Close Menu
Dailypharmanews

    Εγγραφείτε στις ενημερώσεις

    Μάθετε τα τελευταία νέα για την υγεία.

    Σημαντικοτερα νεα

    EFSA για ευλογιά: Δεν υπάρχουν εμβόλια εγκεκριμένα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης

    06/02/2026

    ΕΟΔΥ: Επτά θάνατοι από COVID-19 και 9 από γρίπη την τελευταία εβδομάδα

    06/02/2026

    Άμεση Προκήρυξη Θέσης Θωρακοχειρουργού στο Νοσοκομείο Θριάσιο ζητά η ΕΙΝΑΠ

    06/02/2026
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Dailypharmanews
    ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
    • Αρχικη
    • Nεα

      EFSA για ευλογιά: Δεν υπάρχουν εμβόλια εγκεκριμένα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης

      06/02/2026

      ΕΟΔΥ: Επτά θάνατοι από COVID-19 και 9 από γρίπη την τελευταία εβδομάδα

      06/02/2026

      Άμεση Προκήρυξη Θέσης Θωρακοχειρουργού στο Νοσοκομείο Θριάσιο ζητά η ΕΙΝΑΠ

      06/02/2026

      ΕΟΦ: Ανάκληση παρτίδων βρεφικού γάλακτος

      06/02/2026

      Ολοκληρώθηκε η ιατροδικαστική διερεύνηση για τους 15 νεκρούς μετανάστες της Χίου

      06/02/2026
    • Επιστημονικα

      Εμβόλιο HPV: Ανοίγει ο δρόμος για λιγότερα τεστ Παπ

      06/02/2026

      Έρευνα αποκαλύπτει ότι οι κάτοικοι της Μέσα Μάνης αποτελούν μια μοναδική γενετική «νησίδα» στην Ευρώπη

      04/02/2026

      Η Χειρουργική Ογκολογία ως αιχμή του δόρατος στη μάχη για την επιβίωση

      03/02/2026

      Ισπανία: Ιστορική μεταμόσχευση προσώπου από δωρήτρια που επέλεξε την υποβοηθούμενη ευθανασία

      03/02/2026

      Κληρονομικό Αγγειοοίδημα: Πράσινο φως από την ΕΕ για την πρώτη RNA θεραπεία για την πρόληψη των κρίσεων

      02/02/2026
    • Πολιτικη Υγειας

      Μ. Θεμιστοκλέους: Προχωράμε άμεσα σε νέες προσλήψεις στο ΕΣΥ

      06/02/2026

      Ειρ. Αγαπηδάκη: Η πρόληψη σώζει ζωές – Το «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» αλλάζει τον τρόπο που προστατεύουμε την υγεία μας

      05/02/2026

      Υπουργείο Υγείας: πρόληψη μπροστά, στελέχωση με «ιεράρχηση», φάρμακο σε πιο σφιχτό πλαίσιο

      05/02/2026

      Χαιρετισμός του Ά. Γεωργιάδη σε Ημερίδα του ΕΟΦ – Αναφέρθηκε στον κρίσιμο ρόλο του στη φαρμακευτική πολιτική

      04/02/2026

      Από τον Φάκελο στο Smartphone: Η ψηφιακή «επανάσταση» στην Ογκολογία και οι νέες υποδομές του 2026

      04/02/2026
    • Ασθενεις

      Χρόνια δυσκοιλιότητα: Οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπισή της μέσω της διατροφής

      14/12/2025

      Triplex καρδιάς: Πότε είναι αναγκαίο – Ποια καρδιακά προβλήματα εντοπίζει

      29/11/2025

      Παιδικός διαβήτης: Σε ποια ηλικία εμφανίζεται – Ποια συμπτώματα εκδηλώνει

      23/11/2025

      Πεπτικό έλκος: Τα προειδοποιητικά συμπτώματα – Πότε γίνεται επικίνδυνο

      22/11/2025

      Μαγνητική τομογραφία καρδιάς: Σε ποιες περιπτώσεις τη συστήνουν οι γιατροί

      15/11/2025
    • Καινοτομια

      Hepatrat: Ευρωπαϊκή πατέντα για τη συμβολή του σε ασθενείς με λιπώδες ήπαρ

      04/02/2026

      Στρατηγική συνεργασία LAMDA Development- Ομίλου Ιατρικού Αθηνών για την ανάπτυξη ενός υπερσύγχρονου Healthcare Park

