Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου θέτει έγκαιρα ζητήματα που είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα κληθεί η ελληνική κοινωνία να αντιμετωπίσει καθώς θα οδεύουμε προς τον Χειμώνα. Ναι, υπάρχει ένα ευρωπαϊκό δίκαιο που επιτρέπει τις παράλληλες εξαγωγές από τις φαρμακαποθήκες αλλά με προϋπόθεση την προηγούμενη κάλυψη των αναγκών της εγχώριας αγοράς.
Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο
«Υπάρχει νόμος σε ισχύ που να λέει ότι μπορούμε να απαγορεύσουμε τις εξαγωγές από τη στιγμή που δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα στην εγχώρια αγορά;». Πόσο πιο ξεκάθαρα μπορεί να απαντήσει κανείς σε αυτό το εύστοχο ερώτημα το οποίο έθεσε η δημοσιογράφος κ. Αρετή Μπίκα φιλοξενώντας πριν λίγες μέρες στην εκπομπή της «Σε Διάδραση» στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, με θέμα τις ελλείψεις φαρμάκων, από τον τρόπο που το έκανε ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς όταν, ως φιλοξενούμενος της, κλήθηκε να μιλήσει για το καυτό αυτό ζήτημα;
Ο κ. Βαλτάς λοιπόν σε αυτή τη μίνι – συνέντευξή του, μία μέρα μετά την ανακοίνωση (δες εδώ) του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων με τα τέσσερα μέτρα στα οποία αρχικά εστιάζει την προσοχή του για την αντιμετώπιση του προβλήματος, απαντώντας στο εν λόγω ερώτημα ήταν σαφέσταστος: «Αυτή είναι η δικαιολογία όλων αυτών που επιχειρούν στις εξαγωγές. ότι το δίκαιο της Ευρώπης, η Συνθήκη της Ρώμης απαγορεύει στην Ελλάδα (σ.σ. να μην προχωρά σε) εξαγωγές. Όμως θα πρέπει να σκεφτούμε ότι η ίδρυση των φαρμακαποθηκών προϋποθέτει ότι πρώτα πρέπει να εξασφαλίσουν την ελληνική αγορά (σ.σ. την επάρκειά της) και μετά να εξάγουν. Ό,τι περισσεύει».
Στην πράξη όμως δεν είναι αυτός ο κανόνας. «Εδώ συμβαίνει το αντίθετο. Καμία κάλυψη δεν υπάρχει και με στοιχεία, τα οποία εμείς σε προηγούμενη σύσκεψη που έγινε τη Δευτέρα (3/7) παρουσιάσαμε στον πρόεδρο του ΕΟΦ», ανέφερε ο κ. Βαλτάς.
Για τον ίδιο η πολιτική της επ’ αόριστον απαγόρευσης των εξαγωγών των διαπιστωμένα ελλειπτικών φαρμάκων που εξάγονται συστηματικά από τη χώρα μας προς άλλες χώρες όπου είναι ακριβότερα (συχνά μάλιστα πολύ ακριβότερα σε σχέση με τη χώρα μας) την οποία ακολούθησε στο Υπουργείο Υγείας ο πρώην Υπουργός κ. Θάνος Πλεύρης αποδείχθηκε ότι έφερε αποτελέσματα. «Ο κ. Πλεύρης πήρε μία απόφαση προ μηνών και απαγόρευσε 200 φάρμακα (σ.σ. την εξαγωγή τους), τα οποία πραγματικά έλειπαν από την ελληνική αγορά και ήταν για χρόνιες παθήσεις, για όλες τις παθήσεις. Σας δηλώνω ότι μετά 5-8 μήνες και αφού προηγουμένως τα κράταγαν -συγκεκριμένες φαρμακαποθήκες- πιστεύοντας ότι θα αρθεί το μέτρο κι άρα δεν τα έβγαζαν στην ελληνική αγορά, αυτή τη στιγμή αρχίζει και ομαλοποιείται η διαδικασία γιατί βγαίνουν οι φαρμακαποθήκες και λένε “έχουμε τεράστιο stock”». Αυτό το παράδειγμα δείχνει ότι η επ’ αόριστο απαγόρευση των εξαγωγών βοηθά την επάρκεια στην ελληνική αγορά».
