Close Menu
Dailypharmanews

    Εγγραφείτε στις ενημερώσεις

    Μάθετε τα τελευταία νέα για την υγεία.

    Σημαντικοτερα νεα

    Η εξαγγελία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου για ενεργή συμμετοχή σε δράσεις πρόληψης, γίνεται πράξη

    04/12/2025

    Ο ρόλος των φαρμακοποιών δίπλα σε ανθρώπους που παίρνουν φάρμακα για απώλεια βάρους

    04/12/2025

    Η ψυχική υγεία στα σωφρονιστικά ιδρύματα περνά στο ΕΣΥ: Μία θεσμική τομή με επίκεντρο τον άνθρωπο

    04/12/2025
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Dailypharmanews
    ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
    • Αρχικη
    • Nεα

      Μαλάρια: Νέα όπλα σώζουν ζωές – αλλά η ανθεκτικότητα στα φάρμακα απειλεί να ανατρέψει την πρόοδο

      04/12/2025

      ΠΟΥ: Οι θάνατοι από ελονοσία αυξήθηκαν το 2024 και οι μειώσεις στη χρηματοδότηση ενέχουν τον κίνδυνο αναζωπύρωσης της νόσου

      04/12/2025

      Πρωταθλητές στην υπερεργασία οι Έλληνες νέοι γιατροί σύμφωνα με ευρωπαϊκή μελέτη

      04/12/2025

      Πενήντα εκατ. ευρώ σε κτηνοτρόφους και σε περιφέρειες για την αντιμετώπιση της ευλογιάς

      04/12/2025

      Γεωργιάδης: «Βαθμολογία 4,2 στο ΕΣΥ από ασθενείς – Έρχονται νέες υπηρεσίες στο MyHealth app»

      04/12/2025
    • Επιστημονικα

      Οι χάρτες των ανθρώπινων γονιδίων στερούνται παγκόσμιας εκπροσώπησης

      04/12/2025

      Αλτσχάιμερ: Εξέταση αίματος δείχνει ότι η παχυσαρκία επιταχύνει την ανάπτυξη της νόσου

      04/12/2025

      Φάρμακα κατά της παχυσαρκίας: Γιατί δεν μπορούν να τα πάρουν όλοι, τι συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

      03/12/2025

      Διατροφική Καθοδήγηση: Άνθρωπος ή ChatGPT;

      03/12/2025

      Νέο πειραματικό φάρμακο ανοίγει το «παράθυρο» θεραπείας του εγκεφαλικού έως και 12 ώρες

      03/12/2025
    • Πολιτικη Υγειας

      Η ψυχική υγεία στα σωφρονιστικά ιδρύματα περνά στο ΕΣΥ: Μία θεσμική τομή με επίκεντρο τον άνθρωπο

      04/12/2025

      ΕΟΠΥΥ: Μηδενίστηκε το clawback για τα διαγνωστικά τον Αύγουστο – Ικανοποίηση Γεωργιάδη

      01/12/2025

      Σε όλη τη χώρα οι Κινητές Ομάδες Υγείας-Ποιες υπηρεσίες καλύπτουν και πώς κλείνετε ραντεβού

      17/11/2025

      Μητσοτάκης: Οι ΚΟΜΥ αλλάζουν την πρόληψη στον τομέα της υγείας

      17/11/2025

      Σαμαράς: «Απαιτείται γενναία οικονομική στήριξη του νοσηλευτικού προσωπικού»

      10/11/2025
    • Ασθενεις

      Triplex καρδιάς: Πότε είναι αναγκαίο – Ποια καρδιακά προβλήματα εντοπίζει

      29/11/2025

      Παιδικός διαβήτης: Σε ποια ηλικία εμφανίζεται – Ποια συμπτώματα εκδηλώνει

      23/11/2025

      Πεπτικό έλκος: Τα προειδοποιητικά συμπτώματα – Πότε γίνεται επικίνδυνο

      22/11/2025

      Μαγνητική τομογραφία καρδιάς: Σε ποιες περιπτώσεις τη συστήνουν οι γιατροί

      15/11/2025

      Σαλμονέλα: Πως θα καταλάβω ότι έχω μολυνθεί

      15/11/2025
    • Καινοτομια

      Από τους εμφυτεύσιμους καταγραφείς καρδιακού ρυθμού στα wearables

      05/11/2025

      Νέα έκδοχα – νέος ορίζοντας: Τα «αόρατα» συστατικά που μπορεί να απογειώσουν την καινοτομία στα φάρμακα

