Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο
Παγκόσμια Ημέρα Φαρμακοποιού η 25η Σεπτεμβρίου και το DailyPharmaNews μίλησε με τον κ. Διονύση Ευγενίδη, Πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, που ήταν ο Φαρμακευτικός Σύλλογος ο οποίος πρωτοστάτησε για να γίνει αυτή η μέρα, αφορμή για μία πραγματική γιορτή στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας.
Και το αποτέλεσμα της συστηματικής προσπάθειας που κάνουν εδώ και πέντε χρόνια για να αναδείξουν με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φαρμακοποιού τη σημασία του ρόλου και της προσφοράς του φαρμακοποιού στο όλο σύστημα υγείας, φαίνεται να δικαιώνει τους διοργανωτές.
Ξεκινώντας από το 2018 φέτος ήταν η τέταρτη χρονιά –δεν έγινε ο εορτασμός το 2020 λόγω της τότε κατάστασης με την εξέλιξη της πανδημίας- πραγματοποίησης εκδηλώσεων και η πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια που στις εκδηλώσεις αυτές ο κόσμος μπορούσε να συμμετέχει ζωντανά.
Και η συμμετοχή ήταν πραγματικά εντυπωσιακή, καθώς περισσότεροι από 6.000 Θεσσαλονικείς και επισκέπτες της πόλης βρέθηκαν στη μεγάλη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο πλακόστρωτο της παραλίας μπροστά από το Βασιλικό Θέατρο.
Το κεντρικό μήνυμα του φετινού εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας είναι «Φαρμακεία ενωμένα για έναν κόσμο πιο υγιή», αναδεικνύοντας τον θετικό αντίκτυπο του φαρμακείου στην υγεία παγκοσμίως και ενδυναμώνοντας την αλληλεγγύη μεταξύ των φαρμακοποιών.
Αυτό το μήνυμα φαίνεται να συμμερίζονται μάλιστα, πλέον, μετά την εμπειρία της πανδημίας COVID 19, πέρα από τους πολίτες και οι δημόσιες αρχές.
Έντονο ήταν το «παρών» εκπροσώπων της πόλης από το χώρο της πολιτικής, της τοπικής αυτοδιοίκησης και της Υγείας, οι οποίοι συνεχάρησαν τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης για την εκδήλωση και εξήραν τη σημαντική συνεισφορά του φαρμακοποιού της γειτονιάς τόσο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όσο και στην καθημερινότητα των πολιτών.
Για πολύ σημαντική συνεισφορά των φαρμακοποιών στην κοινωνία έκανε λόγο ο υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας Θράκης, κ. Σταύρος Καλαφάτης τονίζοντας ότι «το έχουν αποδείξει άλλωστε κατά τη διάρκεια της πανδημίας στην επιχείρηση “Ελευθερία”, αλλά και ως συμπαραστάτες της πολιτείας κατά τη διάρκεια της διαχείρισης των εμβολίων COVID. Για αυτό τους ευχαριστούμε και τους ευγνωμονούμε».
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας δήλωσε ότι «κατ’ αρχάς κάνουμε μια αποτίμηση του πόσο βοήθησε ο φαρμακοποιός της γειτονιάς, ο φαρμακοποιός της πόλης στην δύσκολη περίοδο του lockdown και της πανδημίας. Ήταν τόσο σημαντικό να έχουμε αυτούς τους ανθρώπους δίπλα μας σε στιγμές δύσκολες, σε στιγμές ανάγκης. Οπότε πρωτίστως τους οφείλουμε ένα ευχαριστώ».
Προσπάθεια αποτίμησης για το πως βλέπουν οι πολίτες τις υπηρεσίες από τα φαρμακεία
Αυτήν την αποτίμηση του πως εισέπραξε το ρόλο του φαρμακοποιού μέσα στην κοινωνία κατά τη διάρκεια της πανδημίας ο κλάδος τη θεωρεί πολύτιμη με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο ήδη να είναι έτοιμος να ανακοινώσει πολύ σύντομα τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας.
Ωστόσο και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης έδωσε τη δυνατότητα στους πολίτες που επισκέφτηκαν το χώρο της εκδήλωσης να συμπληρώσουν ειδικό ερωτηματολόγιο σχετικά με το βαθμό ικανοποίησής τους από τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας μέσω των φαρμακείων, καθώς και να δηλώσουν ποιες επιπλέον υπηρεσίες υγείας θα επιθυμούσαν να τους παρέχονται από τους φαρμακοποιούς.
