Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο
Ένα θετικό βήμα στο κομμάτι της ενημέρωσης έκανε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων ο οποίος προχώρησε την Τετάρτη 5 Ιουλίου σε ενημέρωση αναφορικά με την αντιμετώπιση των ελλείψεων στα φάρμακα ανθρώπινης χρήσης, οι οποίες παρατηρούνται στη χώρα.
Δύο μέρες μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων του φαρμάκου (Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος, Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων, Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος και Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας) στο σχετικό δελτίο Τύπου που εξέδωσε αναφέρει ότι «η πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΦ για την αντιμετώπιση των ελλείψεων και την προάσπιση της προστασίας της Δημόσιας Υγείας και των Ελλήνων ασθενών εστιάζεται αρχικά σε τέσσερα κύρια μέτρα τα οποία καλύπτουν το σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας».
Αφού ο ΕΟΦ τονίζει ότι ως έλλειψη θεωρείται η αδυναμία κάλυψης των αναγκών σε επίπεδο δραστικής ουσίας και όχι σκευάσματος, καθώς η ουσία μπορεί να παρέχεται μέσω εναλλακτικών γενοσήμων σκευασμάτων σημειώνοντας ότι στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν εναλλακτικά σκευάσματα ενθαρρύνεται η κάλυψη των αναγκών με γενόσημα φάρμακα, κάνει αναφορά στα 4 αυτά μέτρα στα οποία εστιάζει την πολιτική του ως ο αρμόδιος φορέας του Υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ελλείψεων.
Σε ό,τι αφορά λοιπόν την απαγόρευση των εξαγωγών σημειώνεται ότι «αποτελεί μέτρο το οποίο εφαρμόζεται προσωρινά και επιλεγμένα με στόχο τη διασφάλιση των αναγκών των ασθενών με φάρμακα τα οποία εξάγονται σε άλλες χώρες και ως εκ τούτου καθίστανται ελλειπτικά ή δυσεύρετα για τον Έλληνα ασθενή.
Από εκεί και πέρα ο ΕΟΦ αναφέρει ότι «αποφασίστηκε (σ.σ. κατά τη διάρκεια της σύσκεψης της Δευτέρας) οι φαρμακευτικές εταιρείες να αυξήσουν σημαντικά το επόμενο χρονικό διάστημα τις ποσότητες των φαρμάκων που κυκλοφορούν στην Ελληνική αγορά, το οποίο άλλωστε αποτελεί και υποχρέωσή τους».
Επιπλέον «οι φαρμακαποθήκες υποχρεώνονται να δηλώνουν τις πωλήσεις και τα αποθέματά τους για τα ελλειπτικά φάρμακα σε πραγματικό χρόνο, ώστε να είναι άμεσα διαθέσιμη η εκτίμηση του φαινομένου και η ανεύρευση λύσεων. Για το λόγο αυτό αναπτύχθηκε ειδική πλατφόρμα η οποία θα τεθεί σε λειτουργία μέσα στην (σ.σ. τρέχουσα) εβδομάδα» .
Τέλος, ο ΕΟΦ αναφέρει ότι με απόφαση του Υπουργείου Υγείας «η χορήγηση φαρμάκων που βρίσκονται σε έλλειψη ή περιορισμένη διάθεση θα γίνεται από τα φαρμακεία στους ασθενείς μόνο εφόσον αυτά έχουν συνταγογραφηθεί ηλεκτρονικά βάσει των ενδείξεων και από τις ιατρικές ειδικότητες που προβλέπονται.
Οποιαδήποτε έλλειψη ή δυσκολία ανεύρεσης φαρμάκου πρέπει να δηλώνεται από τους φαρμακοποιούς και τους ιατρούς στην πλατφόρμα του ΕΟΦ, ώστε να λαμβάνεται μέριμνα άμεσα».