      28/10/2025

      Νέα ιατρική εποχή: Εμφυτεύσιμος αισθητήρας στο παρόν- Καθρέφτης που θα σκανάρει το σώμα στο μέλλον

      12/10/2025

      Νέο φάρμακο κατά της σχιζοφρένειας αναμένεται να κυκλοφορήσει στη Βρετανία από την BMS

      22/09/2025

      Ζώντας το χειρουργείο πριν το πτυχίο: Η νέα εμπειρία μάθησης στο ΑΠΘ

      17/09/2025
    • Podcasts
    • Αφιερωματα
    ΕΓΓΡΑΦΗ
    Dailypharmanews
    Home » Φαρμακειο » Οι εποχικές αλλεργίες και ο ρόλος του φαρμακοποιού στα μέτρα αυτοφροντίδας και τις θεραπείες OTC
    Φαρμακειο

    Οι εποχικές αλλεργίες και ο ρόλος του φαρμακοποιού στα μέτρα αυτοφροντίδας και τις θεραπείες OTC

    25/04/2024Updated:24/10/20247 Mins Read
    Facebook Twitter WhatsApp
    Οι εποχικές αλλεργίες και ο ρόλος του φαρμακοποιού στα μέτρα αυτοφροντίδας και τις θεραπείες OTC
    Οι εποχικές αλλεργίες και ο ρόλος του φαρμακοποιού στα μέτρα αυτοφροντίδας και τις θεραπείες OTC
    Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp
    Listen to this article

    Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

    Η σωστή διάγνωση και επιλογή προϊόντων είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση του αλλεργικού πυρετού. Με αυτή τη φράση το PharmacyTimes.com σε σχετικό πρόσφατο άρθρο του αναφέρεται σ’ ένα καθόλα επίκαιρο θέμα, τις εποχικές αλλεργίες που αυτήν την εποχή ταλαιπωρούν πάρα πολύ κόσμο.

    Ήδη σε θέμα που δημοσιοποίησε το DailyPharmaNews (δες εδώ)  με αφορμή την έντονη παρουσία της αφρικανικής σκόνης σε μεγάλο τμήμα της χώρας μας δύο πρόεδροι τοπικών φαρμακευτικών συλλόγων αναφέρθηκαν στο πρόβλημα των αλλεργιών που σαφώς επιδεινώνεται υπό αυτές τις συνθήκες, δίνοντας μία εικόνα για το πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του φαρμακοποιού σε τέτοιες καταστάσεις.

    Αν και πολλοί άνθρωποι προσβλέπουν σε υψηλότερες θερμοκρασίες όσο προχωράει η άνοιξη, υπάρχουν επίσης πολλά άτομα που φοβούνται αυτή την εποχή του χρόνου λόγω ενός ή περισσότερων ενοχλητικών συμπτωμάτων που συχνά σχετίζονται με εποχιακές αλλεργίες, γνωστών και ως αλλεργικός πυρετός ή αλλεργική ρινίτιδα. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν ρινόρροια, δακρύρροια και φαγούρα στα μάτια, επαναλαμβανόμενο φτέρνισμα, μεταρινική ενσταλλάξη/φλέμα, βήχα, πονοκεφάλους και πίεση στα ιγμόρεια.

    Οι εποχιακές αλλεργίες προκαλούνται συχνότερα από τη γύρη των φυτών, τη μούχλα, το γρασίδι και την αμβροσία (σ.σ. ένα ποώδες φυτό με ισχυρά αλλεργιογόνα που ευδοκιμεί στη βόρεια Αμερική και εξαπλώνεται ραγδαία και στην Ευρώπη).

    Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων (CDC), περισσότερα από 50 εκατομμύρια άτομα στις ΗΠΑ εμφανίζουν εποχικές αλλεργίες ετησίως και οι εποχικές αλλεργίες είναι η έκτη πιο κοινή αιτία χρόνιων ασθενειών στη χώρα. Επιπλέον, σύμφωνα με την National Health Interview Survey του CDC, εκτιμάται ότι το 25,7% των ενηλίκων και το 18,9% των παιδιών εμφανίζουν εποχιακές αλλεργίες, ενώ το 6,2% και το 5,8% των ενηλίκων και των παιδιών, αντίστοιχα, εμφανίζουν τροφικές αλλεργίες. Τα δεδομένα αποκαλύπτουν επίσης ότι οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς σε εποχικές αλλεργίες σε σύγκριση με τους άνδρες, με 29,9% και 21,1%, αντίστοιχα. Επιπλέον, οι εποχικές αλλεργίες οδηγούν σε περισσότερες από 4,1 εκατομμύρια επισκέψεις ετησίως στα ιατρεία για αξιολόγηση και θεραπεία.

    Η σοβαρότητα της περιόδου αλλεργίας ποικίλλει κάθε χρόνο και ο τύπος και ο βαθμός των συμπτωμάτων διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Σε χρόνια με θερμότερες χειμερινές θερμοκρασίες, ορισμένα άτομα αρχίζουν να εμφανίζουν συμπτώματα εποχικής αλλεργίας πριν ξεκινήσει επίσημα η Άνοιξη. Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι τα συμπτώματα που σχετίζονται με τις εποχιακές αλλεργίες μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην παραγωγικότητα των ασθενών και τη συνολική ποιότητα ζωής που σχετίζεται με την υγεία και συχνά προκαλούν απουσία από την εργασία και το σχολείο, δυσκολίες συγκέντρωσης και διαταραχές στα πρότυπα ύπνου εάν δεν αντιμετωπιστούν επαρκώς.

    Σε ένα δελτίο τύπου από το Αμερικανικό Κολλέγιο Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας (ACAAI), ο Gailen Marshall, MD, PhD, πρόεδρος του Κολλεγίου, δήλωσε: «Τα αλλεργιογόνα της άνοιξης όπως η γύρη, τα σπόρια μούχλας και άλλα αιωρούμενα σωματίδια δεν προκαλούν μόνο τη ρινική αλλεργίες, αλλά μπορεί επίσης να έχει βαθιά επίδραση σε μια ποικιλία αλλεργικών καταστάσεων, όπως το άσθμα και το έκζεμα. Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο όλες οι αλλεργικές αντιδράσεις αλληλοσυνδέονται είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική διαχείριση και τη βελτίωση της συνολικής ποιότητας ζωής των ατόμων που επηρεάζονται.

    Ο Marshall σημείωσε ότι οι εποχιακές αλλεργίες θα μπορούσαν επίσης να προκαλέσουν εποχική αλλεργική επιπεφυκίτιδα, η οποία είναι ο πιο κοινός τύπος οφθαλμικής αλλεργίας και προκαλεί πολύ ενοχλητικά συμπτώματα, όπως κνησμό, ερύθημα, κάψιμο και διαυγή υδαρή έκκριση.

    Μια άλλη πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Otolaryngology–Head and Neck Surgery αποκάλυψε ότι οι ασθενείς με χρόνια ρινοκολπίτιδα συχνά διαγιγνώσκονται λανθασμένα ότι έχουν αλλεργική ρινίτιδα. Στη μελέτη συμμετείχαν 219 άτομα που πιστεύεται ότι είχαν ρινικές αλλεργίες και κάθε ασθενής υποβλήθηκε σε ρινική ενδοσκόπηση και εξέταση για να μετρηθεί η σοβαρότητα και ο τύπος των ρινικών συμπτωμάτων τους. Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι παρόλο που το 91,5% είχε κάποια περιβαλλοντική αλλεργία, το 45,2% ήταν επίσης θετικό για χρόνια ρινοκολπίτιδα. Οι συγγραφείς σημείωσαν ότι η χρόνια ρινοκολπίτιδα και η αλλεργική ρινίτιδα έχουν σημαντική κλινική επικάλυψη, η οποία συχνά οδηγεί στο να μπερδεύεται η μία κατάσταση με την άλλη ή να μην λαμβάνεται υπόψη η ταυτόχρονη επίπτωση της. Οι συγγραφείς σημείωσαν επίσης ότι οι θεραπείες για χρόνια ρινοκολπίτιδα και αλλεργική ρινίτιδα είναι πολύ διαφορετικές, και η μη επιβεβαίωση της διάγνωσης μπορεί να καθυστερήσει την αποτελεσματική θεραπεία.

