Close Menu
Dailypharmanews

    Εγγραφείτε στις ενημερώσεις

    Μάθετε τα τελευταία νέα για την υγεία.

    Σημαντικοτερα νεα

    Ερωτηματικά σε φαρμακοποιούς προκαλεί η αναφορά του ΠΙΣ σε εκατέρωθεν «ακραίες ρητορικές»

    06/02/2026

    EFSA για ευλογιά: Δεν υπάρχουν εμβόλια εγκεκριμένα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης

    06/02/2026

    ΕΟΔΥ: Επτά θάνατοι από COVID-19 και 9 από γρίπη την τελευταία εβδομάδα

    06/02/2026
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Dailypharmanews
    ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
    • Αρχικη
    • Nεα

      Ερωτηματικά σε φαρμακοποιούς προκαλεί η αναφορά του ΠΙΣ σε εκατέρωθεν «ακραίες ρητορικές»

      06/02/2026

      EFSA για ευλογιά: Δεν υπάρχουν εμβόλια εγκεκριμένα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης

      06/02/2026

      ΕΟΔΥ: Επτά θάνατοι από COVID-19 και 9 από γρίπη την τελευταία εβδομάδα

      06/02/2026

      Άμεση Προκήρυξη Θέσης Θωρακοχειρουργού στο Νοσοκομείο Θριάσιο ζητά η ΕΙΝΑΠ

      06/02/2026

      ΕΟΦ: Ανάκληση παρτίδων βρεφικού γάλακτος

      06/02/2026
    • Επιστημονικα

      Εμβόλιο HPV: Ανοίγει ο δρόμος για λιγότερα τεστ Παπ

      06/02/2026

      Έρευνα αποκαλύπτει ότι οι κάτοικοι της Μέσα Μάνης αποτελούν μια μοναδική γενετική «νησίδα» στην Ευρώπη

      04/02/2026

      Η Χειρουργική Ογκολογία ως αιχμή του δόρατος στη μάχη για την επιβίωση

      03/02/2026

      Ισπανία: Ιστορική μεταμόσχευση προσώπου από δωρήτρια που επέλεξε την υποβοηθούμενη ευθανασία

      03/02/2026

      Κληρονομικό Αγγειοοίδημα: Πράσινο φως από την ΕΕ για την πρώτη RNA θεραπεία για την πρόληψη των κρίσεων

      02/02/2026
    • Πολιτικη Υγειας

      Μ. Θεμιστοκλέους: Προχωράμε άμεσα σε νέες προσλήψεις στο ΕΣΥ

      06/02/2026

      Ειρ. Αγαπηδάκη: Η πρόληψη σώζει ζωές – Το «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» αλλάζει τον τρόπο που προστατεύουμε την υγεία μας

      05/02/2026

      Υπουργείο Υγείας: πρόληψη μπροστά, στελέχωση με «ιεράρχηση», φάρμακο σε πιο σφιχτό πλαίσιο

      05/02/2026

      Χαιρετισμός του Ά. Γεωργιάδη σε Ημερίδα του ΕΟΦ – Αναφέρθηκε στον κρίσιμο ρόλο του στη φαρμακευτική πολιτική

      04/02/2026

      Από τον Φάκελο στο Smartphone: Η ψηφιακή «επανάσταση» στην Ογκολογία και οι νέες υποδομές του 2026

      04/02/2026
    • Ασθενεις

      Χρόνια δυσκοιλιότητα: Οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπισή της μέσω της διατροφής

      14/12/2025

      Triplex καρδιάς: Πότε είναι αναγκαίο – Ποια καρδιακά προβλήματα εντοπίζει

      29/11/2025

      Παιδικός διαβήτης: Σε ποια ηλικία εμφανίζεται – Ποια συμπτώματα εκδηλώνει

      23/11/2025

      Πεπτικό έλκος: Τα προειδοποιητικά συμπτώματα – Πότε γίνεται επικίνδυνο

      22/11/2025

      Μαγνητική τομογραφία καρδιάς: Σε ποιες περιπτώσεις τη συστήνουν οι γιατροί

      15/11/2025
    • Καινοτομια

      Hepatrat: Ευρωπαϊκή πατέντα για τη συμβολή του σε ασθενείς με λιπώδες ήπαρ

      04/02/2026

      Στρατηγική συνεργασία LAMDA Development- Ομίλου Ιατρικού Αθηνών για την ανάπτυξη ενός υπερσύγχρονου Healthcare Park

