Close Menu
Dailypharmanews

    Εγγραφείτε στις ενημερώσεις

    Μάθετε τα τελευταία νέα για την υγεία.

    Σημαντικοτερα νεα

    Μ. Βρετανία: Φόβοι για νέα λουκέτα από τη μείωση της χρηματοδότησης στα κοινοτικά φαρμακεία

    27/02/2026

    ΙΜΕΡΟΕΣΣΑ: Η παχυσαρκία δεν είναι ζήτημα αισθητικής αλλά χρόνια νόσος – Ενημερωτική δράση του συλλόγου

    27/02/2026

    Η τοξίνη κερεουλίδη εντοπίστηκε στη Γαλλία για πρώτη φορά σε βρέφος που νοσηλεύθηκε μετά την κατανάλωση βρεφικού γάλακτος

    27/02/2026
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Dailypharmanews
    ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
    • Αρχικη
    • Nεα

      Μ. Βρετανία: Φόβοι για νέα λουκέτα από τη μείωση της χρηματοδότησης στα κοινοτικά φαρμακεία

      27/02/2026

      ΙΜΕΡΟΕΣΣΑ: Η παχυσαρκία δεν είναι ζήτημα αισθητικής αλλά χρόνια νόσος – Ενημερωτική δράση του συλλόγου

      27/02/2026

      Η τοξίνη κερεουλίδη εντοπίστηκε στη Γαλλία για πρώτη φορά σε βρέφος που νοσηλεύθηκε μετά την κατανάλωση βρεφικού γάλακτος

      27/02/2026

      Με προηγμένο σύστημα ηλεκτροχειρουργικής διαθερμίας εξοπλίστηκε το Γαστρεντερολογικό Τμήμα του νοσοκομείου Παπαγεωργίου

      27/02/2026

      Γαστρικός Δακτύλιος: Γιατί πρέπει να αφαιρείται;

      27/02/2026
    • Επιστημονικα

      Διαβήτης Τύπου 1 & Παχυσαρκία: Το Τέλος του «Αδύνατου» Ασθενούς

      27/02/2026

      Ταχύτερη βιολογική γήρανση στους άνδρες μέσης ηλικίας από τα «παντοτινά χημικά»

      26/02/2026

      Ελληνική έρευνα συγκαταλέγεται από το περιοδικό «Cephalalgia» στις σημαντικότερες για την ημικρανία του 2025

      26/02/2026

      Τεχνητή νοημοσύνη στο χειρουργείο: Οι υποσχέσεις, τα ιατρικά σφάλματα και το ρυθμιστικό κενό

      26/02/2026

      Α.Ι: Οι νέες προοπτικές που δίνει στην κατανόηση και διαχείριση της άνοιας

      25/02/2026
    • Πολιτικη Υγειας

      Κοινωνική ασπίδα για τη νέα γενιά: Το νομοσχέδιο που βάζει «φρένο» στα social media για τους κάτω των 15

      24/02/2026

      Θεμιστοκλέους: 250 νέα ασθενοφόρα προστίθενται στο ΕΚΑΒ- Προχωρούν οι διαδικασίες για πρόσληψη διασωστών

      19/02/2026

      Άδωνις Γεωργιάδης: «Το ΕΣΥ αλλάζει πρόσωπο με έργα πνοής και νέες δωρεάν προληπτικές εξετάσεις»

      18/02/2026

      ΕΣY 2.0: Η ψηφιακή επανάσταση και το στοίχημα της πρόληψης στην Ελλάδα του 2026

      17/02/2026

      Ενίσχυση και αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας στον Πειραιά προτείνει ο ΙΣΠ

      13/02/2026
    • Ασθενεις

      Χρόνια δυσκοιλιότητα: Οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπισή της μέσω της διατροφής

