Ήδη 1.000 άνθρωποι από εκείνους που έχουν λάβει τα 130.000 τεστ που έχουν διανεμηθεί δωρεάν από τα φαρμακεία βρέθηκαν να έχουν θετικό αποτέλεσμα, γεγονός που σημαίνει ότι ενδέχεται πολλοί από αυτούς να έχουν προλάβει περιπέτειες ή και να έχουν σώσει ακόμη και τη ζωή τους.
Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο
Πέρα από την ηλικία που αποτελεί έναν πολύ σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου –κίνδυνο που μετά τα 50 χρόνια αυξάνεται σταδιακά- και το φύλο -με τους άνδρες να είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν το πρόβλημα- «οι άλλοι παράγοντες κινδύνου που έχουν να κάνουν με τον τρόπο ζωής είναι η καθιστική ζωή, η υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος, το κάπνισμα και το αλκοόλ. Οπότε, εάν κάποιος ο οποίος ανήκει ή έχει κάποιον από τους παράγοντες κινδύνου μπορεί κι ο ίδιος να προμηθευτεί και να κάνει το τεστ και ίσως τελικά καταφέρουμε μέσα από αυτή τη δράση να ευαισθητοποιήσουμε την κοινωνία και να σώσουμε κι εμείς ακόμη μία ζωή».
Τα λόγια που τέθηκαν μέσα σε εισαγωγικά ανήκουν στον κοινοτικό φαρμακοποιό, μέλος του Δ.Σ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χαλκιδικής και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κωνσταντίνο Κάσσανδρο και είναι τα λόγια με τα οποία έκλεισε τη σύντομη εισήγησή του στη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου με σκοπό την ενημέρωση για τον αντιγριπικό εμβολιασμό και το Πρόγραμμα «Πρόληψη για τον Καρκίνο του παχέος εντέρου» που αυτό το διάστημα τρέχουν μέσα από τα φαρμακεία όλης της χώρας.
Να σώσουμε κι εμείς ακόμη μία ζωή…
Εδώ ακριβώς βρίσκεται το μυστικό της επιτυχίας μία τέτοιας προσπάθειας. Να συνειδητοποιήσεις ότι όλα όσα κάνεις μπορεί τελικά να οδηγήσουν έναν άνθρωπο που μπορεί να βρίσκεται σε κίνδυνο, να το ανακαλύψει όσο το δυνατό πιο έγκαιρα και να σώσει τη ζωή του.
Ο κ. Κάσσανδρος μάλιστα γνωρίζοντας το σημαντικό ρόλο που παίζουν τα ΜΜΕ συμπεριέλαβε στο α’ πληθυντικό πρόσωπο του ρήματος και τους παριστάμενους στη συνέντευξη Τύπου δημοσιογράφους καλώντας τους ουσιαστικά να προβάλλουν κι εκείνοι από την πλευρά τους τη σημαντική αυτή εκστρατεία.
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου άλλωστε ανήκει στους τρεις συχνότερα εμφανιζόμενους τύπους καρκίνου παγκοσμίως, όπως τόνισε.
Συγκεκριμένα στην Ελλάδα αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου από καρκίνο, με 2.416 καταγεγραμμένους θανάτους το 2021, που οφείλονταν σε κακοήθη νεοπλάσματα του παχέος εντέρου.
Η ασθένεια ναι μεν φαίνεται να πλήττει κυρίως άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι και νεότεροι άνθρωποι δεν κινδυνεύουν.
Κι εκεί έρχεται ο σημαντικότατος ρόλος του φαρμακοποιού, που πάντως, από τα όσα ανέφερε ο κ. Κάσσανδρος, ο ίδιος βλέπει τον εαυτό του ως μέλος μίας αλυσίδας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.
Κι αυτό το έκανε σαφές εξαρχής με τα όσα ανέφερε: Αυτήν την προσπάθεια καλούμαστε να την κάνουμε «όλοι μαζί. Και ως φαρμακοποιοί εμείς, κι εσείς ως δημοσιογράφοι να το επικοινωνήσετε αλλά κι ο καθένας προωθώντας το μέσα από τα μέλη της οικογένειας».
Όπως εξήγησε υπάρχουν τρεις βασικοί πυλώνες πάνω στους οποίους στηρίζεται και προχωρά αυτό το πρόγραμμα, «τρεις πυλώνες που μπορούν να το περιγράψουν», όπως είπε.
Ο ένας έχει να κάνει με το σε ποιους απευθύνεται, ποιους αφορά. Αυτό το κομμάτι το έχει ήδη δουλέψει το Υπουργείο Υγείας κάνοντας ένα screening και καταλήγοντας στην απόφαση για το ποιοι μπορούν και πρέπει να το κάνουν, παρέχοντας το τους δωρεάν.
