Η μέριμνα της προετοιμασίας ακόμη και για ένα ενδεχόμενο πολέμου θα βελτιώσει τις συνθήκες στον «πόλεμο» που καθημερινά εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι ευρωπαίοι φαρμακοποιοί στο χώρο εργασίας τους.
Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο
Ο φόβος για το ενδεχόμενο η Ευρώπη να βρεθεί μπροστά σε μία νέα μεγάλη κρίση, όπως αυτή της πανδημίας έχει ωθήσει τις κυβερνήσεις των χωρών – μελών από κοινού να προσπαθούν να διαφοροποιήσουν ό,τι ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια σε σχέση με το θέμα των προμηθειών φαρμάκων.
Είναι γνωστό ότι η Ευρώπη, ειδικά οι χώρες του νότου έχουν θέμα με τα φάρμακα και οι ελλείψεις είναι πρόβλημα που έχει αναδειχθεί αρκετές φορές με συστηματικό τρόπο ειδικά από το ευρωπαϊκό όργανο εκπροσώπησης των φαρμακοποιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την PGEU (Pharmaceutical Group of the European Union) μέσα από τις ετήσιες εκθέσεις της.
Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο και η ανακοίνωσή του για μελλοντικούς δασμούς 25% σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της φαρμακευτικής βιομηχανίας, ώθησαν την Επιτροπή να αναβιώσει την έννοια της στρατηγικής αυτονομίας για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποκαλύψει τον Νόμο για τα Κρίσιμα Φάρμακα (CMA) στο Στρασβούργο σήμερα (Τρίτη 11 Μαρτίου), καθώς πολιτικοί και οργανώσεις ασθενών περιμένουν με ανυπομονησία το σχέδιο της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να αποκτήσει η Ευρώπη ξανά τον έλεγχο σε αυτόν τον ευαίσθητο και στρατηγικό τομέα.
Αξίζει εδώ να αναφερθεί ότι το 80% – 90% των αντιβιοτικών παρασκευάζονται στην Ασία, κυρίως στην Κίνα αλλά η Ευρώπη δεν κοιτά μόνο να υπάρξει ασφάλεια μόνο σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη κατηγορία φαρμάκων.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά σχετικά με τη νομοθεσία που προωθεί η Ε.Ε. υπάρχει ένας ευρύτερος στόχος να υπάρχει διαθεσιμότητα σε αρκετά φάρμακα απαραίτητα για τη θεραπεία σοβαρών ασθενειών και τα οποία διατρέχουν υψηλό κίνδυνο ελλείψεων, όπως είναι τα αντιβιοτικά, αλλά και θεραπείες καρκίνου, φάρμακα έκτακτης ανάγκης και εμβόλια.
Το κείμενο που θα ψηφιστεί καλύπτει επίσης «ευάλωτα» φάρμακα που είναι επιρρεπή σε ελλείψεις αλλά λιγότερο επείγοντα ή πολύπλοκα να παραχθούν από τα κρίσιμα. Ο κατάλογος αυτών των φαρμάκων δεν έχει ακόμη καταρτιστεί.
Γενικότερα η Ευρώπη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους προμηθευτές ενεργών φαρμακευτικών συστατικών (APIs) – το πιο ευάλωτο μέρος της αλυσίδας εφοδιασμού – με το 55% της παγκόσμιας παραγωγής να προέρχεται από την Ινδία και την Κίνα.
Αν και το φαινόμενο είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθεί, η Ευρωπαϊκή Ένωση Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών (EAHP) διεξήγαγε μια μελέτη το 2023 σχετικά με τις ελλείψεις συσκευών και φαρμάκων στα ευρωπαϊκά νοσοκομεία και διαπίστωσε ότι σχεδόν το 95% των νοσοκομειακών φαρμακοποιών ανέφεραν ελλείψεις.
Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι περισσότεροι από τους μισούς φαρμακοποιούς που ερωτήθηκαν ανέφεραν δεκαπλάσια αύξηση των ελλείψεων φαρμάκων από έναν μόνο κατασκευαστή σε σύγκριση με το 2022.
Σε συνεδρίασή τους υπουργοί υγείας 11 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκαναν τη σύσταση εν όψει των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη νομοθεσία CMA να μειώσει την εξάρτησή της από έναν μικρό αριθμό χωρών για ζωτικής σημασίας προμήθειες φαρμάκων.
Σε επιστολή τους με ημερομηνία 8 του μήνα οι Υπουργοί Υγείας υποστήριξαν ότι «είναι εύκολο για τους ξένους παράγοντες να μετατρέψουν αυτήν την εξάρτηση σε μια κρίσιμη ευπάθεια, που θα μπορούσε να υπονομεύσει σοβαρά τις δυνατότητες ασφάλειας και άμυνας της Ευρώπης».
Οι υπουργοί κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συμπεριλάβει το CMA σε ένα ευρύτερο πλαίσιο ασφαλείας, λέγοντας ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει σύμφωνα με τη λογική των ΗΠΑ, όπου τα φαρμακευτικά προϊόντα θεωρούνται μέρος των αλυσίδων εφοδιασμού αμυντικών αγαθών, και πρότειναν να αυξηθεί η εγχώρια παραγωγή και να συγκεντρωθούν τα αποθέματα, όταν είναι δυνατόν.
«Διάφορα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των αντιβιοτικών, των αναισθητικών και των θρομβολυτικών, δεν είναι ζωτικής σημασίας μόνο για την υγειονομική περίθαλψη των πολιτών αλλά και για στρατιωτικά και επείγοντα σενάρια», ανέφεραν.
Με πληροφορίες από το Πρακτορείο Reuters