      14/12/2025

      Triplex καρδιάς: Πότε είναι αναγκαίο – Ποια καρδιακά προβλήματα εντοπίζει

      29/11/2025

      Παιδικός διαβήτης: Σε ποια ηλικία εμφανίζεται – Ποια συμπτώματα εκδηλώνει

      23/11/2025

      Πεπτικό έλκος: Τα προειδοποιητικά συμπτώματα – Πότε γίνεται επικίνδυνο

      22/11/2025

      Μαγνητική τομογραφία καρδιάς: Σε ποιες περιπτώσεις τη συστήνουν οι γιατροί

      15/11/2025
    • Καινοτομια

      Hepatrat: Ευρωπαϊκή πατέντα για τη συμβολή του σε ασθενείς με λιπώδες ήπαρ

      04/02/2026

      Στρατηγική συνεργασία LAMDA Development- Ομίλου Ιατρικού Αθηνών για την ανάπτυξη ενός υπερσύγχρονου Healthcare Park

      18/12/2025

      BeeAutism: Οι Μέλισσες δημιουργούν για ένα γλυκό σκοπό

      16/12/2025

      Από τους εμφυτεύσιμους καταγραφείς καρδιακού ρυθμού στα wearables

      05/11/2025

      Νέα έκδοχα – νέος ορίζοντας: Τα «αόρατα» συστατικά που μπορεί να απογειώσουν την καινοτομία στα φάρμακα

      28/10/2025
    • Podcasts
    • Αφιερωματα
    ΕΓΓΡΑΦΗ
    Dailypharmanews
    Home » Φαρμακειο » Μεγάλο το περιθώριο αξιοποίησης των φαρμακοποιών στα θέματα Φαρμάκου. Το παράδειγμα με τα βιο-ισοδύναμα
    Φαρμακειο

    Μεγάλο το περιθώριο αξιοποίησης των φαρμακοποιών στα θέματα Φαρμάκου. Το παράδειγμα με τα βιο-ισοδύναμα

    02/07/2025Updated:03/07/20256 Mins Read
    Facebook Twitter WhatsApp
    Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp
    Listen to this article

    Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

    Με δεδομένο ότι ο φαρμακοποιός είναι ο επιστήμονας εκείνος που γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα το φάρμακο, καθώς αυτό είναι το αντικείμενο των σπουδών του, η πολιτεία οφείλει να μελετήσει με μεγαλύτερη προσοχή τις δυνατότητες αξιοποίησής αυτών των γνώσεων του μέσα στο σύστημα υγείας.

    Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σε πάρα πολλές περιπτώσεις σε δημόσιες τοποθετήσεις του, με πιο πρόσφατη εκείνη της ανακοίνωσης  της υπογραφής των δύο Μνημονίων Σύμπραξης και Συνεργασίας ανάμεσα στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ) και της Ελληνικής Εταιρείας Υπέρτασης αλλά της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας έχει τονίσει την ανάγκη να αξιοποιηθεί όσο γίνεται περισσότερο ο ρόλος του φαρμακοποιού στο σύστημα υγείας.

    Αξίζει δε να τονιστεί μέσα από τα δικά του λόγια το πόσο σημαντικό θεωρεί ο ρόλο αυτό σε θέματα που αφορούν το φάρμακο. 

    Μιλώντας πρόσφατα στην 1η Ημερίδα που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων για το θέμα των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους και απαντώντας στην απορία που κάποιος θα μπορούσε να έχει, όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, να διατυπώσει «γιατί να παίρνει κάποιος το φάρμακο από το φαρμακείο (σ.σ. της κοινότητας) και όχι  στο σπίτι του;» ήταν σαφής: «Εγώ δεν συμφωνώ με αυτήν την άποψη. Ο φαρμακοποιός παρέχει μία σημαντική υπηρεσία και τα Φάρμακα αυτά, τα περισσότερα είναι σοβαρά φάρμακα και καλό είναι όποιος τα λαμβάνει να έχει και τη γνώση ενός ειδικού για το πώς θα κάνει τη λήψη φαρμάκου με τον πιο ασφαλή γι’ αυτόν τρόπο. Γι’ αυτό δεν υποτιμώ καθόλου το κανάλι των φαρμακείων. Αντιθέτως το θεωρώ πολύ κρίσιμο στην επιτυχή χορήγηση των φαρμάκων και στην επιτυχία ων θεραπειών που είναι τελικά και ο τελικός μας στόχος, ο στόχος όλης αυτής της πράξης να γίνει ο κόσμος καλά ή εν πάσει περιπώσει, να διατηρήσει ένα καλύτερο επίπεδο ζωής και σε αυτό όλη η αλυσίδα της επιστήμης πρέπει να μπορεί να συνεργάζεται. Σε κάθε περίπτωση αυτό εμείς, ως πολιτική ηγεσία του υπουργείου, είμαστε απολύτως πρόθυμοι να συνεργαστούμε και να βρούμε λύσεις».

