Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο
Φαρμακοποιοί και ιατροί του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κορινθίας και του Ιατρικού Συλλόγου της πόλης που στέκει στο σημείο που συνδέει την Στερεά Ελλάδα με την Πελοπόννησο, κάθισαν μαζί στα θρανία την Τετάρτη 3 Απριλίου στο πλαίσιο της δια βίου εκπαίδευσης, στις κοινές τους εγκαταστάσεις, για πρώτη φορά!
Πρόκειται για μία ημερομηνία – ορόσημο για τους δύο υγειονομικούς συλλόγους καθώς όπως εξήγησε μιλώντας στο DailyPharmaNews η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κορινθίας κ. Σοφία Κοκλώνη καθώς μέχρι τώρα οι δύο Σύλλογοι είχαν πραγματοποιήσει από κοινού πολλές εκδηλώσεις κοινωνικού χαρακτήρα αλλά ποτέ εκπαιδευτικού.
Αυτή τη φορά όμως για τέσσερις ώρες, από τις 3 έως τις 7 το απόγευμα της Τετάρτης 3/4 σε μία κατάμεστη αίθουσα με πάνω από 70 άτομα συμμετείχαν από κοινού στο εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα «Εισαγωγή της Φαρμακευτικής Κάνναβης στην Ελληνική Αγορά» με ομιλητή τον Ελευθέριο Αζά, Αναπληρωτή Διευθυντή της Γ’ Παθολογικής Κλινικής του ΥΓΕΙΑ.
Η πρωτοτυπία της συγκεκριμένης εκδήλωσης, εξήγησε η κ. Κοκλώνη είναι ότι αυτή τη φορά ήμασταν ένα μεικτό κοινό σε εκπαιδευτικό σεμινάριο, δηλαδή γιατροί και φαρμακοποιοί εκπαιδεύτηκαν συγχρόνως για ένα επιστημονικό θέμα κι αυτό χαιρετίζουμε με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Γιατί όλο το προηγούμενο διάστημα στις κοινές μας εγκαταστάσεις που έχουν αίθουσα συνεδριάσεων, αυτή αξιοποιούταν αλλά μεμονωμένα από τον έναν ή τον άλλο Σύλλογο προκειμένου για την εκπαίδευσή τους. Από κοινού είχε αξιοποιηθεί μόνο για δράσεις κοινοφελούς ενδιαφέροντος όπως είναι για παράδειγμα οι εθελοντικές αιμοδοσίες ή η προσέλευση και εγγραφή ως δότες μυελού των οστών. Εκεί έχουμε συμπλεύσει αρκετές φορές στο παρελθόν. Όμως χτες κάναμε την αρχή στο να κινούμαστε ως ομάδα διεπιστημονική -ως συνεργάτες όπως συμβαίνει και στην καθημερινότητά μας- και στην εκπαίδευσή μας».
Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την κ. Κοκλώνη γιατί το κανάλι γιατρός – φαρμακοποιός είναι αυτό που καλείται να διεκπεραιώσει με τον καλύτερο τρόπο τις ανάγκες του ασθενούς. «Σε αυτό δώσαμε έμφαση. Οτιδήποτε αφορά την υγεία των πολιτών σε επίπεδο πρόληψης ή καινούργιων θεραπειών, πιστεύουμε ότι πρέπει να ακολουθεί αυτό το κανάλι. Να συμβουλεύεται ο κάθε πολίτης τον θεράποντα γιατρό του και να καταλήγει στον προσωπικό φαρμακοποιό του που θα του επεξηγήσει ό,τι αφορά τη θεραπεία και θα ενδιαφερθεί για τη συμμόρφωσή/προσήλωσή του στην αγωγή του και ως επαγγελματίας υγείας θα επικοινωνεί με τον θεράποντα ιατρό και θα ασχολείται με το να επιλύονται τυχόν απορίες του ασθενούς» ανέφερε.
Ωστόσο, συμπλήρωσε πως «για να γίνεται όμως αυτό στην πράξη θα πρέπει να ξεκινά η προσπάθεια από την εκπαίδευσή μας, από τη στιγμή που ενημερωνόμαστε για τα νέα επιστημονικά δεδομένα».
