Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο
Ως απαράδεκτη πρόκληση για το σύνολο των φαρμακοποιών της χώρας χαρακτηρίζει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος την απαντητική επιστολή που είχε λάβει στις 9 Αυγούστου από τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ) στα όσα ο ίδιος (ο ΠΦΣ) ανέφερε σε ενημερωτική επιστολή του προς τους τοπικούς φαρμακευτικούς συλλόγους – μέλη του την 1η Αυγούστου με αφορμή την κίνηση του ΣΕΙΒ στα τέλη Ιουλίου να αποστείλει επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας και στον ΕΟΠΥΥ, ζητώντας μετακύλιση του clawback των ιατροτεχνολογικών προϊόντων προς τα φαρμακεία.
Βασικά στοιχεία της επιχειρηματολογίας του ΠΦΣ στην απάντησή του είναι ότι αφενός οι προτάσεις του ΣΕΙΒ προς το Υπουργείο δεν αντιπροσωπεύουν τα περισσότερα μέλη του, αφετέρου ότι υπάρχει ένα σοβαρό ζήτημα που τίθεται ως ερώτημα από πλευράς φαρμακοποιών για το «Μήπως η απόφαση εν τέλει για την πρόταση την οποία διαμορφώσατε προς τον Υπουργό, προέρχεται από συγκεκριμένα συμφέροντα εταιρειών εκ του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατροτεχνολογικών, που αποσκοπούν σε ίδιον όφελος, προσπαθώντας να υποβαθμίσουν και να αποκρύψουν το γεγονός ότι πολιτική ορισμένων εκ των εταιρειών του κλάδου σας συμβάλλει στην προκλητή ζήτηση και στην αύξηση τη δαπάνης της κατηγορίας των αναλωσίμων Σ.Δ;».
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (δες παρακάτω) τόσο στη σημερινή (11/9) απαντητική επιστολή του προς τον ΣΕΙΒ όσο και στην ενημερωτική του επιστολή προς τα μέλη του αναφέρεται ονομαστικά σε εταιρείες που δήλωσαν εγγράφως ότι δεν συμφωνούν με την απόφαση του Συνδέσμου, κάτι το οποίο τονίζεται και με την επισήμανση ότι «Είθισται, τέλος, τις επιστολές και τα έγγραφα ενός σωματείου, τα οποία απευθύνονται μάλιστα σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (σ.σ. όπως είναι ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος), να υπογράφονται από τους ασκούντες την Διοίκηση του σωματείου και όχι από τον Διευθυντή τους. Εκτός και αν βέβαια, η Διοίκηση του σωματείου αποφεύγει να αναλάβει την ευθύνη του περιεχομένου της επιστολής».
Διαβάστε ολόκληρη την απάντηση του ΠΦΣ προς τον ΣΕΙΒ
Τι ανέφερε η επιστολή του ΠΦΣ προς τα μέλη του
Τι ανέφερε όμως ο ΠΦΣ στην επιστολή προς τα μέλη του που προκάλεσε την αντίδραση του ΣΕΙΒ με μία επιστολή της οποίας το περιεχόμενο ωστόσο δεν δημοσιοποιήθηκε αλλά στην οποία αναφέρονται οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών χαρακτηρίζοντας την απαράδεκτη και προκλητική;
Ο ΠΦΣ με την εν λόγω επιστολή του στους τοπικούς φαρμακευτικούς συλλόγους – μέλη του την 1η Αυγούστου (με αφορμή την απόφαση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ) να αποστείλει επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας και στον ΕΟΠΥΥ ζητώντας μετακύλιση του clawback των ιατροτεχνολογικών προϊόντων προς τα φαρμακεία) εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του στην κίνηση αυτή.
Υποστήριζε ότι ο ΣΕΙΒ επιδιώκει «ανατροπή του θεσμικού πλαισίου που αφορά στη σύμβαση ιατροτεχνολογικών προϊόντων με τους φαρμακοποιούς, ζητώντας μετακύλιση του clawback των ιατροτεχνολογικών προϊόντων προς τα φαρμακεία, μέσω της υπερβολικής αύξησης του rebate των ιατροτεχνολογικών προϊόντων, αφού προτείνουν ο υπολογισμός του να ξεκινά από τα πρώτα 100 ευρώ!!»