Κι ενώ το θέμα των ελλείψεων φαρμάκων συνήθως οξύνεται τον Αύγουστο, κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών των φαρμακευτικών εταιρειών, ο κ. Βαλτάς ουσιαστικά προειδοποίησε ότι η αλλαγή της πολιτικής που ακολουθείται τους τελευταίους μήνες θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλα προβλήματα καθώς θα μπαίνουμε στο φθινόπωρο.
Κι αυτό γιατί το δεύτερο παράδειγμα στο οποίο αναφέρθηκε πραγματικά θυμίζει καταστάσεις που ζήσαμε όλοι τον προηγούμενο χειμώνα ιδιαίτερα με τα παιδιατρικά φάρμακα.
«Τα παιδικά σιρόπια που συζητήσαμε προηγουμένως λείπουν από την Ελλάδα ή μας τα δίνουν ένα – ένα οι αποθήκες διότι την ίδια εποχή ο Γερμανός – κι αυτό σας το λέω γιατί το συζητήσαμε με τον Γερμανό ομόλογό μου στις Βρυξέλες πριν δύο εβδομάδες και όλοι οι Ευρωπαίοι στοκάρουν για τον Χειμώνα αλλά από πού; Επειδή έχουν κι αυτοί πρόβλημα με γενόσημα –βασικά- φάρμακα, τι κάνουν; Ανοίχτηκαν στις αγορές της Ελλάδος και της Ρουμανίας. Κι εγώ ρωτώ. Αυτή τη στιγμή ποιος θα δεχτεί –και δεν μιλώ για τον Έλληνα πολίτη αλλά για την Κυβέρνηση- ότι δεν θα καλύψει την ανάγκη ενός παιδιού για το αντιβιοτικό του από το να απελευθερώσει την αγορά και να μπορεί να εξάγεται (σ.σ. αυτό το αναγκαίο αντιβιοτικό) βάσει του Ευρωπαϊκού δικαίου;»
Ο κ. Βαλτάς υποστήριξε ότι τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί είναι σωστά αλλά πρέπει «να εφαρμοστούν αυστηρότατα για όλους. Και για τις εταιρείες και για τις φαρμακαποθήκες οι οποίες πρέπει να δηλώνουν σε real time (σ.σ. πραγματικό χρόνο) τι θέλουν να εξάγουν –εάν εξάγουν- για να ελέγχονται για το εάν αυτό που εξάγουν είναι ελλειπτικό φάρμακο». Πρότεινε δε την δημιουργία μίας επιτροπής που ανά 15 μέρες να ορίζει τη λίστα των ελλειπτικών φαρμάκων τα οποία θα απαγορεύεται να εξάγονται.
Το θέμα βεβαίως είναι ότι όλα αυτά λέγονται και ξαναλέγονται. Για τον πρόεδρο του ΠΦΣ ένα μεγάλο ζήτημα είναι η έλλειψη επαρκούς σε αριθμό εξειδικευμένου προσωπικού στον ΕΟΦ για να κάνει τους απαραίτητους ελέγχους στην αγορά. «Τι να πρωτοπρολάβουν οι άνθρωποι;» αναρωτήθηκε ο κ. Βαλτάς. «Να ελέγξουν όλα τα άλλα, τις εταιρείες, τα φαρμακεία, τις φαρμακαποθήκες; Είναι δυστυχώς το τεράστιο πρόβλημα που έχουμε στην Ελλάδα. Οι νόμοι υπάρχουν, είναι αυστηρότατοι αλλά δεν εφαρμόζονται».
Πηγή: ertnews.gr