      18/12/2025

      BeeAutism: Οι Μέλισσες δημιουργούν για ένα γλυκό σκοπό

      16/12/2025

      Από τους εμφυτεύσιμους καταγραφείς καρδιακού ρυθμού στα wearables

      05/11/2025

      Νέα έκδοχα – νέος ορίζοντας: Τα «αόρατα» συστατικά που μπορεί να απογειώσουν την καινοτομία στα φάρμακα

      28/10/2025
    • Podcasts
    • Αφιερωματα
    ΕΓΓΡΑΦΗ
    Dailypharmanews
    Home » Φαρμακειο » Ποια τα βασικά συμπεράσματα της ετήσιας έκθεσης της PGEU
    Φαρμακειο

    Ποια τα βασικά συμπεράσματα της ετήσιας έκθεσης της PGEU

    24/06/2025Updated:24/06/20256 Mins Read
    Facebook Twitter WhatsApp
    Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp
    Listen to this article

    Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

    Και πάλι οι ελλείψεις φαρμάκων βρίσκονταν στην κορυφή των θεμάτων/προβλημάτων που απασχόλησαν  τους φαρμακοποιούς στη Γηραιά Ήπειρο σύμφωνα με την ετήσια έκθεση για το 2024 την οποία δημοσίευσε η Ένωση των Ευρωπαίων φαρμακοποιών (PGEU ) την Πέμπτη 19 Ιουνίου.

     Ο Aris Prins, ως πρόεδρος της PGEU προλογίζοντας την έκθεση με τίτλο «Φαρμακοποιοί της κοινότητας: υπηρετώντας τους ασθενείς μέσα από τις υπηρεσίες του φαρμακείου» (“Community  Pharmacists: serving patients through pharmacy services”) χαρακτήρισε το 2024 ως «καθοριστική χρονιά για τους κοινοτικούς φαρμακοποιούς στην Ευρώπη» επισημαίνοντας ότι «το επάγγελμά μας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης κρίσιμων προκλήσεων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, ενισχύοντας τον ουσιαστικό του ρόλο στη διασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών σε φάρμακα και στην προστασία της δημόσιας υγείας».

    Όπως ανέφερε «ένα από τα καθοριστικά ζητήματα της χρονιάς ήταν οι ελλείψεις φαρμάκων. Σε όλη την Ευρώπη, οι φαρμακοποιοί εργάστηκαν ακούραστα για να μετριάσουν τον αντίκτυπο των διακοπών εφοδιασμού, διασφαλίζοντας ότι οι ασθενείς συνεχίζουν να λαμβάνουν τις θεραπείες που χρειάζονται. Πέρυσι είδαμε την έναρξη της Συμμαχίας Κρίσιμων Φαρμάκων (Critical Medicines Alliance) και η PGEU συνέβαλε ενεργά στο έργο της Συμμαχίας, ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και παρέχει την προοπτική της φαρμακευτικής πρακτικής στις συζητήσεις των τεχνικών ομάδων εργασίας. Επιπλέον, έχουμε συνεργαστεί ενεργά με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής που ζητούν αποτελεσματικές και βιώσιμες λύσεις για μια ισχυρότερη και πιο ανθεκτική αλυσίδα εφοδιασμού».

    Αμέσως μετά τις ελλείψεις ο Prins αναφέρθηκε στις φαρμακευτικές υπηρεσίες οι οποίες, όπως είπε, «συνεχίζουν να εξελίσσονται, αποδεικνύοντας την προστιθέμενη αξία τους στα συ Prins στήματα υγειονομικής περίθαλψης που βρίσκονται υπό πίεση. Από τις εκστρατείες εμβολιασμού έως τη διαχείριση φαρμάκων και την παροχή συμβουλών σε ασθενείς, οι φαρμακοποιοί έχουν αναδειχθεί ως προσβάσιμοι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης, μειώνοντας το βάρος σε άλλα μέρη του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης».