Οι φαρμακοποιοί παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στο δεύτερο και τον τρίτο πυλώνα. Ο δεύτερος πυλώνας έχει να κάνει με το σε ποιους θα φτάσει η πρόσκληση για τη δωρεάν εξέταση. «Σε αυτό ευτυχώς, είμαστε αρκετά τυχεροί γιατί μέσω της άυλης συνταγογράφησης τα μηνύματα φτάνουν στον κόσμο και παράλληλα εμείς λόγω της θέσης μας και της καθημερινής μας τριβής με τον κόσμο μπορούμε να τον διευκολύνουμε και να αυξήσουμε αυτά τα ποσοστά (σ.σ. των ανθρώπων στους οποίους φτάνει η σχετική πληροφόρηση) και τελικά με την παρότρυνση είτε τον οικείων είτε των φαρμακοποιών και των γιατρών να βοηθήσουμε να γίνει ολοκληρωμένη –σ.σ. εδώ είναι ο τρίτος πυλώνας- αυτή η δράση με καλά ποσοστά συμμετοχής γιατί δράση χωρίς συμμετοχή δεν έχει αποτέλεσμα» ανέφερε ο κ. Κάσσανδρος.
Φαίνεται πως το να μπει ένας πολίτης στη διαδικασία να κάνει το τεστ αυξάνει κατά πολύ την πιθανότητα να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία.
«Σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει σε άλλες χώρες οι οποίες είχαν διανείμει τεστ FIT (Fecal Immunochemical Test ή τεστ ανοσοχημικού ελέγχου κοπράνων που χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση ανθρώπινης αιμοσφαιρίνης στα κόπρανα και τα οποία παρουσιάζουν υψηλή ευαισθησία -πάνω από 90%- επιτρέποντας τη διάγνωση πρώιμων σταδίων καρκίνου και πολύποδων και μειώνοντας τις πιθανότητες για ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα) τα ποσοστά προσήλωσης ή καλύτερα αυτοδέσμευσης των πολιτών που τα έκαναν, να πραγματοποιήσουν τελικά εξέταση και κατά συνέπεια κολονοσκόπηση, έφτασαν ακόμη και το 90%. Ενώ κάποιοι δεν ήθελαν καθόλου, μόλις είδαν θετικό τεστ θέλησαν τελικά να προχωρήσουν και να δουν τι συμβαίνει».
Η συμμετοχή των φαρμακοποιών σ’ ένα τέτοιο οργανωμένο πρόγραμμα πρόληψης έχει, όπως άφησε να φανεί μέσα από τα λόγια του, μία ιδιαιτερότητα: «Ως φαρμακοποιοί έχουμε να κάνουμε, όχι για πρώτη φορά, αλλά πλέον μέσα από μία διαδικασία πιο ευρέως γνωστή, όχι με ασθενείς αλλά με πολίτες. Προσπαθούμε να ανιχνεύσουμε ενεργά και μέσα από τη θέση μας στην κοινότητα και σε συνεργασία με άλλους κλάδους, το τι συμβαίνει στο γενικότερο πληθυσμό και να μπορέσουμε τελικά να δούμε (σ.σ. ως πολιτεία, ως κοινωνία) πως θα κατανεμηθούν, πιθανά, και οι δαπάνες υγείας».
H απόλυτη συνειδητοποίηση της σημασίας αυτής της προσπάθειάς που κάνει ως επαγγελματίας υγείας ο φαρμακοποιός, όπως την εξέφρασε ο κ. Κάσσανδρος είναι το μυστικό της επιτυχίας της εκστρατείας πρόληψης για τον καρκίνο του παχέος εντέρου όπως και κάθε άλλης τέτοιου είδους εκστρατείας.
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς μίλησε και για άλλες εκστρατείες που θα γίνουν και μέσα από τα φαρμακεία της κοινότητας. «Θα δείτε σε λίγο προγράμματα πρόληψης για την παχυσαρκία όπου θα συμμετέχουν τα φαρμακεία. Προγράμματα πρόληψης για τις καρδιαγγειακές παθήσεις που θα συμμετέχουν τα φαρμακεία. Πρόγραμμα για την αντικαπνιστική αγωγή…». Και θα έρθουν κι άλλα, όπως είπε «γιατί αυτό είναι το μέλλον. Ο χώρος του φαρμακείου είναι ο χώρος της πρόληψης σε πάρα πολλά θέματα… Εμείς το νιώθουμε, το αισθανόμαστε, το πιστεύουμε και ναι, θα το κάνουμε, εκπαιδεύοντας έναν κλάδο κατά τον καλύτερο τρόπο».
Με συνεχιζόμενη εκπαίδευση, με αφίσες, με φυλλάδια, με συνεντεύξεις Τύπου, με τηλεοπτικά σποτ οι φαρμακοποιοί προσπαθούν να δείξουν ότι μπορούν να αναλάβουν αυτόν τον ρόλο που τους ανατίθεται και να πετύχουν εμφυσώντας έναν άλλο «αέρα πρόληψης» στον κόσμο σε μία λογική ότι όλο αυτό δεν έχει να κάνει με το εάν θα ζήσω ή θα πεθάνω αλλά και με το πως θα ζήσω με τέτοιο τρόπο που να μπορώ να απολαμβάνω τη ζωή και τις χαρές της, υγιής προλαμβάνοντας όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα περιπέτειες με την υγεία μου. Σε αυτή τη λογική δημιουργήθηκε άλλωστε και το τηλεοπτικό σποτ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου για τον αντιγριπικό εμβολιασμό.
Ο κ. Βαλτάς τόνισε την αξία του ότι μέσα από την προσπάθεια που ήδη καταβάλλεται για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου, φτάνουν πλέον στα φαρμακεία και ζητούν τεστ ακόμη κι άνθρωποι που δεν είναι δικαιούχοι των δωρεάν τεστ, που δεν ανήκουν στις ηλικίες μεταξύ 50 και 69 ετών.