Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο
Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος για την ανακοίνωση από πλευράς της πολιτείας της απαγόρευσης των εξαγωγών συνολικά 74 φαρμάκων, αλλά και της ανακοίνωσης λήψης πρόσθετων μέτρων, προκειμένου να περιοριστεί το πρόβλημα των ελλείψεων το οποίο τους τελευταίους μήνες έχει ενταθεί δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα στην καθημερινότητα των φαρμακοποιών, που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τους πολίτες/ασθενείς που προσέρχονται στα φαρμακεία τους, για να βρουν το φάρμακο που έχουν ανάγκη.
Το δευτεροβάθμιο όργανο εκπροσώπησης των φαρμακοποιών σε σχετική ανακοίνωσή του, τονίζει το γεγονός ότι ακούστηκε η φωνή αγωνίας που εκφράζει εδώ και πολύ καιρό και με συστηματικό τρόπο για το εν λόγω θέμα.
«Ο Υπουργός Υγείας και ο ΕΟΦ ανακοίνωσαν την απαγόρευση των εξαγωγών σε ένα μεγάλο αριθμό φαρμάκων, λαμβάνοντας υπόψη και τις αναφορές ελλείψεων τις οποίες είχε αποστείλει ο ΠΦΣ στον Οργανισμό που περιλάμβανε ένα κατάλογο 200 περίπου ελλειπτικών φαρμάκων, τα οποία σταθερά απουσιάζουν από το φαρμακείο μας, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία του Έλληνα ασθενούς.
Ο ΠΦΣ ήταν εκείνος ο οποίος ανέδειξε εξαρχής το θέμα των ελλείψεων ως ένα εξέχον ζήτημα Δημόσιας Υγείας και ως το μεγαλύτερο πρόβλημα της καθημερινότητας του Φαρμακείου. Προσκαλώντας όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη – Υπουργείο Υγείας, ΕΟΦ, ΣΦEE, ΠEΦ, OΣΦE & Πανελλήνιο Σύλλογο Φαρμακαποθηκαρίων – σε συσκέψεις, κατάφερε να προσδώσει στο πρόβλημα των ελλείψεων, μια πανελλαδική διάσταση. Με συνεχείς πρωτοβουλίες και συναντήσεις αλλά και αδιάλειπτη παρουσία στα ΜΜΕ, με δηλώσεις συνδικαλιστών των Φαρμακευτικών Συλλόγων και Συνεντεύξεις τύπου του ΠΦΣ, καταφέραμε να πιέσουμε για τη λήψη αποφάσεων υπέρ της Υγείας των πολιτών. Με σταθερή και τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία, πείσαμε την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ότι η απαγόρευση των εξαγωγών δεν μπορεί να αφορά ένα μικρό αριθμό φαρμάκων αλλά την πλειοψηφία των φαρμάκων που λείπουν από το ελληνικό φαρμακείο».
Για τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο σημαντικό είναι ότι πέρα από την απαγόρευση εξαγωγών για τα 74 φάρμακα υπάρχουν κι άλλες κινήσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος του παράλληλου εμπορίου και συγκεκριμένα τον έλεγχο της τροφοδοσίας της εφοδιαστικής αλυσίδας ως προς την τήρηση των αποθεμάτων, αλλά και τον μη προσδιορισμό της χρονικής διάρκειας της απαγόρευσης των εξαγωγών των εν λόγω ελλειπτικών φαρμάκων, κάτι το οποίο επιθυμούσαν οι φαρμακοποιοί πιστεύοντας ότι έτσι θα αποτραπεί η αποθεματοποίηση των προς εξαγωγή φαρμάκων, ώστε να εξαχθούν αμέσως μετά τη λήξη της απαγόρευσης εξαγωγών τους. Αναφέρει συγκεκριμένα η ανακοίνωση:
«Η απόφαση αυτή του Υπουργού Υγείας κατά αρχάς μας ικανοποιεί, αφού πέραν της διευρυμένης λίστας απαγόρευσης φαρμάκων, ξεκινάει ο έλεγχος της τροφοδοσίας της εφοδιαστικής αλυσίδας ως προς την τήρηση των αποθεμάτων, ζήτημα το οποίο είχαμε επισημάνει εγκαίρως και το οποίο πρέπει να επεκταθεί με αυστηροποίηση των ελέγχων σε όλους όσους μετέχουν στην διακίνηση του φαρμάκου. Επίσης η απόφαση αυτή μας ικανοποιεί και ως προς τα χρονικά πλαίσια της απαγόρευσης των εξαγωγών, αφού δεν προσδιορίζεται η χρονική διάρκειά της, γεγονός που σημαίνει ότι εφόσον δεν επιλυθεί το πρόβλημα των ελλείψεων, τότε θα συνεχίσει να ισχύει. Τότε μόνο θα επιτευχθεί ο στόχος που είναι η αποτροπή αποθεματοποίησης των εν λόγω φαρμακευτικών σκευασμάτων με σκοπό την εξαγωγή τους».