    Γενικά, η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα μέτρα: αποφυγή αλλεργιογόνου όταν είναι εφικτό, χρήση φαρμάκων για την αλλεργία όταν δεν υπάρχουν αντενδείξεις και ανοσοθεραπεία. Οι στόχοι θεραπείας πρέπει να τίθενται με επίκεντρο τον ασθενή αλλά, γενικά, να περιλαμβάνουν τη μείωση των συμπτωμάτων, κάτι το οποίο με τη σειρά του θα βελτιώσει την παραγωγικότητα των ασθενών και τη συνολική τους . Κατά την κατάρτιση ενός σχεδίου θεραπείας, η εκπαίδευση των ασθενών σχετικά με τους παράγοντες που προκαλούν αλλεργίες, τα μέτρα αποφυγής κατά περίπτωση, τα μη φαρμακολογικά μέτρα και η κοινή λήψη αποφάσεων κατά την επιλογή μιας κατάλληλης θεραπείας αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της αποτελεσματικής διαχείρισης.

    Πολυάριθμα μη συνταγογραφούμενα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των ενδορινικών κορτικοστεροειδών. σταθεροποιητών μαστοκυττάρων, οφθαλμικών αντιισταμινικών από του στόματος αντιισταμινικών, ρινικών αντιισταμινικών σπρέι και τα από του στόματος, οφθαλμικών και ρινικών αποσυμφορητικών, κυκλοφορούν στην αγορά για την ανακούφιση των συμπτωμάτων αλλεργίας. Υπάρχουν επίσης ρινικά σπρέι με φυσιολογικό ορό για την ανακούφιση της ρινικής συμφόρησης. Μερικά άτομα μπορεί να εμφανίσουν φλέματα, τα οποία μπορεί να τους προκαλέσουν βήχα. Η χρήση υγραντήρων, η αρωματοθεραπεία με αιθέρια έλαια, οι μη φαρμακευτικές ρινικές ταινίες, η εισπνοή ατμού και οι ατμοποιητές μπορεί να είναι ευεργετικά για την ανακούφιση ορισμένων συμπτωμάτων εποχικής αλλεργίας. Οι ειδικοί στην αλλεργία υποδεικνύουν ότι όταν δεν υπάρχουν αντενδείξεις, τα ενδορρινικά στεροειδή είναι η βέλτιστη επιλογή για ασθενείς με επίμονα συμπτώματα αλλεργίας. Τα αντιισταμινικά δεύτερης γενιάς είναι επίσης μια δημοφιλής θεραπεία που χρησιμοποιούν οι καταναλωτές.

    Υπάρχουν πολλά προϊόντα ενός ή και πολλαπλών συστατικών που διατίθενται σε πολλές μορφές δοσολογίας, συμπεριλαμβανομένων σκευασμάτων άμεσης και παρατεταμένης αποδέσμευσης, δισκίων, καψουλών, δισκίων που διαλύονται από το στόμα μασώμενα, αρωματισμένα υγρά, ρινικά σπρέι και οφθαλμικές σταγόνες για την κάλυψη των αναγκών και των προτιμήσεων τόσο του πληθυσμού των ενηλίκων όσο και των παιδιατρικών ασθενών. Παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά την επιλογή μιας κατάλληλης θεραπείας αλλεργίας περιλαμβάνουν το ιατρικό ιστορικό και το ιστορικό φαρμάκων του ασθενούς, τα μεσοδιαστήματα δοσολογίας, την οδό χορήγησης, τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες και το κόστος. Πολλοί ασθενείς προτιμούν επίσης να χρησιμοποιούν φάρμακα μακράς δράσης με δοσολογία μία φορά την ημέρα ή δύο φορές την ημέρα, τα οποία μειώνουν την ανάγκη για συνεχή λήψη φαρμάκων κατά τη διάρκεια της ημέρας.