    Σε άρθρο του το PhamacyTimes έρχεται να τονίσει αυτό το σημαντικό ρόλο που έχει ο φαρμακοποιός στο θέμα της σωστής ενημέρωσης του κόσμου για το φάρμακο, εστιάζοντας στο θέμα των βιο-ομοειδών φαρμάκων.

    Όπως αναφέρει καθώς τα βιο-ομοειδή γίνονται ευρύτερα διαθέσιμα, υπάρχει αυξανόμενη ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι επίμονες παρανοήσεις που εμποδίζουν τη χρήση τους. Παρά την περισσότερο από μια δεκαετία παγκόσμιας εμπειρίας που επιβεβαιώνει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των βιο-ομοειδών, η σύγχυση παραμένει μεταξύ των ασθενών, των συνταγογράφων, ακόμη και ορισμένων επαγγελματιών υγείας. Οι παρανοήσεις μπορούν να οδηγήσουν σε περιττό δισταγμό, αυξημένες δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη και μειωμένη πρόσβαση σε σημαντικές βιολογικές θεραπείες.

    Τα βιο-ομοειδή είναι βιολογικά προϊόντα που είναι πολύ παρόμοια με ένα προϊόν αναφοράς εγκεκριμένο από Οργανισμούς όπως ο FDA ή ο ΕΜΑ, χωρίς κλινικά σημαντικές διαφορές στην ασφάλεια, την καθαρότητα ή την ισχύ. Αν και τα γενόσημα είναι πανομοιότυπα χημικά αντίγραφα φαρμάκων μικρού μορίου, τα βιο-ομοειδή παρασκευάζονται από ζωντανά κύτταρα, γεγονός που τα καθιστά πιο περίπλοκα – αλλά είναι εξίσου ασφαλή και αποτελεσματικά με το αρχικό βιολογικό φάρμακο

    Ποιες είναι οι παρανοήσεις σχετικά με τα βιοομοειδή, όπου ο φαρμακοποιός μπορεί να παίξει το ρόλο του;  

    • Τα βιοομοειδή είναι τα ίδια με τα γενόσημα

    Αυτή η συνηθισμένη παρεξήγηση μπορεί να οδηγήσει σε σύγχυση μεταξύ ασθενών και παρόχων. Αν και τα γενόσημα και τα βιο-ομοειδή προσφέρουν εναλλακτικές λύσεις χαμηλότερου κόστους σε σχέση με τα επώνυμα φάρμακα, δεν είναι τα ίδια. Τα γενόσημα είναι ακριβή χημικά αντίγραφα φαρμάκων μικρού μορίου, με πανομοιότυπα δραστικά συστατικά, περιεκτικότητες, δοσολογικές μορφές και οδούς χορήγησης. Η ανάπτυξή τους είναι σχετικά απλή, καθώς τα φάρμακα μικρού μορίου έχουν απλές και προβλέψιμες δομές.