Ο κ. Ευγενίδης μιλώντας στο DailyPharmaNews αναφέρθηκε στην προθυμία των πολιτών να συμπληρώσουν τα ερωτηματολόγια, γεγονός που από μόνο του δείχνει το ενδιαφέρον που υπάρχει από πλευράς τους για τις παρεχόμενες από το φαρμακείο υπηρεσίες. «Η εικόνα που εισπράξαμε είναι ότι υπάρχει απεριόριστη εμπιστοσύνη και εκτίμηση από τους πολίτες στο πρόσωπο του φαρμακοποιού κι αυτό το εισπράξαμε τόσο στις συζητήσεις που είχαμε μαζί τους όσο και από την εικόνα που είχαμε από το ερωτηματολόγιο που συμπλήρωναν το οποίο αφορούσε τις υπηρεσίες στο φαρμακείο και το πόσο ευχαριστημένοι είναι. Τα αποτελέσματα αυτά θα τα ανακοινώσουμε τις επόμενες μέρες και θα τα δημοσιεύσουμε».
Οι χιλιάδες πολίτες που επισκέφτηκαν τις μικρές τέντες που στήθηκαν στην παραλία στο χώρο μπροστά από το Βασιλικό Θέατρο, έλαβαν χρήσιμες οδηγίες και συμβουλές για θέματα υγείας που τους απασχολούν, δεν υπήρξαν ωστόσο πράξεις, όπως μέτρηση πίεσης και σακχάρου, υπηρεσίες που οι πολίτες κατά κανόνα αναζητούν στα φαρμακεία από τον φαρμακοποιό τους. «Δεν έχουμε κάνει ακόμη κάτι τέτοιο», ανέφερε ο κ. Ευγενίδης. «Είναι στα σχέδια μας μελλοντικά να το δούμε. Πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί στο πως θα τα κάνουμε αυτά. Αυτή τη χρονιά είχαμε τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας που ασχολήθηκε με το κομμάτι των συμβουλών για τη διακοπή του καπνίσματος, μία από τις υπηρεσίες οι οποίες προβλέπεται να ενταχθούν στο κομμάτι των υπηρεσιών του φαρμακείου».
Για τον κ. Ευγενίδη ωστόσο αυτό που αυτή τη στιγμή πρέπει να έχει προτεραιότητα είναι η θεσμοθέτηση της αμοιβής του φαρμακοποιού για τις αναγνωρισμένες υπηρεσίες. «Εγώ θα έλεγα ότι θα έπρεπε να θεσμοθετηθεί η αμοιβή για τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Θα πρέπει πρώτα να θεσμοθετηθεί η αμοιβή για τις υπηρεσίες που ήδη παρέχουμε ως φαρμακοποιοί όπως για παράδειγμα είναι ο αντιγριπικός εμβολιασμός και μετά να δούμε τη θεσμοθέτηση άλλων υπηρεσιών, όπως η μέτρηση της πίεσης ή η μέτρηση του σακχάρου από το δάκτυλο. Εμένα είναι πάγια θέση μου –όπως με τα rapid tests έτσι και με τη μέτρηση σακχάρου- πως ό,τι αυτοδιαγνωστικό υπάρχει στο χώρο του φαρμακείου, θα πρέπει να μπορεί να γίνεται, νομοθετημένα, και από τον φαρμακοποιό στο φαρμακείο. Κι αυτό γιατί δεν είναι δυνατόν να δεχόμαστε ότι κάποιος μετράει μόνος του το σάκχαρό του γιατί πρέπει να το κάνει συστηματικά, αφού έχει πρόβλημα σακχάρου και εάν δεν το μετράει μπορεί να εμφανίσει επιπλοκές, και αυτό να μην μπορεί να γίνεται αυτό στο χώρο του φαρμακείου. Αυτό θα μας βοηθήσει ως φαρμακοποιούς να συμβάλλουμε τόσο στη συμμόρφωση των ασθενών στην θεραπεία τους για το σάκχαρο όσο και στην ανακάλυψη κάποιων κρυφών περιστατικών και την παραπομπή τους στον ιατρό προτού φτάσουν στο σημείο να χρειάζονται ισχυρή φαρμακευτική αγωγή. Τόσο η μέτρηση του σακχάρου όσο και η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης θα πρέπει να αναγνωριστούν επισήμως ως υπηρεσία που μπορεί να παρέχεται και από τα φαρμακεία, να κοστολογηθούν μετά από συνεννόηση με την πολιτεία και να παρέχονται μέσα από το φαρμακείο με τρόπο που πραγματικά θα είναι αξιόπιστος με ένα αποτέλεσμα για τον ασθενή το οποίο θα τον βοηθήσει στο να μπορέσει να ρυθμίσει την υγεία του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
Η αλήθεια είναι ότι όλα αυτά συζητούνται τόσο μέσα στον κλάδο όσο και στις επαφές που έχουν οι φαρμακοποιοί με το κράτος και ήδη υπάρχει ένα κλίμα πολύ πιο θετικό σε σχέση με εκείνο που υπήρχε προ πανδημίας.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε και το γεγονός ότι ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, κ. Απόστολος Βαλτάς τόνισε, μεταξύ άλλων, σε δηλώσεις του με αφορμή την εκδήλωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης για την Παγκόσμια Ημέρα Φαρμακοποιού ότι «αυτά τα δύο χρόνια της πανδημίας ο ρόλος του φαρμακοποιού ήταν πρωταρχικός στη στήριξη του συστήματος υγείας. Εμείς αναλάβαμε καταστάσεις τις οποίες διεκπεραιώσαμε με τον καλύτερο τρόπο».
