Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο
Ο νέος επιστημονικός-εκπαιδευτικός φορέας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου που πλέον απέκτησε διοίκηση ξεκινά τη λειτουργία του κι ανοίγει νέους ορίζοντες στους φαρμακοποιούς. Ο κ. Αθανάσιος Γουβάλας, Γραμματέας του Ινστιτούτου Φαρμακευτικών Επιστημονικών Ερευνών (ΙΦΕΕ) και Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Φθιώτιδας μίλησε στο DailyPharmaNews για την εξέλιξη αυτή και τη σημασία της.
Κι η σημασία αυτή φαίνεται να είναι μεγάλη καθώς, όπως λέει, δεν πρόκειται απλά για μία μετεξέλιξη του Ινστιτούτου δια Βίου Εκπαίδευσης και Επαγγελματικής Ανάπτυξης Φαρμακοποιών (του πρώην πλέον ΙΔΕΕΑΦ) αλλά και για μία διεύρυνση των δραστηριοτήτων και της γκάμας αυτών που είναι ήδη θεσμοθετημένα και πλέον θα αξιοποιηθεί η δυνατότητα που δίνει η θεσμοθέτησή τους στους φαρμακοποιούς αλλά και γενικότερα στην επιστημονική κοινότητα.
Το ΙΦΕΕ προέκυψε από την ψήφιση του νόμου 5041/2023, του νόμου δηλαδή που έφερε το Υπουργείο Υγείας προς ψήφιση και αφορούσε τη λειτουργία των Φαρμακευτικών Συλλόγων – του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου – του εν λόγω Ινστιτούτου Φαρμακευτικών Επιστημονικών Ερευνών και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις.
Μέσα στο νόμο αυτό το Άρθρο 77 προέβλεπε τη Σύσταση και λειτουργία Ινστιτούτου Φαρμακευτικών Επιστημονικών Ερευνών, ένα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου που το ιδρύει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος το οποίο διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο που ορίζεται με απόφαση του Δ.Σ. του Π.Φ.Σ. με τριετή θητεία.
Σύμφωνα με το νόμο σκοποί του Ινστιτούτου είναι η μελέτη επιστημονικών θεμάτων που αφορούν σε ζητήματα υγείας και φαρμάκου, η συνεχιζόμενη και δια βίου πιστοποιημένη εκπαίδευση των φαρμακοποιών και των βοηθών τους, η φαρμακευτική δεοντολογία, η ενημέρωση των μελών του Π.Φ.Σ. και των φαρμακοποιών, ιδίως για τις εξελίξεις σε επιστημονικά ή κλαδικά θέματα, ή σε θέματα δημόσιας υγείας και φαρμακευτικής αγοράς, η επιστημονική πιστοποίηση των φαρμακοποιών σε εξειδικευμένα αντικείμενα που αφορούν σε φάρμακα και προϊόντα που προωθούνται μέσω των φαρμακείων, η προώθηση επαγγελματικών και ασφαλιστικών ζητημάτων των φαρμακοποιών, η εκπόνηση πάσης φύσεως μελετών που αφορούν στο φαρμακευτικό επάγγελμα και τους φαρμακοποιούς, η παρακολούθηση των δαπανών υγείας και ιδιαιτέρως των φαρμακευτικών δαπανών υπό μορφή παρατηρητηρίου, καθώς και η συλλογή, επεξεργασία, διαχείριση και εκμετάλλευση ανώνυμων δεδομένων και μεταδεδομένων των φαρμακείων.
Επίσης ο νόμος προέβλεπε ότι το προσωπικό του Ινστιτούτου Επιστημονικών Ερευνών προσλαμβάνεται με απόφαση του Δ.Σ. του Π.Φ.Σ. και αποτελείται από εμπειρογνώμονες με ειδικές γνώσεις φαρμακευτικής, νομικούς, εμπειρογνώμονες επί ασφαλιστικών και οικονομικών θεμάτων και διοικητικό προσωπικό.
Ο νόμος που δημοσιεύτηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης τον Απρίλιο του 2023 (ΦΕΚ A’ 87/08.04.2023), μετά από πολλή δουλειά και προσπάθεια από πλευράς του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου για τη διευθέτηση όλων εκείνων των διαδικαστικών αλλά και ορισμένων πολύ ουσιαστικών ζητημάτων που θα έπρεπε να επιλυθούν για την στην πράξη εφαρμογή του, έφερε την ανακοίνωση της συγκρότησης του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΦΕΕ που αποτελείται από 11 τακτικά και 6 αναπληρωματικά μέλη.
Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος στη σχετική ανακοίνωσή του για τη συγκρότηση σώμα του Δ.Σ. του Ι.Φ.Ε.Ε. αναφέρει συνολικά 19 σκοπούς που έχει ο νέος φορέας με βάση τον εσωτερικό κανονισμό του.