      18/12/2025

      BeeAutism: Οι Μέλισσες δημιουργούν για ένα γλυκό σκοπό

      16/12/2025

      Από τους εμφυτεύσιμους καταγραφείς καρδιακού ρυθμού στα wearables

      05/11/2025

      Νέα έκδοχα – νέος ορίζοντας: Τα «αόρατα» συστατικά που μπορεί να απογειώσουν την καινοτομία στα φάρμακα

      28/10/2025
    • Podcasts
    • Αφιερωματα
    ΕΓΓΡΑΦΗ
    Dailypharmanews
    Home » Φαρμακειο » Διασφάλιση αυθεντικότητας Φαρμάκων: Ο ελληνικός HMVO, η σημασία του και ο ρόλος των φαρμακοποιών
    Φαρμακειο

    Διασφάλιση αυθεντικότητας Φαρμάκων: Ο ελληνικός HMVO, η σημασία του και ο ρόλος των φαρμακοποιών

    18/07/2025Updated:18/07/20255 Mins Read
    Facebook Twitter WhatsApp
    Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp
    Listen to this article

    Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

    Εδώ και λίγους μήνες ξεκίνησε η επίσημη λειτουργία του Ελληνικού Οργανισμού Επαλήθευσης Φαρμάκων (ΗΜVO), που αποτελούσε ένα μεγάλο, δύσκολο και χρονοβόρο στοίχημα στο οποίο όφειλε η χώρα μας να ανταποκριθεί στο πλαίσιο της συνολικής ευρωπαϊκής προσπάθειας να διασφαλιστεί η αυθεντικότητα των κυκλοφορούντων φαρμάκων και έτσι να προστατεύονται οι πολίτες/ασθενείς όταν χρησιμοποιούν το σπουδαίο όπλο για την υγεία τους που λέγεται φάρμακο.

    Το DailyPharmaNews μίλησε με τον Γενικό Γραμματέα του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων και εκπρόσωπο του ανώτατου φορέα εκπροσώπησης των φαρμακοποιών στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού ΗΜVO κ. Μανόλη Κατσαράκη, για το ρόλο που έπαιξαν οι φαρμακοποιοί στην υλοποίηση αυτής της προσπάθειας, ρόλο που όπως προκύπτει από τα λεγόμενά του ήταν και είναι καθοριστικός.

    Κι έχει μεγάλη σημασία αυτό καθώς πρόκειται για ένα σημαντικό εγχείρημα που αφορά την ασφάλεια του φαρμάκου και επομένως την προστασία της δημόσιας υγείας.

    Όπως ανέφερε ο κ. Κατσαράκης «Η διασφάλιση της αυθεντικότητας των φαρμάκων αποτελεί θεμέλιο λίθο για την προστασία της Δημόσιας Υγείας. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα έκανε ένα αποφασιστικό βήμα με τη δημιουργία του Ελληνικού Οργανισμού Επαλήθευσης Φαρμάκων (Hellenic Medicines Verification Organisation – HMVO), ο οποίος εντάχθηκε στο ευρωπαϊκό σύστημα επαλήθευσης φαρμάκων (EMVO). Κομβικό ρόλο στην πορεία αυτή διαδραμάτισαν τα ιδιωτικά φαρμακεία, με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο να στηρίζει τη λειτουργία του νέου συστήματος από την πρώτη ημέρα, συμμετέχοντας ενεργά στο Διοικητικό Συμβούλιο του HMVO και στις οργανωτικές διαδικασίες έναρξης λειτουργίας του».

    Συμβολή όχι μόνο σε ποσοτικά αλλά και ποιοτικά χαρακτηριστικά 

    Η συμμετοχή των ιδιωτικών φαρμακείων στον ελληνικό ΗΜVΟ βοήθησε πάρα πολύ καθώς η χώρα μας έχει το πιο μεγάλο και πυκνό δίκτυο ιδιωτικών φαρμακείων στην Ευρώπη. Ωστόσο αυτό είναι μόνο ένα από τα πλεονεκτήματα της συμμετοχής των φαρμακοποιών για την επιτυχία του ελληνικού ΗΜVΟ.

