Close Menu
Dailypharmanews

    Εγγραφείτε στις ενημερώσεις

    Μάθετε τα τελευταία νέα για την υγεία.

    Σημαντικοτερα νεα

    Μ. Βρετανία: Φόβοι για νέα λουκέτα από τη μείωση της χρηματοδότησης στα κοινοτικά φαρμακεία

    27/02/2026

    ΙΜΕΡΟΕΣΣΑ: Η παχυσαρκία δεν είναι ζήτημα αισθητικής αλλά χρόνια νόσος – Ενημερωτική δράση του συλλόγου

    27/02/2026

    Η τοξίνη κερεουλίδη εντοπίστηκε στη Γαλλία για πρώτη φορά σε βρέφος που νοσηλεύθηκε μετά την κατανάλωση βρεφικού γάλακτος

    27/02/2026
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Dailypharmanews
    ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
    • Αρχικη
    • Nεα

      Μ. Βρετανία: Φόβοι για νέα λουκέτα από τη μείωση της χρηματοδότησης στα κοινοτικά φαρμακεία

      27/02/2026

      ΙΜΕΡΟΕΣΣΑ: Η παχυσαρκία δεν είναι ζήτημα αισθητικής αλλά χρόνια νόσος – Ενημερωτική δράση του συλλόγου

      27/02/2026

      Η τοξίνη κερεουλίδη εντοπίστηκε στη Γαλλία για πρώτη φορά σε βρέφος που νοσηλεύθηκε μετά την κατανάλωση βρεφικού γάλακτος

      27/02/2026

      Με προηγμένο σύστημα ηλεκτροχειρουργικής διαθερμίας εξοπλίστηκε το Γαστρεντερολογικό Τμήμα του νοσοκομείου Παπαγεωργίου

      27/02/2026

      Γαστρικός Δακτύλιος: Γιατί πρέπει να αφαιρείται;

      27/02/2026
    • Επιστημονικα

      Διαβήτης Τύπου 1 & Παχυσαρκία: Το Τέλος του «Αδύνατου» Ασθενούς

      27/02/2026

      Ταχύτερη βιολογική γήρανση στους άνδρες μέσης ηλικίας από τα «παντοτινά χημικά»

      26/02/2026

      Ελληνική έρευνα συγκαταλέγεται από το περιοδικό «Cephalalgia» στις σημαντικότερες για την ημικρανία του 2025

      26/02/2026

      Τεχνητή νοημοσύνη στο χειρουργείο: Οι υποσχέσεις, τα ιατρικά σφάλματα και το ρυθμιστικό κενό

      26/02/2026

      Α.Ι: Οι νέες προοπτικές που δίνει στην κατανόηση και διαχείριση της άνοιας

      25/02/2026
    • Πολιτικη Υγειας

      Κοινωνική ασπίδα για τη νέα γενιά: Το νομοσχέδιο που βάζει «φρένο» στα social media για τους κάτω των 15

      24/02/2026

      Θεμιστοκλέους: 250 νέα ασθενοφόρα προστίθενται στο ΕΚΑΒ- Προχωρούν οι διαδικασίες για πρόσληψη διασωστών

      19/02/2026

      Άδωνις Γεωργιάδης: «Το ΕΣΥ αλλάζει πρόσωπο με έργα πνοής και νέες δωρεάν προληπτικές εξετάσεις»

      18/02/2026

      ΕΣY 2.0: Η ψηφιακή επανάσταση και το στοίχημα της πρόληψης στην Ελλάδα του 2026

      17/02/2026

      Ενίσχυση και αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας στον Πειραιά προτείνει ο ΙΣΠ

      13/02/2026
    • Ασθενεις

      Χρόνια δυσκοιλιότητα: Οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπισή της μέσω της διατροφής

      14/12/2025

      Triplex καρδιάς: Πότε είναι αναγκαίο – Ποια καρδιακά προβλήματα εντοπίζει

      29/11/2025

      Παιδικός διαβήτης: Σε ποια ηλικία εμφανίζεται – Ποια συμπτώματα εκδηλώνει

      23/11/2025

      Πεπτικό έλκος: Τα προειδοποιητικά συμπτώματα – Πότε γίνεται επικίνδυνο

      22/11/2025

      Μαγνητική τομογραφία καρδιάς: Σε ποιες περιπτώσεις τη συστήνουν οι γιατροί

      15/11/2025
    • Καινοτομια

      Hepatrat: Ευρωπαϊκή πατέντα για τη συμβολή του σε ασθενείς με λιπώδες ήπαρ

      04/02/2026

      Στρατηγική συνεργασία LAMDA Development- Ομίλου Ιατρικού Αθηνών για την ανάπτυξη ενός υπερσύγχρονου Healthcare Park