    Ο ρόλος του φαρμακοποιού

    Οι φαρμακοποιοί μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στην εξακρίβωση της καταλληλότητας της αυτοθεραπείας ελέγχοντας για πιθανές αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις φαρμάκου, ειδικά σε ασθενείς με άλλες ιατρικές καταστάσεις και σε όσους λαμβάνουν άλλα φάρμακα. Λόγω της εξειδίκευσής τους, οι φαρμακοποιοί μπορούν να εντοπίσουν αιτίες ρινικής συμφόρησης που δεν σχετίζονται με αλλεργίες, συμπεριλαμβανομένων φαρμάκων (π.χ. ασπιρίνη ή μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, β-αναστολείς, αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης ή υπερβολική χρήση τοπικών αποσυμφορητικών) ή άλλες αιτίες (π.χ. ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, διαταραχές του θυρεοειδούς, ρινικοί πολύποδες ή χρήση συνεχούς θεραπείας θετικής πίεσης αεραγωγών για τη θεραπεία της υπνικής άπνοιας).

    Οι φαρμακοποιοί μπορούν να καθοδηγήσουν τους ασθενείς στην επιλογή των διαθέσιμων OTC αλλεργικών φαρμάκων και να ενθαρρύνουν τους ασθενείς να αναζητήσουν περαιτέρω ιατρική αξιολόγηση και θεραπεία όταν είναι απαραίτητο. Οι ασθενείς θα πρέπει να ενημερώνονται για τη σωστή χρήση, τη συνιστώμενη δοσολογία, τη διάρκεια χρήσης και τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες. Κατά τη διάρκεια της παροχής συμβουλών, οι φαρμακοποιοί μπορούν να συστήσουν μη φαρμακολογικά μέτρα, όπως η παραμονή σε εσωτερικούς χώρους σε περιόδους αιχμής της γύρης, η χρήση καθαριστών αέρα με φίλτρα σωματιδίων αέρα υψηλής απόδοσης,  το τακτικό ξεσκόνισμα και σκούπισμα επίπλων, δαπέδων, χαλιών και κουρτινών για τη μείωση των ακάρεων σκόνης και η χρήση αντι-αλλεργικών καλυμμάτων για μαξιλάρια και στρώματα, εάν χρειάζεται.

    OTC Αλλεργίες Αυτοφροντίδα εποχικές αλλεργίες θεραπείες OTC
    Share. Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp

    προσφατα αρθρα

    Η εξαγγελία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου για ενεργή συμμετοχή σε δράσεις πρόληψης, γίνεται πράξη

    Φαρμακειο

    Ο ρόλος των φαρμακοποιών δίπλα σε ανθρώπους που παίρνουν φάρμακα για απώλεια βάρους

    Φαρμακειο

    Όλο και πιο κοντά στην έναρξη διακίνησης των ΦΥΚ και από τα ιδιωτικά φαρμακεία – Τι μένει να γίνει ακόμη

    Φαρμακειο

    Μ. Κατσαράκης: Η απαγόρευση εξαγωγών θα λύσει άμεσα το θέμα των σοβαρών ελλείψεων στα εμβόλια του πνευμονιοκόκκου

    Φαρμακειο

    PGEU: Ο ρόλος των φαρμακοποιών στην καρδιαγγειακή υγεία – Τι ζητά για την προώθηση των σχετικών υπηρεσιών

    Φαρμακειο

    Τερέζα Χαραμή: Θεωρούμε τα social media ένα καλό εργαλείο επικοινωνίας με τον κόσμο και τους συναδέλφους φαρμακοποιούς

    Φαρμακειο

    Ο ΠΦΣ στηρίζει την ενεργή συμμετοχή των φαρμακείων στην πρόληψη και εξάλειψη της Ενδοοικογενειακής βίας

    Φαρμακειο

    Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα: Τι δείχνει σειρά μελετών για τη χρήση τους. Ο ρόλος του Φαρμακοποιού

    Φαρμακειο

    Θ. Κουτσούκης: Πολιτεία και φαρμακοποιοί πρέπει να προστατέψουν τους πολίτες από τους επιτήδειους του διαδικτύου

