Βασίστηκε σε ομόφωνη απόφαση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά να μην χορηγούν αντίστοιχα προϊόντα διότι είναι ασύμφορα!
Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο
Την ανάγκη επανεξέτασης της τιμής αποζημίωσης των φαρμακείων για το βρεφικό γάλα έθεσε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο φαρμακοποιός κ. Σπύρος Μαρτίκας, ο οποίος κλήθηκε να μιλήσει στην πρωινή εκπομπή «Αταίριαστοι» σχετικά με την καταγγελία μιας νέας μητέρας που έφτασε στον τηλεοπτικό σταθμό και ενώ είχε παραπεμπτικό για βρεφικό γάλα με 0% συμμετοχή στον ΕΟΠΥΥ και πήγε σε φαρμακείο του Πειραιά, της αρνήθηκαν την εκτέλεση της συνταγής παραπέμποντάς την είτε να πληρώσει την αξία του προϊόντος είτε να αναζητήσει φαρμακείο εκτός του Πειραιά για την εκτέλεσή του.
Όπως είπε ο κ. Μαρτίκας η μη εκτέλεση της συνταγής έχει να κάνει με ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά που αποφάσισε ότι αυτά τα παραπεμπτικά που αφορούν το βρεφικό γάλα ειδικής θεραπείας για εξειδικευμένες ασθένειες –κυρίως αλλεργικές αντιδράσεις στο γάλα- δεν θα τα εξυπηρετεί.
Εξήγησε ότι υπάρχουν αυτά τα βρεφικά γάλατα που τα αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ αλλά τα παραπεμπτικά στον Φαρμακευτικό Σύλλογο Πειραιά δεν εκτελούνται διότι είναι ασύμφορη η εκτέλεσή τους για τους φαρμακοποιούς.
Αυτό συμβαίνει, όπως είπε, «γιατί το περιθώριο κέρδους για τον φαρμακοποιό είναι μηδαμινό και η πληρωμή του ΕΟΠΥΥ γίνεται μετά από ένα δίμηνο. Έτσι οι φαρμακοποιοί του Πειραιά αποφάσισαν να μην εκτελούν αυτά τα παραπεμπτικά».
Φαίνεται πως πρόκειται για μεμονωμένη απόφαση, αφού ο κ. Μαρτίκας απαντώντας στο εάν αυτό συμβαίνει γενικότερα δεν ήξερε εάν στην υπόλοιπη χώρα κάποιοι άλλοι φαρμακευτικοί Σύλλογοι έχουν πάρει την ίδια απόφαση.
Το θέμα είναι ότι ο φαρμακοποιός καλείται να μπει σε μία διαδικασία που ουσιαστικά βλάπτει το φαρμακείο του. «Η χονδρική τιμή αγοράς που αγοράζει ο φαρμακοποιός γνωστό υποαλλεργικό γάλα είναι 13,27 ευρώ, ο ΕΟΠΥΥ το αποζημιώνει με 13,50 πράγμα που σημαίνει ότι το κέρδος του είναι 23 λεπτά το οποίο μάλιστα το εισπράττει από τον ΕΟΠΥΥ μετά από δύο μήνες. Είναι ασύμφορη η εκτέλεση αυτών των παραπεμπτικών. Θα κάνει ζημιά στη δουλειά του, θα κάνει ζημιά στο ταμείο του από την εκτέλεση αυτών των παραπεμπτικών», όπως είπε ο κ. Μαρτίκας.
Σε ό,τι αφορά το κοινωνικό αποτύπωμα αυτής της απόφασης των φαρμακοποιών του Πειραιά, όπως το έθεσαν οι δημοσιογράφοι – παρουσιαστές της εκπομπής, στη λογική ότι σε μία περίοδο που είναι ανάγκη και λόγω της υπογεννητικότητας πρέπει να στηρίζονται, να βοηθηθούν τα νέα ζευγάρια ο κ. Μαρτίκας ανέφερε πως πρέπει να βοηθηθούν αλλά «πρέπει να συμμετέχουμε όλοι σε αυτό και να βοηθηθούμε και όλοι, να βρούμε μία λύση». Οι φαρμακοποιοί ακριβώς επειδή θέλουν να εξυπηρετούν τους πολίτες προμηθεύονται βρεφικά γάλατα τα οποία φτάνουν να μένουν στις προθήκες των φαρμακείων και να λιμνάζουν και αυτό να συμβαίνει με μηδαμινό κέρδος.
Η άποψη του κ. Μαρτίκα είναι ότι «πρέπει άνωθεν να βγει μία απόφαση για καλύτερη προσέγγιση στο θέμα της τιμής διότι οι περισσότεροι φαρμακοποιοί της χώρας πληρώνουν τοις μετρητοίς τις παραγγελίες αυτών των προϊόντων και εισπράττουν χρήματα), αφότου πωληθούν μετά από δύο μήνες, εάν εκτελεστεί το παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ.
Πρόκειται για απόφαση που έχει ληφθεί από το 2019
Το πλέον ενδιαφέρον ίσως κομμάτι αυτής της απόφασης είναι ότι δεν πρόκειται για ένα σημερινό πρόβλημα για τους Πειραιώτες αλλά για ένα ζήτημα χρόνων που απλά ήρθε στην επιφάνεια μετά την καταγγελία της νεαρής μητέρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του DailyPharmaNews υπάρχει ομόφωνη απόφαση της Γ.Σ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά από τις αρχές του 2019 με την οποία ουσιαστικά υπάρχει αναστολή χορήγησης των ιατροτεχνολογικών προϊόντων από τα φαρμακεία του Πειραιά πλην των προϊόντων για τον Σακχαρώδη Διαβήτη.
Η λογική αυτής της απόφασης, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, κατά το 2018 ο ΕΟΠΥΥ είχε προβεί σε τεράστιες περικοπές και μάλιστα πολλαπλασιαστικές για τους φαρμακοποιούς με την έννοια ότι όποιος φαρμακοποιός εκτελούσε παραπεμπτικά ιατροτεχνολογικών προϊόντων θα διακινδύνευε όχι μόνο τα χρήματα της συνταγής εάν είχε συμβεί κάποιο λάθος που θα διαπιστωνόταν κατά τον έλεγχο αλλά πολλαπλάσια χρήματα που θα τον «έβαζαν μέσα».