      18/12/2025

      BeeAutism: Οι Μέλισσες δημιουργούν για ένα γλυκό σκοπό

      16/12/2025

      Από τους εμφυτεύσιμους καταγραφείς καρδιακού ρυθμού στα wearables

      05/11/2025

      Νέα έκδοχα – νέος ορίζοντας: Τα «αόρατα» συστατικά που μπορεί να απογειώσουν την καινοτομία στα φάρμακα

      28/10/2025
    • Podcasts
    • Αφιερωματα
    ΕΓΓΡΑΦΗ
    Dailypharmanews
    Home » Φαρμακειο » Νοσοκομειακοί Φαρμακοποιοί: Γιατί δεν εμπλέκονται στις εθελοντικές εκπτώσεις λοιπών φαρμάκων ΕΚΑΠΥ
    Φαρμακειο

    Νοσοκομειακοί Φαρμακοποιοί: Γιατί δεν εμπλέκονται στις εθελοντικές εκπτώσεις λοιπών φαρμάκων ΕΚΑΠΥ

    21/11/2024Updated:21/11/20246 Mins Read
    Facebook Twitter WhatsApp
    Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp
    Listen to this article

    Η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών κ. Δέσποινα Μακριδάκη με αφορμή έγγραφο που απέστειλε προς το υπουργείο Υγείας η ΠΕΦΝΙ ζητώντας αφενός την ανάκληση σχετικού εγγράφου της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) που προβλέπει οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί να ενεργοποιούν τις εκπτώσεις που παρέχουν οι φαρμακευτικές εταιρείες για τα φάρμακα που παραγγέλνονται μέσω της πλατφόρμας της ΕΚΑΠΥ και δεν υπάγονται σε διαγωνιστικές διαδικασίες ή σε διαδικασίες διαπραγμάτευσης τιμών, αφετέρου τον επανασχεδιασμό της όποιας σχετικής διαδικασίας, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί που εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία δεν νομιμοποιούνται να προβούν στις ενέργειες που περιγράφονται σε αυτό μίλησε στο DailyPharmaNews. Όπως εξήγησε πέρα από θέμα νομιμότητας τίθεται και θέμα οφέλους για τους ασθενείς που έχουν ανάγκη το κατάλληλο γι’ αυτούς φάρμακο.

    Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

    Η κ. Μακριδάκη εξαρχής τόνισε το προφανές με βάση και τη σχετική νομοθεσία αλλά και τη λογική. «Πέρα του ότι είναι κάτι εκτός των αρμοδιοτήτων και του αντικειμένου μας, πρόκειται για ένα λογιστικό κομμάτι της πλατφόρμας που δεν αφορά εμάς, οπότε λογικά η ΕΚΑΠΥ από τη στιγμή που θέλησε και τα φάρμακα που είναι εκτός διαγωνιστικής διαδικασίας να μπουν οι παραγγελίες τους στην πλατφόρμα της και να γίνονται μέσω αυτής, θα πρέπει να βρει και τον τεχνικό τρόπο να το πετύχει αυτό χωρίς όμως τη συμμετοχή των νοσοκομειακών φαρμακοποιών».