    Τα βιο-ομοειδή, ωστόσο, προέρχονται από ζωντανά κύτταρα και είναι πολύ πιο πολύπλοκα στη δομή και την παρασκευή τους. Δεδομένης της πολυπλοκότητας των βιολογικών φαρμάκων, τα βιο-ομοειδή έχουν σχεδιαστεί για να ταιριάζουν στενά με ένα προϊόν αναφοράς που έχει εγκριθεί από εγκριτικούς οργανισμούς φαρμάκων όπως ο FDA, διασφαλίζοντας ότι δεν υπάρχουν κλινικά σημαντικές διαφορές στην ασφάλεια, την καθαρότητα ή την ισχύ. Η φυσική μεταβλητότητα μπορεί να προκύψει από μικρές διαφορές στις κυτταρικές σειρές, τις διαδικασίες παρασκευής ή τις τροποποιήσεις πρωτεϊνών. Αυτό συχνά οδηγεί σε δισταγμό μεταξύ των κλινικών ιατρών και των ασθενών, οι οποίοι μπορεί να ερμηνεύσουν εσφαλμένα τη φράση «όχι πανομοιότυπο» ως «όχι εξίσου αποτελεσματικό ή ασφαλές».

    • Τα βιο-ομοειδή είναι λιγότερο ασφαλή ή αποτελεσματικά από τα βιολογικά φάρμακα αναφοράς

    Είναι μια κοινή εσφαλμένη αντίληψη ότι τα βιο-ομοειδή είναι λιγότερο ασφαλή ή αποτελεσματικά από τα βιολογικά φάρμακα αναφοράς τους. Τα βιο-ομοειδή πρέπει να επιδεικνύουν υψηλή ομοιότητα με τα προϊόντα αναφοράς τους μέσω μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης ολότητας στοιχείων. Αυτό περιλαμβάνει δομικά, λειτουργικά και κλινικά δεδομένα που επιβεβαιώνουν συγκρίσιμη ασφάλεια, αποτελεσματικότητα και ανοσογονικότητα. Η αυστηρή διαδικασία έγκρισης (π.χ. από τον FDA) διασφαλίζει ότι τα βιο-ομοειδή πληρούν τα ίδια πρότυπα με τα βιολογικά φάρμακα αναφοράς τους.

    • Η μετάβαση από ένα βιολογικό φάρμακο αναφοράς σε ένα βιοομοειδές είναι επικίνδυνη

    Τα επιστημονικά στοιχεία δεν υποστηρίζουν την πεποίθηση ότι η μετάβαση από ένα βιολογικό φάρμακο αναφοράς σε ένα βιο-ομοειδές θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια ή την αποτελεσματικότητα. Μια ολοκληρωμένη ανασκόπηση 90 μελετών, που αφορούσαν περισσότερους από 14.000 ασθενείς, δεν κατέδειξε αύξηση των ανεπιθύμητων ενεργειών, της ανοσογονικότητας ή της απώλειας κλινικής αποτελεσματικότητας μετά από μια αλλαγή. Πρόσθετα στοιχεία από τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές, όπως η παρεμβατική μελέτη NOR-SWITCH φάσης 4 (NCT02148640), επιβεβαιώνουν ότι η μετάβαση σε ένα βιο-ομοειδές δεν επηρεάζει τα αποτελέσματα των ασθενών δείχνοντας σημαντικές διαφορές στην αποτελεσματικότητα ή την ασφάλεια, σε σύγκριση με το βιολογικό φάρμακο αναφοράς.

    • Τα βιοομοειδή αφορούν μόνο την εξοικονόμηση κόστους

    Τα βιο-ομοειδή συχνά θεωρούνται ως μια λύση εξοικονόμησης κόστους, συνήθως με τιμή 15% έως 35% χαμηλότερη από τα βιολογικά φάρμακα αναφοράς. Ωστόσο, τα οφέλη τους εκτείνονται πέρα από την οικονομική εξοικονόμηση. Το 2023, τα βιο-ομοειδή συνέβαλαν σε σχεδόν 500 εκατομμύρια επιπλέον ημέρες θεραπείας, βελτιώνοντας την πρόσβαση σε βασικές θεραπείες για ασθενείς που διαφορετικά θα μπορούσαν να μείνουν χωρίς αυτές. Αυτή η αυξημένη διαθεσιμότητα είναι ιδιαίτερα σημαντική σε υπο-εξυπηρετούμενους πληθυσμούς, όπου τα βιο-ομοειδή μπορούν να βοηθήσουν στην εξασφάλιση ισότιμης πρόσβασης σε θεραπείες που σώζουν ζωές.