    Φαρμακειο

    Α. Βαλτάς: Πυκνό δίκτυο φαρμακείων και διαμόρφωση βιώσιμου μοντέλου λειτουργίας τους το διακύβευμα για τα επόμενα χρόνια

    Φαρμακειο

    Αυξάνεται το πρόβλημα των περιοχών που δεν έχουν  φαρμακεία στις ΗΠΑ – Τι φταίει και τι θα μπορούσε να γίνει 

    Φαρμακειο

    Ο ΠΦΣ συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τα Αντιβιοτικά (18 Νοεμβρίου)

    Φαρμακειο

    Οι φαρμακοποιοί σε πρώτο πλάνο στην προσπάθεια αντιμετώπισης των ελλείψεων φαρμάκων

    Φαρμακειο

    Στο προσκήνιο η ανάγκη στήριξης των μικρομεσαίων φαρμακείων

    Φαρμακειο

    Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος: Διαρκής πρόκληση η αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη

    Φαρμακειο

    Η Διεθνής Φαρμακευτική Ομοσπονδία υποστηρίζει την εκστρατεία εμβολιασμού του ΠΟΥ στη Λωρίδα της Γάζας

    Φαρμακειο

    Μ. Κατσαράκης: Ξεκάθαρος στόχος μας να παραμείνει ο φαρμακοποιός ο ανθρώπινος κρίκος σε ένα ολοένα πιο ψηφιακό σύστημα υγείας

    Φαρμακειο

    Αν. Πετρίδη: Πώς η προωρότητα του παιδιού της επηρέασε τον τρόπο που μιλά στο φαρμακείο για το μητρικό θηλασμό

    Φαρμακειο
    Μη χασετε
    Φαρμακειο

    Η εξαγγελία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου για ενεργή συμμετοχή σε δράσεις πρόληψης, γίνεται πράξη

    04/12/20256 Mins Read
    Ήταν 19 Μαϊου 2025 όταν υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας ανάμεσα στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και την Ένωση Ασθενών Ελλάδας

    Ο ρόλος των φαρμακοποιών δίπλα σε ανθρώπους που παίρνουν φάρμακα για απώλεια βάρους

    04/12/2025

    Η ψυχική υγεία στα σωφρονιστικά ιδρύματα περνά στο ΕΣΥ: Μία θεσμική τομή με επίκεντρο τον άνθρωπο

    04/12/2025

    Μαλάρια: Νέα όπλα σώζουν ζωές – αλλά η ανθεκτικότητα στα φάρμακα απειλεί να ανατρέψει την πρόοδο

    04/12/2025
    Ροη Ειδησεων
    • Η εξαγγελία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου για ενεργή συμμετοχή σε δράσεις πρόληψης, γίνεται πράξη
    • Ο ρόλος των φαρμακοποιών δίπλα σε ανθρώπους που παίρνουν φάρμακα για απώλεια βάρους
    • Η ψυχική υγεία στα σωφρονιστικά ιδρύματα περνά στο ΕΣΥ: Μία θεσμική τομή με επίκεντρο τον άνθρωπο
    • Μαλάρια: Νέα όπλα σώζουν ζωές – αλλά η ανθεκτικότητα στα φάρμακα απειλεί να ανατρέψει την πρόοδο
    • ΠΟΥ: Οι θάνατοι από ελονοσία αυξήθηκαν το 2024 και οι μειώσεις στη χρηματοδότηση ενέχουν τον κίνδυνο αναζωπύρωσης της νόσου
    Αναζητηση
    Μεινετε σε επαφη
    • Facebook
    • YouTube
    • Vimeo
    • LinkedIn
    Ταυτοτητα
    Ταυτοτητα

    Menu
    • Αρχική
    • Πολιτική cookies
    • Πολιτική απορρήτου
    • Πνευματική Ιδιοκτησία
    • Επικοινωνία
    © 2025 Dailypharmanews. Designed by Dailypharmanews.
    • Αρχική
    • Πολιτική cookies
    • Πολιτική απορρήτου
    • Πνευματική Ιδιοκτησία
    • Επικοινωνία

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.