνετε τη διατροφή σας πιο υγιεινή και βιώσιμη μειώνοντας την πρόσληψη κρέατος, αλλά σας φαίνεται ακατόρθωτο; Ερευνητές από το Ινστιτούτο Rowett του Πανεπιστημίου του Aberdeen, ένα κορυφαίο ερευνητικό κέντρο διατροφής στη Σκωτία, αναζητούν εθελοντές που επιθυμούν να μειώσουν την ποσότητα κρέατος που καταναλώνουν.
Στην μελέτη LESS Μeat, η οποία χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση της Σκωτίας, μπορούν να ενταχθούν όσοι τρώνε κρέας τουλάχιστον έξι ημέρες την εβδομάδα και είναι διατεθειμένοι να το μειώσουν σε τρεις φορές την εβδομάδα για τρεις μήνες.
«Δεν νομίζω ότι είναι ρεαλιστικό να ζητάμε από ένα άτομο που τρώει συστηματικά κρέας να γίνει χορτοφάγος ή vegan. Όμως,το να μειώσουμε απλώς το κρέας για λίγες μέρες την εβδομάδα είναι εφικτό.Η κατανάλωση λιγότερου κρέατος μπορεί να είναι δύσκολη λόγω συνηθειών, παραδόσεων ή λόγω έλλειψης άλλων επιλογών. Η μελέτη μας θέλει να ανακαλύψει τι το καθιστά δύσκολο για τους ανθρώπους, ώστε να τους βοηθήσουμε να κάνουν αλλαγές πιο εύκολα», εξηγεί ο Δρ. David McBey, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
Στο πλαίσιο της μελέτης, οι εθελοντές θα τηρούν ημερολόγια τροφίμων, θα συμπληρώνουν ερωτηματολόγια, θα δίνουν συνεντεύξεις σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής περιόδου και θα καταγράφουντις προκλήσεις που αντιμετώπισαν στην καθημερινότητά τους προσπαθώντας να μειώσουν την κατανάλωση κρέατος.
Οι στόχοι της μελέτης
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Aberdeen με αυτήν την μελέτη επιδιώκουν να κατανοήσουν καλύτερα ποια εμπόδια αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι όταν μειώνουν την κατανάλωση κρέατος, ποια υποστήριξη χρειάζονται για να αυξήσουν την ποσότητα υγιεινών, βιώσιμων τροφίμων στη διατροφή τουςκαι πώς η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος με ψάρι ή φυτικές τροφές επηρεάζει τη διατροφή, την υγεία και τη βιωσιμότητα.
«Η συμμετοχή στη δοκιμή θα δώσει στους ανθρώπους χώρο να αναλογιστούν τις συνήθειές τους, να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό και να διαπιστώσουν πώς μικρές αλλαγές μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά. Δεν λέμε σε κανέναν τι να φάει, απλώς μας ενδιαφέρει τι θα συμβεί όταν οι άνθρωποι αρχίσουν συνειδητά να επιθυμούν λιγότερο το κρέας στη διατροφή τους. Ελπίζουμε ότι οι εθελοντές που θα ενταχθούν στην μελέτη, θα αισθάνονται πιο ενημερωμένοι και πιο σίγουροι για να κάνουν στη συνέχεια επιλογές τροφίμων που είναι καλές τόσο για τους ίδιους όσο και για το περιβάλλον», λέει ο Δρ. McBey.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μελέτη αυτή θα ρίξει φως στο γιατί οι άνθρωποι δεν μπορούν να ακολουθήσουν δίαιτες με λιγότερο κρέας, ακόμη και όταν γνωρίζουν ότι είναι πιο υγιείς και πιο «φιλικές» προς τον πλανήτη. Επιπλέον, τα ευρήματα που θα προκύψουν θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη διαμόρφωση της μελλοντικών πολιτικών για την υγιεινή διατροφή.
Πηγή: University of Aberdeen