    • Τα βιο-ομοειδή δεν έχουν εγκριθεί για όλες τις ίδιες χρήσεις

    Τα βιο-ομοειδή συχνά θεωρείται ότι περιορίζονται σε λίγες μόνο ενδείξεις, αλλά αυτό δεν ισχύει. Μέσω μιας επιστημονικά αυστηρής διαδικασίας που ονομάζεται Extrapolation, τα βιο-ομοειδή μπορούν να εγκριθούν για τις ίδιες ενδείξεις με το βιολογικό φάρμακο αναφοράς χωρίς να απαιτούνται ξεχωριστές κλινικές δοκιμές. Το Extrapolation είναι μια καθιερωμένη κανονιστική πρακτική που υποστηρίζεται από οργανισμούς όπως ο FDA και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, διασφαλίζοντας ότι τα βιοομοειδή είναι ασφαλή και αποτελεσματικά σε πολλαπλές παθήσεις.

    Συμπέρασμα

    Το άρθρο καταλήγει στο ότι  οι φαρμακοποιοί βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της φροντίδας των ασθενών, γεγονός που τους καθιστά απαραίτητους στην εξάλειψη της παραπληροφόρησης που μπορεί μερικές φορές να περιβάλλει τα βιο-ομοειδή. Η προσβασιμότητα και η εμπειρογνωμοσύνη τους τους καθιστούν ιδανικούς για να συμμετέχουν σε άμεσες συζητήσεις με τους ασθενείς, αντιμετωπίζοντας ζητήματα ασφάλειας, αποτελεσματικότητας και εναλλαξιμότητας. Παρέχοντας σαφείς, τεκμηριωμένες εξηγήσεις και ενισχύοντας την εμπιστοσύνη, οι φαρμακοποιοί δίνουν τη δυνατότητα στους ασθενείς να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με τις επιλογές θεραπείας τους. Αυτή η άμεση εμπλοκή είναι ζωτικής σημασίας για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης στα βιο-ομοειδή και τη διασφάλιση της κατάλληλης χρήσης τους, συμβάλλοντας σε μια πιο οικονομικά προσιτή και προσβάσιμη υγειονομική περίθαλψη.

    Αδ. Γεωργιάδης βιο-ισοδύναμα φάρμακα ΠΦΣ υπουργός Υγείας Φαρμακείο ΦΥΚ
    Share. Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp

    προσφατα αρθρα

    Μ. Βρετανία: Φόβοι για νέα λουκέτα από τη μείωση της χρηματοδότησης στα κοινοτικά φαρμακεία

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Μετά τα ΦΥΚ τι άλλο διεκδικούν από το Υπουργείο Υγείας οι φαρμακοποιοί

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Πολυφαρμακία: Οδηγός για φαρμακοποιούς με επίκεντρο τον ασθενή

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    PGEU: Τι πέτυχε το 2025 για τους φαρμακοποιούς της κοινότητας και ποιοι οι στόχοι για το 2026

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ηρακλείου στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Φαρμακευτικής Φροντίδας – Γιατί είναι σημαντική η συμμετοχή του

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Κυβερνητική αντεπίθεση για τα επεισόδια στη Νίκαια: «Οργανωμένη πρόκληση από μειοψηφίες» – «Θα με σκότωναν», είπε ο Γεωργιάδης

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    ΦΥΚ: Προβλήματα στη διάθεση των φαρμάκων στα κοινοτικά φαρμακεία ψάχνουν (και βρίσκουν) λύσεις

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Κ. Κατσιάνος: Το Δημογραφικό Πρόβλημα απειλεί τη Βιωσιμότητα των Μονοεδρικών Φαρμακείων

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Επικοινωνιακή εκστρατεία προώθησης της διάθεσης των ΦΥΚ από τα ιδιωτικά φαρμακεία τρέχει ο ΠΦΣ

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Σεραφείμ Ζήκας: Ιστορική μέρα η σημερινή με την επάνοδο των ΦΥΚ στα φαρμακεία