    Ο κ. Κατσαράκης εξηγεί το γιατί: «Η επίσημη λειτουργία του ΗΜVΟ ξεκίνησε στις 9 Φεβρουαρίου 2025, έπειτα από την επιτυχή διασύνδεσή του με τον ευρωπαϊκό κόμβο (EU HUB). Με την άμεση ενεργοποίηση του συνόλου των 10.500 ιδιωτικών φαρμακείων της χώρας, η Ελλάδα κατέγραψε ταχύτατα  υψηλό ποσοστό ενσωμάτωσης τελικών χρηστών, επιτυγχάνοντας ένα σημαντικό ορόσημο, που την κατατάσσει ανάμεσα στις πιο συνεπείς χώρες εφαρμογής.

    Η συμμετοχή των φαρμακείων υπήρξε ουσιαστική όχι μόνο στα αριθμητικά αλλά και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Τα φαρμακεία εντάχθηκαν στο σύστημα μέσω της ΗΔΙΚΑ, η οποία λειτουργεί ως διαμεσολαβητής εξασφαλίζοντας την ασφαλή και απρόσκοπτη εγγραφή, διασύνδεση και επικοινωνία των φαρμακείων με το Σύστημα Επαλήθευσης. Σε περιπτώσεις όπου εντοπίζονται σκευάσματα με προβλήματα, ο HMVO παρεμβαίνει άμεσα διακόπτοντας τη διαδικασία, διερευνά τα δεδομένα και εντοπίζει το σφάλμα, ξεκινώντας τη διαδικασία επίλυσης του, προστατεύοντας με αυτόν τον τρόπο τους επαγγελματίες υγείας και τους ασθενείς. Στο καθημερινό αυτό έργο συμβάλλουν με τη συνεργασία τους τα helpdesk του HMVO, της ΗΔΙΚΑ και του ΠΦΣ».

    Ο ρόλος – κλειδί του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου

    Όλο αυτό το εγχείρημα από πλευράς φαρμακοποιών δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί εάν ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος δεν οργανωνόταν κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να συντονίσει σωστά από πλευράς φαρμακοποιών την όλη προσπάθειά τους να συμβάλλουν στην επιτυχία του ελληνικού HMVO. 

    «Ο ΠΦΣ διαδραμάτισε ρόλο κλειδί στη συνεχή επικοινωνία και ενημέρωση των φαρμακοποιών», τονίζει ο κ. Κατσαράκης, κι αυτό το πέτυχε «εξασφαλίζοντας την επιτυχή προσαρμογή τους στις νέες απαιτήσεις, ενώ επιδότησε την προμήθεια εξοπλισμού με scanner νέας γενιάς για τη σάρωση των νέων κωδικών QR επί των συσκευασιών των φαρμάκων, σε περισσότερα από 9600 φαρμακεία. Η ενσωμάτωση στο HMVS απαιτεί άριστη γνώση των διαδικασιών ελέγχου, έγκαιρη τεχνική υποστήριξη και συστηματική εκπαίδευση, πεδία στα οποία ο ΠΦΣ ανέλαβε ενεργή δράση, σε συνεργασία με τους παρόχους λογισμικού.

    Οι πάροχοι (IT- Suppliers) αποτέλεσαν επίσης έναν από τους σημαντικότερους συντελεστές στην εύρυθμη λειτουργία του συστήματος. Εξασφάλισαν την τεχνική σταθερότητα, την αποκατάσταση προβλημάτων σε πραγματικό χρόνο, όπως και την γρήγορη προσαρμογή των εφαρμογών στις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής οδηγίας, με τακτικές εβδομαδιαίες συναντήσεις με τη συνεργασία HMVO-ΗΔΙΚΑ-ΠΦΣ. Παράλληλα αναπτύσσουν συνεχώς υλοποιήσεις προς διευκόλυνση του καθημερινού έργου εκτέλεσης των συνταγών των φαρμακοποιών συμπεριλαμβάνοντας περιπτώσεις δανεισμού και επιστροφής φαρμάκων στο σύστημα HMVO, προεκτέλεσης συνταγών, διευκόλυνσης επαναεισαγωγής των ακυρώσεων, την τήρηση ηλεκτρονικού βιβλίου προχορήγησης, την εμφάνιση ειδοποιήσεων του συστήματος κ.α. εξυπηρετώντας την απρόσκοπτη διάθεση των φαρμάκων στους ασθενείς και την οργάνωση των λειτουργικών και λογιστικών διαδικασιών του φαρμακείου».