    Για την ίδια όμως υπάρχει κι ένα ακόμη ζήτημα πέρα από εκείνο της νομιμότητας της συμμετοχής των φαρμακοποιών σε αυτή τη διαδικασία. «Όταν επιλέγεις ένα φάρμακο και μία εταιρεία δεν ξεκινάς από την τιμή. Δεν αγοράζεις οποιοδήποτε τυχαίο εμπόρευμα, δεν αγοράζεις “λαχανικά”. Ένα φαρμακευτικό προϊόν πρέπει να είναι αυτό που χρειάζεται ο ασθενής και επιλέγεται πρτίστως με ποιοτικά κριτήρια. Εμείς δεν υποχρεούμεθα στο να παρακολουθούμε την επικαιροποίηση των νοσοκομειακών τιμών μέσω του δελτίου τιμών. Ο τρόπος που ζητά η ΕΚΑΠΥ να “συνεργαστούμε και να βοηθήσουμε” είναι παρωχημένος και χρονοβόρος καθώς θα πρέπει να κοιτάς χειροκίνητα στην πλατφόρμα της ΕΚΑΠΥ τα αντίστοιχα έγγραφα που έχουν ανεβάσει οι εταιρείες, να βλέπεις το τρέχον δελτίο τιμών φαρμάκων, να κάνεις πράξεις, να βγάζεις το rebate και τις επιπλέον εκπτώσεις που κάθε εταιρεία αναγράφει. Και βέβαια αυτό θα πρέπει να επαναλαμβάνεται όποτε η εταιρεία θα θέλει να τροποποιήσει το ποσοστό έκπτωσης. Δεν μιλάμε για έναν αλγόριθμο μέσα στην παραγγελία που λες ότι ενημερώθηκα και προχωράω. Πρόκειται για έγγραφα που ανεβαίνουν στην πλατφόρμα της ΕΚΑΠΥ και θα πρέπει κάθε μέρα να τα βλέπεις και να τα αξιολογείς. Καταλαβαίνει λοιπόν κανείς ότι πέρα του ότι δεν είναι στις αρμοδιότητες των νοσοκομειακών φαρμακοποιών, δεν είναι και εφικτό να το κάνει οποιοσδήποτε και ειδικότερα καθώς αυτή τη στιγμή χάνουμε πολύ και πολύτιμο χρόνο με το υπόλοιπο κομμάτι των παραγγελιών».

    Πέρα από τα παραπάνω όμως ο φαρμακοποιός που μπαίνει σε μία τέτοια διαδικασία βρίσκεται απέναντι και στον κίνδυνο να πιεστεί από μία εταιρεία. «Από την άλλη το τραγικό της υπόθεσης είναι να παίρνουν τηλέφωνο εταιρείες και να λένε ότι δεν πρόκειται να σου εκτελέσω την παραγγελία εάν δεν μου “κλικάρεις” το έγγραφο της εθελοντικής έκπτωσης κάτι που είναι απαράδεκτο, είναι παράνομο! Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί απορούμε πως μπορεί να αφήνει κάποιος να συμβαίνει αυτό. Προσωπικά γνωρίζω 7-8 περιπτώσεις που εταιρείες έπαιρναν συναδέλφους και τους έλεγαν “εγώ δεν θα εκτελέσω την παραγγελία” ή και που ήδη είχαν ακυρώσει την παραγγελία για φάρμακα πάρα πολύ σημαντικά και μοναδικά και αναντικατάστατα μερικές φορές, “εάν δεν το κάνετε αυτό γιατί το λέει η ΕΚΑΠΥ”. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι είναι μία διαδικασία που δεν είναι και προς όφελος των ασθενών εάν έχουμε καθυστερήσεις και μη εκτελέσεις παραγγελιών κι εάν πρέπει εγώ να παρεμβαίνω κεντρικά ως Πρόεδρος της ΠΕΦΝΙ προς τις εταιρείες και να σηκώνω το δάκτυλο απειλώντας με εξώδικα σε περίπτωση που δεν εκτελεστούν οι παραγγελίες έγκαιρα. Γιατί όταν δεν εκτελείται μία παραγγελία που είναι απαραίτητη για το νοσοκομείο και τον ασθενή είναι μία προκλητή έλλειψη».

    Τι όμως έχει συμβεί και μπήκαν οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί σε αυτή τη διαδικασία;