Στη συγκεκριμένη περίπτωση το θέμα του σεμιναρίου ήταν «κάτι καινούργιο για την Ελλάδα, η κυκλοφορία ενός φαρμάκου που σε άλλες χώρες ήδη κυκλοφορεί και ανακουφίζει σοβαρά χρόνια πάσχοντες που δεν έχουν καλυφθεί είτε ολοκληρωτικά είτε επαρκώς από άλλες θεραπείες για το πρόβλημά τους» εξήγησε η κ. Κοκλώνη.
Για την ίδια «είναι πολύ σημαντικό το να ενωθούν οι δύο υγειονομικοί σύλλογοι στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας για το πως θα καθοδηγήσουν τους ασθενείς γι’ αυτό το πολυαναμενόμενο φάρμακο στην Ελλάδα που κακά τα ψέματα περιβάλλεται από ταμπού κι ενδοιασμούς και μόνο στο άκουσμά του».
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν όλα τα επιστημονικά δεδομένα που οδήγησαν στην έγκριση από πλευράς Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων της λεγόμενης φαρμακευτικής κάνναβης, ενός φαρμάκου που χορηγείται αποκλειστικά με ηλεκτρονική συνταγή με συγκεκριμένες ενδείξεις για ασθενείς ογκολογικούς, νευρολογικούς που χρειάζονται μία ανακούφιση σε πολύ έντονα συμπτώματα.
Αυτή τη εκδήλωση βοήθησε, όπως είπε η κ. Κοκλώνη «στο να βοηθηθούμε να είμαστε πλήρως καταρτισμένοι επιστημονικά γιατί οι απαντήσεις που θα πρέπει να δίνονται στους ασθενείς θα πρέπει είναι βάσει των κλινικών μελετών του φαρμάκου και όλων των στοιχείων που είδαν οι υγειονομικές αρχές και αδειοδότησαν το φάρμακο και όχι με βάση προσωπικές απόψεις. Αυτός είναι ο ρόλος μας. Εμείς να εξηγήσουμε αυτό το φάρμακο που μπορεί να βοηθήσει, να μιλήσουμε για την αποτελεσματικότητά του και την ασφάλειά του, να ενημερώσουμε στο βαθμό που εμφανίζονται από τις κλινικές δοκιμές κάποιες αναμενόμενες παρενέργειες ώστε να είναι προετοιμασμένος ο ασθενής, σε κάθε περίπτωση να καταγράφουμε στο πλαίσιο της φαρμακοεπαγρύπνησης κάθε αναφορά για κάποια παρενέργεια που δεν είχε επισημανθεί και σε ό,τι αφορά και τις αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα. Παράλληλα ο θεράπων γιατρός που θα εκδίδει τη συνταγή θα αξιολογεί το περιστατικό, θα καταλαβαίνει εάν χρήζει ή όχι ανάγκης για τη λήψη του φαρμάκου και θα έρθει σε επικοινωνία και με τον φαρμακοποιό του ασθενούς να δημιουργήσουμε αυτή την ομάδα που στο εξωτερικό υπάρχει και λειτουργεί».
Η συγκεκριμένη προσπάθεια δεν θα σταματήσει εδώ. Ήδη έχουν προγραμματιστεί από κοινού επισκέψεις γιατρών και φαρμακοποιών σε ομάδες στο εργοστάσιο που παράγει αυτό το νέο φάρμακο το οποίο βρίσκεται στην περιοχή της Κορινθίας. «Θέλουμε εμείς πρώτοι από όλες τις περιοχές της Ελλάδας να πρωτοστατήσουμε για την πλήρη ενημέρωση του κόσμου για κάτι τόσο καινούργιο για το οποίο θα τεθούν και θα τίθενται ερωτήματα το επόμενο διάστημα και μόνο με τη συνεργασία των δύο κλάδων μπορούν να απαντηθούν και να ενημερωθεί ο κόσμος τεκμηριωμένα και ολοκληρωμένα», όπως είπε η Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κορινθίας.
Αυτή μάλιστα φαίνεται να είναι μόνο η αρχή μίας ευρύτερης προσπάθειας από κοινού εκπαίδευσης γιατρών και φαρμακοποιών της περιοχής καθώς σχεδιάζεται για το επόμενο χρονικό διάστημα και μέχρι το Φθινόπωρο η πραγματοποίηση άλλων δύο εκδηλώσεων.