Η θρασύτητα των συγκεκριμένων εταιρειών, όπως αναφέρει ο ΠΦΣ, είναι ότι ζητούν από το Υπουργείο Υγείας τη μετακύλιση του Clawback υπό μορφή rebate προς τα φαρμακεία, ενώ γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι ίδιες αυτές εταιρείες δημιουργούν την προκλητή ζήτηση, αυξάνοντας τη δαπάνη με διάφορες μεθόδους, τις οποίες χρησιμοποιούν διαχρονικά, και για αυτό το λόγο ο Νομοθέτης επιβάλει στις συγκεκριμένες εισαγωγικές και προμηθευτικές εταιρείες το clawback.
Η πρότασή τους είναι απαράδεκτη, καθόσον ζητούν την αλλαγή του rebate των φαρμακείων για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα. Ένα rebate θεσμοθετημένο, βάσει του οποίου υπογράφτηκε το 2017 η συλλογική σύμβαση για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα με τον ΕΟΠΥΥ.
Επίσης, τονίζει ο ΠΦΣ, ότι ένα μεγάλο μέρος των εισαγωγικών αυτών εταιρειών είναι συγχρόνως και πάροχοι, μονοπωλώντας την ανωτέρω αγορά, τόσο σε επίπεδο χονδρικής όσο και λιανικής πώλησης, καθώς διαμορφώνουν τις τιμές των προϊόντων αυτών σύμφωνα με τα συμφέροντά τους και φυσικά εις βάρος του ΕΟΠΥΥ και του δημόσιου συμφέροντος.
Είναι αδιανόητο και εκτός κάθε λογικής οι εταιρείες αυτές να υποβάλλουν αυτή την απαράδεκτη πρόταση, προσβάλοντας όλους τους φαρμακοποιούς της χώρας και απορυθμίζοντας τη διάθεση των αναλώσιμων του σακχαρώδη διαβήτη στους ασθενείς.
Όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ταινίες μέτρησης σακχάρου, των οποίων το ποσοστό κέρδους για τα φαρμακεία είναι μηδαμινό. Παρόλα αυτά, οι εταιρείες αυτές διαθέτουν τεράστια ποσά διαφήμισης στην τηλεόραση, σε επιστημονικά περιοδικά και σε συνέδρια όπως και χορηγούν μεγάλες ποσότητες μετρητών σακχάρου στους ιατρούς, για την προώθηση των ταινιών μέτρησης των εταιρειών τους.
Ο ΠΦΣ μιλά για απαράδεκτες μεθοδεύσεις των εταιρειών που ζητούν από τον Υπουργό Υγείας την τροποποίηση ενός Νόμου που ψήφισε πρόσφατα η ίδια κυβέρνηση, και ο οποίος Νόμος σαφώς εξαιρεί τα φαρμακεία από τον επιμερισμό του clawback και για μία απαράδεκτη πρόκληση που δεν θα μείνει αναπάντητη από μέρους του ενώ εκφράζει τη βεβαιότητα ότι η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας δεν θα λειτουργήσει προς όφελος μίας ολιγομελούς ομάδας μονοπωλιακών συμφερόντων καθώς και των παραρτημάτων των πολυεθνικών εταιρειών, που επί της ουσίας, με την πολιτική την οποία προωθούν, θα αποστερήσουν τις ταινίες μέτρησης σακχάρου από τον Έλληνα ασθενή.
Ο ΠΦΣ μάλιστα αναφέρεται ονομαστικά σε πέντε εταιρείες που «έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο για την απαράδεκτη αυτή πρόταση» ζητά από μία εταιρεία που δεν παραβρέθηκε στη ΓΣ να τοποθετηθεί επί του θέματος και επισημαίνει τη στάση δύο εταιρειών που «διαφώνησαν ριζικά με τη συγκεκριμένη απόφαση, προσπαθώντας να πείσουν τους υπολοίπους μετέχοντες στην Γ.Σ. ότι δεν πρέπει να έχουν απέναντι τους φαρμακοποιούς, υποστηρίζει δε ότι το clawback είναι ένα πρόβλημα του ΣΕΙΒ απέναντι στην Κυβέρνηση και όχι ένα πρόβλημα το οποίο πρέπει να μετακυληθεί στο ελληνικό φαρμακείο, το οποίο διακινεί από άκρο σε άκρο της ελληνικής επικράτειας, τα αναλώσιμα του σακχαρώδη διαβήτη των εταιρειών του ΣΕΙΒ».