    Σημαντικό έργο προσφέρουν οι φαρμακοποιοί της κοινότητας και στην αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής καθώς «παίζουν βασικό ρόλο στην προώθηση της υπεύθυνης χρήσης αντιβιοτικών και στην υποστήριξη στρατηγικών σε ολόκληρη την ΕΕ για τη διατήρηση της αποτελεσματικότητας αυτών των ζωτικών φαρμάκων».

    Ένα άλλο πολύ σοβαρό ζήτημα για τους ευρωπαίους φαρμακοποιούς που έθιξε ο Prins ήταν οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού οι οποίες, όπως είπε, «παραμένουν μια πιεστική πρόκληση, όχι μόνο στη φαρμακευτική αλλά και σε όλα τα επαγγέλματα υγειονομικής περίθαλψης. Αυτό έχει αναδείξει περαιτέρω την ανάγκη για διεπαγγελματική συνεργασία, διασφαλίζοντας ότι οι επαγγελματίες υγείας μπορούν να συνεργάζονται αποτελεσματικά για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών. Η ενίσχυση των συνεργασιών σε ολόκληρο τον τομέα αποτελεί προτεραιότητα, ενισχύοντας την κοινή ευθύνη που έχουμε για τη διατήρηση υψηλής ποιότητας περίθαλψης των ασθενών. Αυτό ήταν ορατό κατά τη διάρκεια του Ετήσιου Συνεδρίου μας στο Άμστερνταμ, που διοργανώθηκε από κοινού με τους Ευρωπαίους γιατρούς (CPME), στο οποίο παρουσιάστηκε η συμβολή των γιατρών και των φαρμακοποιών στην αντιμετώπιση των ελλείψεων φαρμάκων, ιατροτεχνολογικών προϊόντων και εργατικού δυναμικού στον τομέα της υγείας».  

    Δίνοντας ένα σίγμα σε σχέση με την πορεία του κλάδου στο μέλλον λέει  ότι «κοιτάζοντας μπροστά, παραμένουμε αφοσιωμένοι στη διασφάλιση ότι οι φαρμακοποιοί θα συνεχίσουν να αναγνωρίζονται ως απαραίτητοι επαγγελματίες υγείας. Η συμβολή μας υπερβαίνει τη χορήγηση φαρμάκων — οι φαρμακοποιοί είναι έμπιστοι σύμβουλοι, υποστηρικτές της δημόσιας υγείας και βασικοί ενδιαφερόμενοι φορείς στη διασφάλιση της ασφαλούς και αποτελεσματικής χρήσης των φαρμάκων».  

    Σε σχέση με τον τίτλο της η ετήσια έκθεση της PGEU σημειώνει ότι η ζήτηση για καινοτόμες υπηρεσίες στην κοινοτική φαρμακευτική εντείνεται από τη γήρανση του πληθυσμού, τις αναδυόμενες απειλές για την υγεία, τις μεταβαλλόμενες προσδοκίες των ασθενών και τους περιορισμένους προϋπολογισμούς και έχει οδηγήσει τα νομοθετικά πλαίσια σε διάφορες χώρες προσαρμόζονται σταδιακά ώστε να επιτρέπουν στους φαρμακοποιούς να προσφέρουν ένα ευρύτερο φάσμα υπηρεσιών με επίκεντρο τον ασθενή

    «Η πρακτική της κοινοτικής φαρμακευτικής έχει εξελιχθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες, καλύπτοντας προοδευτικά τις ανάγκες υγείας των κοινωνιών και συνοδεύοντας την ανάπτυξη των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης. Εκτός από τον καθιερωμένο ρόλο τους στη χορήγηση φαρμάκων, οι κοινοτικοί φαρμακοποιοί αναγνωρίζονται ολοένα και περισσότερο ως ζωτικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην πρωτοβάθμια περίθαλψη χάρη στην προνομιακή τους θέση στο κέντρο των κοινοτήτων για την παροχή φροντίδας και συμβουλευτικής. Η ζήτηση για καινοτόμες υπηρεσίες στην κοινοτική φαρμακευτική εντείνεται από τη γήρανση του πληθυσμού, τις αναδυόμενες απειλές για την υγεία, τις μεταβαλλόμενες προσδοκίες των ασθενών και τους περιορισμένους προϋπολογισμούς. Αυτοί οι παράγοντες δημιουργούν μια επείγουσα ανάγκη για φροντίδα με επίκεντρο τον ασθενή και τονίζουν την ικανότητα του φαρμακοποιού να παρέχει υψηλής ποιότητας, οικονομικά αποδοτικές υπηρεσίες στην καρδιά των τοπικών κοινωνιών, μειώνοντας την πίεση στα τμήματα επειγόντων περιστατικών και τα νοσοκομεία. Τα νομοθετικά πλαίσια σε διάφορες χώρες προσαρμόζονται σταδιακά ώστε να επιτρέπουν στους φαρμακοποιούς να προσφέρουν ένα ευρύτερο φάσμα υπηρεσιών με επίκεντρο τον ασθενή, αξιοποιώντας την εμπειρογνωμοσύνη τους για βελτιωμένα αποτελέσματα υγείας.