    Η προσπάθεια συνεχίζεται δυναμικά

    Όπως αναφέρθηκε στην εισαγωγή του κειμένου ο ρόλος των φαρμακοποιών ήταν και εξακολουθεί να είναι καθοριστικός. 

    Κι αυτό συμβαίνει γιατί, όπως εξηγεί ο κ. Κατσαράκης «η συμβολή των φαρμακείων και του ΠΦΣ στη διαμόρφωση και επιτυχία του ΗΜVO δεν περιορίζεται μόνο στην αρχική συμβολή στις διεργασίες δημιουργίας του αλλά συνεχίζεται δυναμικά, διασφαλίζοντας ότι το Ελληνικό Σύστημα Επαλήθευσης Φαρμάκων θα αποτελεί πρότυπο αξιοπιστίας και αποτελεσματικότητας στην Ευρώπη, προς όφελος των ασθενών, οδηγώντας όπως επανειλημμένα έχει δηλώσει και ο Πρόεδρος κ. Βαλτάς στην πλήρη αποϋλοποίηση της εκτέλεσης των συνταγών καταργώντας κάθε έντυπη διαδικασία».

    Η αναφορά πάντως στο θέμα δεν θα μπορούσε να μην περιλαμβάνει και τη  θέση της καθ’ ύλην πλέον αρμόδιας, της Γενικής Διευθύντριας του Ελληνικού Οργανισμού Επαλήθευσης Φαρμάκων (ΗΜVO) κ. Ιωάννας Κοντομανωλοπούλου η οποία σε άρθρο της το οποίο φιλοξενείται στο DailyPharmaNews αναφέρεται στον Οργανισμό, στο ρόλο του, στη σημαντική πρόοδο που έχει κάνει κατά τη διάρκεια των πρώτων έξι μηνών λειτουργίας του, στη συνεργασία με θεσμικούς φορείς (Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, ΗΔΙΚΑ, ΕΟΠΥΥ, Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος) για την επιτυχή λειτουργία του Ελληνικού Συστήματος Επαλήθευσης Φαρμάκων (HMVS) τονίζοντας τις δυνατότητες που υπάρχουν όπως το να αξιοποιηθεί συμπληρωματικά με το Ηλεκτρονικό Σύστημα Παρακολούθησης Διακίνησης Φαρμάκων (ΗΣΠαΔιΦ), ως ένα χρήσιμο εργαλείο για την παρακολούθηση και τον έγκαιρο εντοπισμό των ελλείψεων.

    HMVO Ελληνικός Οργανισμός Επαλήθευσης Φαρμάκων (HMVO) Μ. Κατσαράκης
    Share. Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp

    προσφατα αρθρα

    Ερωτηματικά σε φαρμακοποιούς προκαλεί η αναφορά του ΠΙΣ σε εκατέρωθεν «ακραίες ρητορικές»

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Όλα έτοιμα για να ξεκινήσει από τις 16/2 η διάθεση των ΦΥΚ από τα ιδιωτικά φαρμακεία

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Ετοιμάζεται εργαλείο για online παρακολούθηση της πορείας φακέλων αξιολόγησης φαρμάκων

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Πως τα γραπτά μηνύματα μπορούν να βοηθήσουν τον φαρμακοποιό να πετύχει προσκόλληση του ασθενή στη θεραπεία

    Φαρμακειο

    Στο παρά 5’ απετράπη απόφαση του ΠΦΣ για άρση της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους ΥΠΕΘΑ

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Δ. Μακριδάκη: Απογοήτευση για την αντιμετώπιση του θέματος των προσλήψεων νοσοκομειακών φαρμακοποιών

    Φαρμακειο

    Ποιος είναι ο ρόλος του φαρμακοποιού σήμερα που ο ασθενής πρωταγωνιστεί στη φροντίδα της υγείας του;