    Η κ. Μακριδάκη εξηγεί ότι «πάρα πολλές φορές λογιστικές εργασίες, επειδή αφορούν φάρμακο, αποστέλλονται από τις διοικήσεις των νοσοκομείων για διεκπεραίωση στο  φαρμακείο του νοσοκομείου. Πολλοί συνάδελφοι στο παρελθόν, επειδή και τα μηχανογραφικά συστήματα είναι τέτοια, διεκπεραίωναν τέτοια ζητήματα λόγω και ότι υπήρχε μία σχετική πίεση από τις διοικήσεις να το κάνουν. Αντιλαμβάνεστε ότι όταν μία διοίκηση σου λέει “εντέλλεσαι να το κάνεις γιατί αλλιώς θα…” υπάρχουν αρκετοί συνάδελφοι και κυρίως νέοι που δεν έχουν μεγάλη εμπειρία υποκύπτουν σε αυτήν την πίεση σκεπτόμενοι ότι “μου το λέει ο Διοικητής του νοσοκομείου, θα το κάνω”. Τα προηγούμενα χρόνια είχαμε μία τέτοια “υβριδική κατάσταση”. Ειδικά τα θέματα των εκπτώσεων προέκυψαν από τον Ιούλιο καθώς βήμα – βήμα αναπτύχθηκε η πλατφόρμα παραγγελιών της ΕΚΑΠΥ. Τώρα όμως πια -από τη στιγμή που όλα τα φάρμακα πλην ορρών και εμβολίων πήγαν στην ΕΚΑΠΥ- ξεκαθαρίζει η κατάσταση, αφού εμάς μάς αφορά πλέον μόνο το Δελτίο Παραλαβής των φαρμάκων. Δηλαδή θέματα που έχουν να κάνουν με τη δουλειά μας, όπως το να δούμε εάν έχουν έρθει τα φάρμακα που ζητήσαμε, στις ποσότητες που τα ζητήσαμε, εάν έχουν τα χαρακτηριστικά που θέλουμε –π.χ. σωστός κωδικός- εάν έχουν έρθει στις σωστές συνθήκες φύλαξης κτλ. Εμείς παραγγέλνουμε τα φάρμακα που έχει ανάγκη ο ασθενής μας στις ποσότητες, την περιεκτικότητα και την μορφή που το χρειάζονται σε συνεργασία πάντα με τους θεράποντες ιατρούς και το υφιστάμενο νοσοκομειακό συνταγολόγιο του νοσοκομείου μας».

    Αν και αυτή τη στιγμή, αρκετές μέρες μετά την αποστολή του εγγράφου της προς το Υπουργείο Υγείας –εστάλη στις 12 Νοεμβρίου- δεν έχει υπάρξει κάποια έγγραφη απάντηση η κ. Μακριδάκη θεωρεί ότι θα λυθεί το θέμα. Ήδη δρομολογείται συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Υγείας και τη διοίκηση της ΕΚΑΠΥ για να συζητηθούν όλα τα θέματα που απασχολούν τους νοσοκομειακούς φαρμακοποιούς.

    Άλλωστε, υπενθυμίζει η κ. Μακριδάκη, ότι «η ΕΚΑΠΥ βροντοφώναζε από την έναρξη της λειτουργίας της ότι εμείς βγάζουμε λογιστικές και διοικητικές εργασίες από την πλάτη των φαρμακοποιών για να κάνουν τη δουλειά για την οποία έχουν σπουδάσει και για την οποία πληρώνονται, την άσκηση του επαγγέλματος της φαρμακευτικής που έχει να κάνει με την ασφάλεια των ασθενών, την εκπαίδευσή τους στη φαρμακοθεραπεία τους κτλ. Βέβαια, και δυστυχώς ενώ έχουν περάσει δύο χρόνια, όλα τα πράγματα και ο τρόπος λειτουργίας της πλατφόρμας της ΕΚΑΠΥ μόνο διευκόλυνση δεν έχει κάνει στη δουλειά μας. Τουναντίον χάνονται πολύτιμες ώρες μη λαμβάνοντας υπόψη και την τραγική υποστελέχωση του συστήματος υγείας σε νοσοκομειακούς φαρμακοποιούς».

    Διαβάστε εδώ την επιστολή της ΠΕΦΝΙ

    Δ. Μακριδάκη ΕΚΑΠΥ νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί ΠΕΦΝΙ
    Share. Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp

    προσφατα αρθρα

    Μ. Βρετανία: Φόβοι για νέα λουκέτα από τη μείωση της χρηματοδότησης στα κοινοτικά φαρμακεία

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Μετά τα ΦΥΚ τι άλλο διεκδικούν από το Υπουργείο Υγείας οι φαρμακοποιοί

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Πολυφαρμακία: Οδηγός για φαρμακοποιούς με επίκεντρο τον ασθενή

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    PGEU: Τι πέτυχε το 2025 για τους φαρμακοποιούς της κοινότητας και ποιοι οι στόχοι για το 2026

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ηρακλείου στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Φαρμακευτικής Φροντίδας – Γιατί είναι σημαντική η συμμετοχή του

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    ΦΥΚ: Προβλήματα στη διάθεση των φαρμάκων στα κοινοτικά φαρμακεία ψάχνουν (και βρίσκουν) λύσεις

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Κ. Κατσιάνος: Το Δημογραφικό Πρόβλημα απειλεί τη Βιωσιμότητα των Μονοεδρικών Φαρμακείων

