Την άποψη ότι η φαρμακοβιομηχανία ξεπέρασε τα όρια του ρόλου που έχει ως κρίκος της αλυσίδας του φαρμάκου στο θέμα που αφορά τη διακίνηση των λεγόμενων Φαρμάκων Υψηλού Κόστους από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, διατύπωσε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου, κ. Αριστοτέλης Σκουντάκης μιλώντας στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό Politica 89.8. Για την ακρίβεια διατύπωσε την άποψη ότι ασκήθηκε πίεση να μπουν στην εν λόγω λίστα πολλά φάρμακα που δεν θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνονται σε αυτήν, με σκοπό να γλιτώσει αρκετά εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο από το clawback.
«Τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ λειτούργησαν κάποια στιγμή σαν… κερκόπορτα γιατί η πολιτεία θέσπισε μία διάταξη σύμφωνα με την οποία η βιομηχανία δεν θα πλήρωνε clawback ή θα πλήρωνε σε πολύ μικρότερο βαθμό προς τον ΕΟΠΥΥ, εάν τα φάρμακα αυτά (σ.σ. τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους) διατίθεντο μέσω ΕΟΠΥΥ ενώ αν διατίθεντο από τα ιδιωτικά φαρμακεία αυτές οι εκπτώσεις δεν θα γίνονταν. Έχουμε λοιπόν εδώ κι ένα θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού απέναντι στα ιδιωτικά φαρμακεία γιατί με πολύ διαφορετικούς όρους δίνονταν τα φάρμακα αυτά, όσον αφορά την ευνοϊκή μεταχείριση της βιομηχανίας από τα ιδιωτικά φαρμακεία και με διαφορετικό τρόπο δίνονταν από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Ακριβώς εκεί εμπλέχτηκε και η βιομηχανία όσον αφορά το κομμάτι του ποιο φάρμακο θα διακινείται και από που. Η βιομηχανία λοιπόν καταχράστηκε το ρόλο της, ξεπέρασε τα όρια της αρμοδιότητάς της γιατί καθαρά μπήκε να ελέγξει και να έχει άποψη ποιος θα διακινεί το φάρμακο ενώ η δουλειά της είναι να παράγει και να διανέμει το φάρμακο. Αυτό το έκανε ακριβώς για να προστατέψει τα ισχυρά της οικονομικά συμφέροντα. Δυστυχώς η πολιτεία υποχώρησε σε αυτές τις απαιτήσεις, πολλά φάρμακα πήγαν λοιπόν στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, οι βιομηχανίες κέρδιζαν εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο από αυτήν τη διαδικασία και ο ΕΟΠΥΥ ταυτόχρονα βέβαια μπορούσε να εξοικονομήσει πόρους αλλά η όλη ιστορία μας οδηγεί τελικά σε 2-3 συμπεράσματα. Πρώτον, οι ασφαλισμένοι δεν απολάμβαναν της σωστής και επαρκούς επιστημονικής εξυπηρέτησης που έπρεπε να παίρνουν από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Δεύτερον, τα ιδιωτικά φαρμακεία υφίσταντο έναν αθέμιτο ανταγωνισμό ο οποίος (σ.σ. υγιής ανταγωνισμός) είναι καθορισμένος με νόμους από την πολιτεία. Τρίτον, είχαμε δυστυχώς όλο και μεγαλύτερη μείωση της φαρμακευτικής ύλης στα ιδιωτικά φαρμακεία και αύξηση των φαρμάκων στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ».
Όλο αυτό χειροτέρευε χρόνο με το χρόνο και κατά την άποψη του κ. Σκουντάκη ήταν αυτό που οδήγησε τη σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να προχωρήσει στην απόφαση να γυρίσει μέρος των ΦΥΚ αλλά και να επαναπροσδιοριστεί ο όρος και το ποια φάρμακα θα πρέπει να ανήκουν σε αυτήν τη λίστα.
Ο κ. Σκουντάκης θεωρεί ότι η εξέλιξη αυτή είναι πολύ θετική, θεωρεί ωστόσο ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν από το Υπουργείο οι προϋποθέσεις που έθεσε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος στην πρόσφατη Γενική του Συνέλευση στη διαμόρφωση του νόμου για τη διάθεση των ΦΥΚ.
«Σιγά σιγά οδηγηθήκαμε σε μία κατάσταση την οποία ήταν δύσκολο να τη διαχειριστεί ακόμη και το ίδιο το κράτος και η πολιτεία και τα συνδικαλιστικά όργανα των φαρμακοποιών εδώ και χρόνια πίεζαν να σταματήσει όλη αυτή η ιστορία… Η σημερινή κυβέρνηση ξέρουμε και θυμόμαστε ότι είχε δεσμευτεί και προεκλογικά, το 2019 ότι θα σταματήσει όλη αυτή ην άσχημη ιστορία. Μετά από 6 χρόνια έδειξε ότι έχει μία διάθεση να ασχοληθεί, επιτέλους, με αυτό το ζήτημα και έκανε μία πρόταση στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο έτσι ώστε κάποια από τα φάρμακα που δίνονται αυτή τη στιγμή από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ να δίνονται και από τα ιδιωτικά φαρμακεία. Μία πολύ θετική εξέλιξη για τον κλάδο και τους ασφαλισμένους κατά κύριο λόγο. Η διάθεση αυτή βέβαια είχε κάποιες προϋποθέσεις οι οποίες εμάς εδώ στον Φαρμακευτικό Σύλλογο (σ.σ. Ηρακλείου) δεν μας βρήκαν σύμφωνους,–αυτή τη διαφωνία την εκφράσαμε και δημόσια έναντι των συναδέλφων μας- παρόλα αυτά στη Γενική Συνέλευση που έγινε στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο είχαμε θετική ψήφο απέναντι σε αυτήν την πρόταση εφόσον μπήκαν στο ψήφισμα, στο κείμενο της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης και οι προϋποθέσεις που θέσαμε εμείς».
Για τον κ. Σκουντάκη είναι πολύ σημαντική η κίνηση αυτή του Υπουργείου Υγείας γιατί θα ξεμπλοκάρει το όλο σύστημα. Όπως ανέφερε «170.000 συμπολίτες μας πηγαίνουν κάθε μήνα σ’ ένα τέτοιο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ για να πάρουν τα φάρμακά τους. Περίπου 60-70.000 θα σταματήσουν ή τέλος πάντων θα έχουν τη δυνατότητα να πάνε και στο ιδιωτικό φαρμακείο να πάρουν το φάρμακο αυτό χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση – και είναι κι αυτό πολύ σημαντικό γι’ αυτούς το να μην επιβαρυνθούν σε καμία περίπτωση με κάτι. Θα έχουν λοιπόν δίπλα στο σπίτι τους τη δυνατότητα να πάρουν το φάρμακό τους με ό,τι αυτό σημαίνει: με την απόλυτη ασφάλεια, με την επιστημονική καθοδήγηση ενός φαρμακοποιού και σε κάθε περίπτωση χωρίς ταλαιπωρία, χωρίς άγχος, χωρίς έξοδα μετακίνησης και μάλιστα χωρίς να εμπλέκουμε ανθρώπους ασθενείς που μέχρι σήμερα είχαν (σ.σ. και τους εμπλέκαμε) και κινητικά προβλήματα, δεν μπορούσαν να μετακινηθούν εύκολα».