    Φαρμακειο

    Γιατί οι φαρμακοποιοί πιστεύουν ότι το φαρμακείο θα επικρατήσει ως κανάλι διάθεσης των ΦΥΚ

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Διανυκτέρευση φαρμακείων: Πως λειτουργεί στην υπόλοιπη Ευρώπη και πως αποζημιώνεται ως υπηρεσία

    Φαρμακειο

    Έρχεται αποζημίωση της υπηρεσίας Διανυκτερεύσεων για τους φαρμακοποιούς

    Φαρμακειο

    Που δίνει έμφαση το νέο εγχειρίδιο της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας για τη φαρμακευτική εκπαίδευση

    Φαρμακειο

    H Γερμανία καταγράφει ιστορικό χαμηλό στον αριθμό των φαρμακείων της – Τι δείχνει η έκθεση της ABDA

    Φαρμακειο

    Ζήτημα 2-3 εβδομάδων η διάθεση των ΦΥΚ μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων – ΦΣΘ: Αδικαιολόγητη η  καθυστέρηση 7 μηνών

    Φαρμακειο

    Απ. Βαλτάς: Ποτέ δεν υπήρξε σκέψη από το Υπουργείο Υγείας για άρση της δυνατότητας επιστροφής εμβολίων

    Φαρμακειο

    Δ. Ευγενίδης: Καμία περίπτωση να δεχθούμε το σενάριο μη επιστροφής τριδύναμων αντιγριπκών εμβολίων

    Φαρμακειο

    Αμερικανική μελέτη δείχνει την ανάγκη για υποστήριξη της ψυχικής υγείας όσων εργάζονται στο φαρμακείο

    Φαρμακειο

    Καθώς τα κρούσματα γρίπης αυξάνονται, γιατί δεν εμβολιάζονται περισσότεροι άνθρωποι;

    Φαρμακειο

    PGEU: Νέα έκθεση σχετικά με το όραμα για το κοινοτικό φαρμακείο στην Ευρώπη

    Φαρμακειο
    Μη χασετε
    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Ερωτηματικά σε φαρμακοποιούς προκαλεί η αναφορά του ΠΙΣ σε εκατέρωθεν «ακραίες ρητορικές»

    06/02/20263 Mins Read
    Ξεκάθαρη θέση για «Μη επιθυμητές πολιτικές υγείας» που κατά καιρούς επηρεάζουν τις σχέσεις ιατρών-φαρμακοποιών πήρε ο ΠΙΣ μέσα από δελτίο Τύπου

    EFSA για ευλογιά: Δεν υπάρχουν εμβόλια εγκεκριμένα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης

    06/02/2026

    ΕΟΔΥ: Επτά θάνατοι από COVID-19 και 9 από γρίπη την τελευταία εβδομάδα

    06/02/2026

    Άμεση Προκήρυξη Θέσης Θωρακοχειρουργού στο Νοσοκομείο Θριάσιο ζητά η ΕΙΝΑΠ

    06/02/2026
    Ροη Ειδησεων
    • Ερωτηματικά σε φαρμακοποιούς προκαλεί η αναφορά του ΠΙΣ σε εκατέρωθεν «ακραίες ρητορικές»
    • EFSA για ευλογιά: Δεν υπάρχουν εμβόλια εγκεκριμένα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης
    • ΕΟΔΥ: Επτά θάνατοι από COVID-19 και 9 από γρίπη την τελευταία εβδομάδα
    • Άμεση Προκήρυξη Θέσης Θωρακοχειρουργού στο Νοσοκομείο Θριάσιο ζητά η ΕΙΝΑΠ
    • ΕΟΦ: Ανάκληση παρτίδων βρεφικού γάλακτος
    Αναζητηση
    Μεινετε σε επαφη
    • Facebook
    • YouTube
    • Vimeo
    • LinkedIn
    Ταυτοτητα
    Ταυτοτητα

    Menu
    • Αρχική
    • Πολιτική cookies
    • Πολιτική απορρήτου
    • Πνευματική Ιδιοκτησία
    • Επικοινωνία
    © 2026 Dailypharmanews. Designed by Dailypharmanews.
    • Αρχική
    • Πολιτική cookies
    • Πολιτική απορρήτου
    • Πνευματική Ιδιοκτησία
    • Επικοινωνία

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.