ΠΕΦΝΙ: Χρέος μας καθημερινά να τιμάμε έμπρακτα την προσφορά του Φαρμακοποιού
Στη σημασία που έπαιξε η πανδημία για την ανάδειξη του ρόλου του φαρμακοποιού σε όλο το εύρος των υπηρεσιών υγείας –τόσο στην κοινότητα όσο και στο νοσοκομειακό περιβάλλον στάθηκε η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων στο μήνυμά της με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φαρμακοποιού, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον καταλυτικό ρόλο που μπορεί να έχει η συνεργασία όλων των φαρμακοποιών για την υπενθύμιση προς όλους τους αρμόδιους φορείς της αξίας τους στο σύστημα υγείας.
«Η πανδημία COVID-19 και η ουσιαστική συμμετοχή όλων των φαρμακοποιών στη διαχείρισή της κρίσης υπογράμμισε για άλλη μια φορά τον αναντικατάστατο ρόλο τους σε όλο το εύρος των υπηρεσιών υγείας. Στο νοσοκομειακό περιβάλλον, oι Νοσοκομειακοί Φαρμακοποιοί εξασφαλίσαμε την απρόσκοπτη κάλυψη όλων των πάγιων και έκτακτων αναγκών, τη λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων και τη διαχείριση των διαφόρων κατηγοριών ειδικών αντιικών Θεραπειών. Ο φαρμακοποιός έχει εκ των πραγμάτων αναδειχθεί σε μοναδικό και ιδιαίτερα σημαντικό πολυ-εργαλείο.
Αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι πως το χρέος μας δεν είναι απλά να εορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Φαρμακοποιού στις 25 Σεπτεμβρίου κάθε έτους, αλλά καθημερινά να τιμάμε έμπρακτα την προσφορά του φαρμακοποιού. Αυτό διασφαλίζεται με την αναγνώρισή των διαρκών προσπαθειών μας για:
– αδιάλειπτη πρόσβαση των ασθενών στην αναγκαία και κρίσιμη γι’ αυτούς φαρμακευτική αγωγή
– ασφαλή χρήση των φαρμάκων σε κάθε στάδιο φαρμακευτικής φροντίδας
– αξιόπιστη ενημέρωση πολιτών, ασθενών και επαγγελματιών υγείας σε όλα τα σχετικά με το φάρμακο
– βελτίωση των συνθηκών εργασίας στον φαρμακευτικό κλάδο.
Η συνεργασία μεταξύ όλων των φαρμακοποιιών μπορεί και πρέπει να είναι καταλυτική. Ειδικότερα όσον αφορά στους Νοσοκομειακούς Φαρμακοποιούς, η Παγκόσμια Ημέρα Φαρμακοποιού αποτελεί ακόμα μία υπενθύμιση προς όλους τους αρμόδιους φορείς που εμπλέκονται με τη χάραξη πολιτικών υγείας, ότι οφείλουν να ενδυναμώσουν τα Νοσοκομειακά Φαρμακεία της χώρας μας με τον αναγκαίο αριθμό φαρμακοποιών, ακολουθώντας τα ευρωπαϊκά πρότυπα, με δυνατότητες δια βίου εκπαίδευσης, με πιστοποιημένες δεξιότητες και εξειδίκευση. Αναμφισβήτητα, το Ασθενοκεντρικό Σύστημα υγείας στο οποίο στοχεύουμε, είναι δυνατόν να έχει Θετικό πρόσημο μόνον αν συμπεριληφθεί ο Νοσοκομειακός Φαρμακοποιός, με τον κομβικό ρόλο που του αρμόζει, με αναβαθμισμένα καθήκοντα και αναγνώριση της πολύπλευρης και πολυσχιδούς προσφοράς του».