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Επικοινωνιακή εκστρατεία προώθησης της διάθεσης των ΦΥΚ από τα ιδιωτικά φαρμακεία τρέχει ο ΠΦΣ

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Σεραφείμ Ζήκας: Ιστορική μέρα η σημερινή με την επάνοδο των ΦΥΚ στα φαρμακεία

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Η αιχμηρή απάντηση Σ. Ζήκα στην κριτική φαρμακοποιών για το νέο μοντέλο διάθεσης ΦΥΚ

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Φαρμακευτικός Σύλλογος Λάρισας: Τα φαρμακεία μετέχουν στο νέο μοντέλο διάθεσης των ΦΥΚ παρόλο που διαφωνούν

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Β. Μπιρλιράκης: Έχουμε προσφύγει στη δικαιοσύνη ζητώντας εκπροσώπηση των φαρμακαποθηκών στον HMVO

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    HMVO: Θέμα χρήσης των data και εκπροσώπησης των φαρμακαποθηκών θέτει ο Απ. Βαλτάς

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Ημερίδα ΕΟΦ  «Ο Ρόλος του ΕΟΦ στη Διαμόρφωση της Φαρμακευτικής Πολιτικής – τα Επόμενα Βήματα»

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Κι όμως ο ΕΟΦ έχει κονδύλια για να ενισχύσει το προσωπικό του: Πού έγκειται το πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Ερωτηματικά σε φαρμακοποιούς προκαλεί η αναφορά του ΠΙΣ σε εκατέρωθεν «ακραίες ρητορικές»

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Όλα έτοιμα για να ξεκινήσει από τις 16/2 η διάθεση των ΦΥΚ από τα ιδιωτικά φαρμακεία

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Ετοιμάζεται εργαλείο για online παρακολούθηση της πορείας φακέλων αξιολόγησης φαρμάκων

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
    Μη χασετε
    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Μ. Βρετανία: Φόβοι για νέα λουκέτα από τη μείωση της χρηματοδότησης στα κοινοτικά φαρμακεία

    27/02/20265 Mins Read
    Η χρηματοδότηση για τα κοινοτικά φαρμακεία είναι 800 εκατομμύρια λίρες λιγότερη σε πραγματικούς όρους σήμερα από ό,τι ήταν το 2015/16

    ΙΜΕΡΟΕΣΣΑ: Η παχυσαρκία δεν είναι ζήτημα αισθητικής αλλά χρόνια νόσος – Ενημερωτική δράση του συλλόγου

    27/02/2026

    Η τοξίνη κερεουλίδη εντοπίστηκε στη Γαλλία για πρώτη φορά σε βρέφος που νοσηλεύθηκε μετά την κατανάλωση βρεφικού γάλακτος

    27/02/2026

    Με προηγμένο σύστημα ηλεκτροχειρουργικής διαθερμίας εξοπλίστηκε το Γαστρεντερολογικό Τμήμα του νοσοκομείου Παπαγεωργίου

    27/02/2026
    Ροη Ειδησεων
    • Μ. Βρετανία: Φόβοι για νέα λουκέτα από τη μείωση της χρηματοδότησης στα κοινοτικά φαρμακεία
    • ΙΜΕΡΟΕΣΣΑ: Η παχυσαρκία δεν είναι ζήτημα αισθητικής αλλά χρόνια νόσος – Ενημερωτική δράση του συλλόγου
    • Η τοξίνη κερεουλίδη εντοπίστηκε στη Γαλλία για πρώτη φορά σε βρέφος που νοσηλεύθηκε μετά την κατανάλωση βρεφικού γάλακτος
    • Με προηγμένο σύστημα ηλεκτροχειρουργικής διαθερμίας εξοπλίστηκε το Γαστρεντερολογικό Τμήμα του νοσοκομείου Παπαγεωργίου
    • Γαστρικός Δακτύλιος: Γιατί πρέπει να αφαιρείται;
    Αναζητηση
    Μεινετε σε επαφη
    • Facebook
    • YouTube
    • Vimeo
    • LinkedIn
    Ταυτοτητα
    Ταυτοτητα

    Menu
    • Αρχική
    • Πολιτική cookies
    • Πολιτική απορρήτου
    • Πνευματική Ιδιοκτησία
    • Επικοινωνία
    © 2026 Dailypharmanews. Designed by Dailypharmanews.
    • Αρχική
    • Πολιτική cookies
    • Πολιτική απορρήτου
    • Πνευματική Ιδιοκτησία
    • Επικοινωνία

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.