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Ξεκινάει σήμερα η διαδικασία δωρεάν διάθεσης των ΦΥΚ από τα ιδιωτικά φαρμακεία – Τι πρέπει να κάνουν οι ασφαλισμένοι

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Η αιχμηρή απάντηση Σ. Ζήκα στην κριτική φαρμακοποιών για το νέο μοντέλο διάθεσης ΦΥΚ

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Θεσσαλονίκη: Τέλος στις ουρές στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ με τη διάθεση των ΦΥΚ από τα φαρμακεία της γειτονιάς

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Φαρμακευτικός Σύλλογος Λάρισας: Τα φαρμακεία μετέχουν στο νέο μοντέλο διάθεσης των ΦΥΚ παρόλο που διαφωνούν

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Β. Μπιρλιράκης: Έχουμε προσφύγει στη δικαιοσύνη ζητώντας εκπροσώπηση των φαρμακαποθηκών στον HMVO

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    HMVO: Θέμα χρήσης των data και εκπροσώπησης των φαρμακαποθηκών θέτει ο Απ. Βαλτάς

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Ημερίδα ΕΟΦ  «Ο Ρόλος του ΕΟΦ στη Διαμόρφωση της Φαρμακευτικής Πολιτικής – τα Επόμενα Βήματα»

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Κι όμως ο ΕΟΦ έχει κονδύλια για να ενισχύσει το προσωπικό του: Πού έγκειται το πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
    Μη χασετε
    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Μ. Βρετανία: Φόβοι για νέα λουκέτα από τη μείωση της χρηματοδότησης στα κοινοτικά φαρμακεία

    27/02/20265 Mins Read
    Η χρηματοδότηση για τα κοινοτικά φαρμακεία είναι 800 εκατομμύρια λίρες λιγότερη σε πραγματικούς όρους σήμερα από ό,τι ήταν το 2015/16

    ΙΜΕΡΟΕΣΣΑ: Η παχυσαρκία δεν είναι ζήτημα αισθητικής αλλά χρόνια νόσος – Ενημερωτική δράση του συλλόγου

    27/02/2026

    Η τοξίνη κερεουλίδη εντοπίστηκε στη Γαλλία για πρώτη φορά σε βρέφος που νοσηλεύθηκε μετά την κατανάλωση βρεφικού γάλακτος

    27/02/2026

    Με προηγμένο σύστημα ηλεκτροχειρουργικής διαθερμίας εξοπλίστηκε το Γαστρεντερολογικό Τμήμα του νοσοκομείου Παπαγεωργίου

    27/02/2026
    Ροη Ειδησεων
    • Μ. Βρετανία: Φόβοι για νέα λουκέτα από τη μείωση της χρηματοδότησης στα κοινοτικά φαρμακεία
    • ΙΜΕΡΟΕΣΣΑ: Η παχυσαρκία δεν είναι ζήτημα αισθητικής αλλά χρόνια νόσος – Ενημερωτική δράση του συλλόγου
    • Η τοξίνη κερεουλίδη εντοπίστηκε στη Γαλλία για πρώτη φορά σε βρέφος που νοσηλεύθηκε μετά την κατανάλωση βρεφικού γάλακτος
    • Με προηγμένο σύστημα ηλεκτροχειρουργικής διαθερμίας εξοπλίστηκε το Γαστρεντερολογικό Τμήμα του νοσοκομείου Παπαγεωργίου
    • Γαστρικός Δακτύλιος: Γιατί πρέπει να αφαιρείται;
    Αναζητηση
    Μεινετε σε επαφη
    • Facebook
    • YouTube
    • Vimeo
    • LinkedIn
    Ταυτοτητα
    Ταυτοτητα

    Menu
    • Αρχική
    • Πολιτική cookies
    • Πολιτική απορρήτου
    • Πνευματική Ιδιοκτησία
    • Επικοινωνία
    © 2026 Dailypharmanews. Designed by Dailypharmanews.
    • Αρχική
    • Πολιτική cookies
    • Πολιτική απορρήτου
    • Πνευματική Ιδιοκτησία
    • Επικοινωνία

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.