Καταλήγοντας ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος τονίζει πως πέρα από τις αποφάσεις αυτό που για τους φαρμακοποιούς έχει μεγάλη σημασία είναι η εφαρμογή τους και δηλώνει ότι ο κλάδος θα βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση: «Εμείς οι φαρμακοποιοί αγωνιούμε και επαγρυπνούμε, για τη διασφάλιση της εφαρμογής των αποφάσεων του Υπουργείου Υγείας και θα βρισκόμαστε σε διαρκή εγρήγορση και επιτήρηση ως προς την επικαιροποίηση των στοιχείων των ελλείψεων σε φάρμακα, προκείμενου να προστατευθεί το αγαθό της Υγείας και η ποιότητα της ζωής των πολιτών».
Η επικαιροποιημένη λίστα απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών σε σκευάσματα που παρουσιάζουν ελλείψεις αναρτήθηκε την Τρίτη 22 Νοεμβρίου και θα τεθεί σε ισχύ στις 25 του μήνα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΦ εκτός των 74 φαρμάκων για τα οποία απαγορεύεται η εξαγωγή, υπάρχουν 12 προϊόντα για τα οποία αίρεται η απαγόρευση, καθώς ομαλοποιήθηκε η διάθεσή τους στην ελληνική αγορά.
Τι άλλο προωθείται πέρα από την απαγόρευση εξαγωγών
Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Υγείας πέρα από την νέα αυτή απαγόρευση εξαγωγών ελλειπτικών φαρμάκων, προωθεί και άλλα μέτρα.
Όπως δήλωσε ο Υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του Β2 Τομέα Δυτικής Αθήνας του Κινήματος Αλλαγής κ. Νάντιας Γιαννακοπούλου, «στα μη εξαγώγιμα φάρμακα που παρουσιάζεται έλλειψη, ακόμα και εκεί που δεν είναι υποχρεωτική η αναγραφή με δραστική ουσία, θα γίνεται μόνο με δραστική ουσία, και είμαστε σε επικοινωνία με την ΗΔΙΚΑ προκειμένου, όταν δεν μπορεί ο ασθενής να βρει το εμπορικό φάρμακο, να μπορεί να βρει το φάρμακο της δραστικής ουσίας».
Είπε ακόμη ότι έγινε συνεννόηση με τον ΕΟΦ και τον ΙΦΕΤ για μεγάλη εισαγωγή φαρμάκων στα οποία παρουσιάζεται έλλειψη. ενώ ταυτόχρονα γίνεται επεξεργασία, κι αυτό, όπως ανέφερε ο κ. Πλεύρης θα είναι «η συνολική λύση του θέματος από δω και πέρα» για υποχρεωτική χορήγηση των ελλειπτικών φαρμάκων με ηλεκτρονική συνταγογράφηση και μόνο και υποχρέωση στις φαρμακαποθήκες, να δηλώνουν τις πωλήσεις αυτών των φαρμάκων. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως «ό,τι μπαίνει από δω και πέρα σε απαγόρευση εξαγωγών, θα συνταγογραφείται μόνο ηλεκτρονικά, για να μπορούμε να έχουμε τον έλεγχο, και οι φαρμακαποθήκες, για κάθε πώληση που θα κάνουνε, θα πρέπει να δηλώνουν αυτές τις πωλήσεις σε πλατφόρμα. Είναι μία διαδικασία η οποία μπορεί να πάρει λίγο χρόνο αλλά είναι αυτή που θα βοηθήσει να λειτουργήσουν τα άλλα μέτρα».
Σε ό,τι αφορά το θέμα των ελλείψεων φθηνών φαρμάκων ο κ. Πλεύρης σημείωσε ότι «όπου υπάρχουν πολύ φθηνά φάρμακα με κίνδυνο να αποσυρθούν, θα δοθεί η ευκαιρία, με τεκμηρίωση, αφού βγει το δελτίο τιμών, να γίνουν διορθώσεις τιμών, διότι ο στόχος είναι τα φθηνά φάρμακα να παραμείνουν στην αγορά, να μην υπάρξει υποκατάσταση και να μην υπάρξει έλλειψη».
Τέλος, σε ανακοίνωση που έκανε την Τρίτη 22 Νοεμβρίου το Υπουργείο Υγείας με τίτλο «Παρέμβαση Υπουργού Υγείας για το μείζον ζήτημα των ελλείψεων φαρμάκων» αναφέρεται ότι «ο Υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης κατόπιν καταγγελίας του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκάριων προέβη στην ακόλουθη δήλωση: “Έδωσα σήμερα εντολή στον ΕΟΦ να ελέγξει 5 πολυεθνικές εταιρείες που φέρεται ότι εισάγουν μικρότερες ποσότητες στην Ελληνική επικράτεια από όσες απαιτούνται για την κάλυψη του πληθυσμού και σε περίπτωση που συμβαίνει αυτό να επιβληθούν οι αυστηρότερες των ποινών στις συγκεκριμένες εταιρίες. Πρέπει να καταστεί σαφές ότι κανένας δεν θα παίζει με τη δημόσια υγεία και τα φάρμακα των πολιτών”».