Η βουλγαρική κυβέρνηση συμφώνησε να πληρώσει υψηλότερα τέλη στα φαρμακεία που προμηθεύουν τους ασθενείς με δωρεάν φάρμακα για αποτρέψει τον κίνδυνο μεγάλων κινητοποιήσεων
Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο
Ανέκρουσε πρύμναν η κυβέρνηση της Βουλγαρίας να μειώσει τα ήδη χαμηλά τέλη τα οποία έδινε στα φαρμακεία της χώρας που προμηθεύουν τους ασθενείς με δωρεάν φάρμακα μπροστά στον κίνδυνο μεγάλων κινητοποιήσεων των φαρμακοποιών με τις προθέσεις ορισμένων από αυτά που λειτουργούν σε μεγάλες πόλεις να έχουν ήδη εκφραστεί μέσα από δίωρες στάσεις εργασίας.
Μπροστά λοιπόν σε αυτό το σκηνικό με τους φαρμακοποιούς απέναντι επί ποδός πολέμου η κυβέρνηση όχι μόνο δεν υλοποίησε τα σχέδια της αλλά αντίθετα ήρθε σε συμφωνία με το συνδικαλιστικό όργανο του κλάδου για αύξηση των τελών.
Ο Dimitar Marinov, πρόεδρος του συνδικάτου φαρμακοποιών δήλωσε πως «είμαστε ικανοποιημένοι με τη συμφωνία. Αυτό εγγυάται τη βιωσιμότητα και την προβλεψιμότητα της χρηματοδότησης και του ταμείου ασφάλισης υγείας».
Ωστόσο, οι φαρμακοποιοί περιμένουν να δουν εάν η συμφωνία που επιτεύχθηκε θα εφαρμοστεί από το κρατικό ταμείο υγείας.
Οι Βούλγαροι φαρμακοποιοί ανακοίνωσαν διαμαρτυρίες μετά την απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει τα τέλη που διατίθενται στα φαρμακεία για τη συμπλήρωση συνταγών φαρμάκων που χρηματοδοτούνται από το κράτος.
Το κρατικό τέλος καλύπτει έξοδα παραγγελιών από φαρμακευτικές αποθήκες, μισθούς προσωπικού, λογιστικά και άλλα έξοδα. Τα φαρμακεία υποστηρίζουν ότι το ποσό αυτό είναι ήδη ανεπαρκές και μια νέα μείωση θα οδηγήσει σε σοβαρή κρίση στον κλάδο.
Επί του παρόντος η βουλγαρική κυβέρνηση πληρώνει 2,5-3 ευρώ ανά συνταγή με μέγιστο αριθμό τα τρία φάρμακα, ποσό που χρηματοδοτείται από το Εθνικό Ταμείο Ασφάλισης Υγείας.
Τεράστιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι φαρμακοποιοί με τα ακριβά φάρμακα. Υπάρχουν ασθενείς που χρειάζονται πολύ ακριβά φάρμακα που κοστίζουν από 5.000 έως 15.000 ευρώ το μήνα. Το φαρμακείο τους πληρώνει προκαταβολικά για να τα παραγγείλει, ο φαρμακοποιός ασχολείται με όλη τη γραφειοκρατία και τα φάρμακα πωλούνται χωρίς κέρδος. Και το κράτος πληρώνει στο φαρμακείο ένα τέλος από 2,5 έως 3 ευρώ για την παροχή του φαρμάκου, το οποίο κοστίζει 15.000 ευρώ, τη στιγμή μερικές φορές υπάρχει κίνδυνος σφαλμάτων στα έγγραφα και το ποσό των 15.000 ευρώ. δεν επιστρέφεται καν.
Μάλιστα το ίδιο το τέλος των 2,5 ευρώ στη συνέχεια φορολογείται από το κράτος με ΦΠΑ 20%, αν και η βουλγαρική νομοθεσία εξαιρεί από τον φόρο τις ιατρικές δραστηριότητες.
Σύμφωνα με στοιχεία από τη Βουλγαρική Φαρμακευτική Ένωση, περίπου το 75% των οικονομικών πόρων των φαρμακείων των μικρών πόλεων προέρχεται από τα τέλη που καταβάλλει το κράτος για την παροχή δωρεάν φαρμάκων στους ασθενείς.
Η μείωση των τελών τα θέτει σε κίνδυνο χρεοκοπίας επειδή δεν είναι σε θέση να αναπληρώσουν το κόστος τους πουλώντας συμπληρώματα διατροφής και προϊόντα ομορφιάς όπως τα φαρμακεία στις μεγάλες πόλεις.
Η χρεοκοπία περισσότερων φαρμακείων σε μικρές πόλεις θα βαθύνει τα προβλήματα στη βουλγαρική υγειονομική περίθαλψη. Τον Μάρτιο του 2024, το Βουλγαρικό Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε μια πρωτοβουλία για την εγκατάσταση μηχανημάτων αυτόματης πώλησης φαρμάκων σε μικρές πόλεις, αλλά δεν μπορούν να λύσουν όλα τα προβλήματα της έλλειψης αρκετών φαρμακείων. Τα μηχανήματα αυτόματης πώλησης δεν μπορούν να πουλήσουν συνταγογραφούμενα φάρμακα.
Μετά από μια εβδομάδα υψηλών εντάσεων, η κυβέρνηση συμφώνησε να καταβάλει στα φαρμακεία τέλος 15% της αξίας του φαρμάκου που επιστρέφεται, αλλά το τέλος δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 13 ευρώ.
Πρόκειται για σημαντική αύξηση σε σχέση με τα τρέχοντα τέλη, αλλά θα αυξήσει σημαντικά το κόστος του κρατικού προϋπολογισμού, ο οποίος αναμένεται να επικαιροποιηθεί πριν από το τέλος του έτους.
Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο διάστημα έχουν πολλαπλασιαστεί οι ανά την Ευρώπη κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών με τους φαρμακοποιούς χωρών όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία να έχουν πρωτοστατήσει σε αυτό το χορό.