Για τον κ. Γουβάλα, όταν του ζητήθηκε να κάνει μία ιεράρχησή τους, η απάντηση ήταν άμεση και ξεκάθαρη. «Το ΙΦΕΕ θα συνεχίσει όλα εκείνα που έκανε μέχρι τώρα το ΙΔΕΕΑΦ. Αυτό που προτεραιοποιούμε και μας δίνεται πλέον η δυνατότητα να το κάνουμε βάσει του καταστατικού είναι η πιστοποίηση. Η πιστοποίηση των φαρμακείων σε συνεργασία με πανεπιστήμια της χώρας κι όχι μόνο της χώρας μας στις καινούργιες υπηρεσίες, στις καινούργιες ανάγκες και προοπτικές που διαγράφονται για το κοινοτικό φαρμακείο κάτι για το οποίο μέχρι σήμερα δεν υπήρχε αυτή η δυνατότητα».
Αυτό, όπως εξήγησε είναι πάρα πολύ σημαντικό καθώς «το φαρμακείο μεταβάλλεται σιγά – σιγά από χώρος πώλησης προϊόντων και σε χώρο παροχής υπηρεσιών. Φυσικά δεν θα σταματήσει ποτέ να είναι ένας χώρος πώλησης φαρμακευτικών προϊόντων τα οποία θα πρέπει να δίνονται πάντα και μόνο από το χέρι του φαρμακοποιού, επιπλέον όμως οι ανάγκες οι τωρινές και οι μελλοντικές, όπως διαγράφονται και καταγράφονται και από την PGEU (σ.σ. το ευρωπαϊκό όργανο εκπροσώπησης των φαρμακοποιών) και παγκόσμια, επειδή υπάρχει αυτή η τεράστια διασπορά των φαρμακείων στην κοινότητα, υπάρχει η εμπιστοσύνη αλλά και το χαμηλό κόστος της παροχής αυτών των υπηρεσιών που κυρίως αφορούν την πρόληψη, υπάρχει μία ανάγκη (σ.σ. παροχής επιστημονικών υπηρεσιών από τα φαρμακεία) από την πραγματικότητα και τα συστήματα υγείας. Τα συστήματα υγείας επιλέγουν τα φαρμακεία για την παροχή τέτοιων υπηρεσιών και επειδή δίνουν έμφαση πλέον στην πρόληψη αλλά και για λόγους αποδοτικότητας. Αυτό φαίνεται να διευρύνεται συνεχώς και βέβαια κάθε καινούργια γνώση απαιτεί επικαιροποίηση από τους φαρμακοποιούς που έχουν κάποια χρόνια στο επάγγελμα. Είναι λοιπόν πολύ σημαντική η πιστοποίηση των φαρμακοποιών στις νέες δεξιότητες που απαιτούνται».
Μία άλλη καινούργια δυνατότητα που δίνεται μέσω του ΙΦΕΕ είναι και η επιστημονική εμβάθυνση του κλάδου με τη δημιουργία ενδεχομένως κάποιου επιστημονικού περιοδικού, όπου θα δημοσιεύονται οι επιστημονικές εργασίες που θα αφορούν το φαρμακευτικό επάγγελμα, τη φαρμακευτική πρακτική και γενικότερα το χώρο μας για το οποίο δεν θα έχει μόνο ελληνικό κοινό αλλά και διεθνές, όπου κι εκεί πάλι με τη συμβολή των πανεπιστημιακών θέλουμε να δημιουργήσουμε αυτή τη δυνατότητα.
Πολύ σημαντικό τέλος είναι, αναφέρει ο κ. Γουβάλας, το ότι «ανοίγεται ο δρόμος για μία ευρύτερη επικοινωνία του φαρμακοποιού με το κοινό μέσα από εκδηλώσεις που δεν θα απευθύνονται αποκλειστικά και μόνο στους φαρμακοποιούς αλλά που θα γεφυρώνουν τη σχέση του φαρμακοποιού με την κοινωνία. Ήδη ξεκινάμε από τον επόμενο μήνα με μία τέτοια εκδήλωση που αφορά τη νόσο Alzheimer, από τις Σέρρες».
Αξίζει εδώ να αναφερθεί ότι στο νέο Δ.Σ. του ΙΦΕΕ συμμετέχουν πέντε Πανεπιστημιακοί Καθηγητές αλλά και όλη η επιστημονική ομάδα του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου που έτρεχε μέχρι σήμερα, άτυπα, σημαντικά ζητήματα που αφορούν το επάγγελμα, παρακολουθώντας τις εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο και βοηθώντας έτσι πολύ στην ισχυροποίηση μίας επιχειρηματολογίας που πάντα επιδίωκε να έχει ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Απόστολος Βαλτάς στις συνομιλίες για την όποια διεκδίκηση θεμάτων που αφορούν τον κλάδο.