    Οι παρεμβάσεις δημόσιας υγείας που βασίζονται στα φαρμακεία – που περιλαμβάνουν την προαγωγή της υγείας, την πρόληψη ασθενειών και τη διαχείριση ασθενειών/φαρμάκων – καταδεικνύουν τη δέσμευση του τομέα στην επίτευξη του «τριπλού στόχου» της καλύτερης ποιότητας περίθαλψης, των καλύτερων αποτελεσμάτων υγείας και του χαμηλότερου κόστους. Παραδοσιακά, οι βασικές υπηρεσίες φαρμακείου περιλάμβαναν τη χορήγηση φαρμάκων, την παρασκευή φαρμάκων και την επείγουσα περίθαλψη (όπως η επείγουσα προμήθεια φαρμάκων), μαζί με τη διαχείριση φαρμάκων. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, ένας αυξανόμενος αριθμός προηγμένων υπηρεσιών, όπως ο εμβολιασμός, τα προγράμματα διακοπής του καπνίσματος, η διαχείριση χρόνιων ασθενειών και ο έγκαιρος έλεγχος/έλεγχος, έχουν γίνει αναπόσπαστα στοιχεία της πρακτικής της κοινοτικής φαρμακευτικής. Προσφέροντας αυτές τις προηγμένες υπηρεσίες, οι φαρμακοποιοί βελτιώνουν τις εμπειρίες και τα αποτελέσματα των ασθενών με πολλαπλούς τρόπους. Πρώτον, οι ασθενείς επωφελούνται από πιο βολική, άμεση πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας περίθαλψη – συχνά με εκτεταμένο ωράριο λειτουργίας. Αυτές οι υπηρεσίες μειώνουν τα εμπόδια στην υγειονομική περίθαλψη και παρέχουν έγκαιρες παρεμβάσεις, διευκολύνοντας την έγκαιρη ανίχνευση ασθενειών και την προληπτική διαχείριση των ασθενειών. Βελτιώνουν επίσης την τήρηση της φαρμακευτικής αγωγής και ενισχύουν τις σχέσεις μεταξύ φαρμακοποιών και ασθενών, οδηγώντας σε πιο εξατομικευμένες συστάσεις και βελτιωμένη υγειονομική παιδεία. Το αποτέλεσμα είναι καλύτερη μακροπρόθεσμη υγεία, μειωμένες επιπλοκές και συνολική μείωση του κόστους υγειονομικής περίθαλψης για τους ασθενείς και τα συστήματα.

    Ευρωπαϊκά Δεδομένα Υγείας και τεχνητή νοημοσύνη

    Σημαντική σε όλη αυτήν την προσπάθεια θα είναι, όπως επισήμανε η γενική γραμματέας της PGEU Ilaria Passarani, και η συμβολή των Ευρωπαϊκών Δεδομένων Υγείας και της τεχνητής νοημοσύνης με την ίδια  να τονίζει ότι η PGEU δεσμεύεται να εξασφαλίσει τη βέλτιστη αξιοποίησή τους, σε συνδυασμό με την απαραίτητη διαφάνεια και ασφάλεια.

    «Ο Ευρωπαϊκός Χώρος Δεδομένων Υγείας (EHDS) θα τεθεί επίσης σε πλήρη ισχύ το 2025 και η PGEU έχει δεσμευτεί να διασφαλίσει ότι τα κοινοτικά φαρμακεία βρίσκονται σε καλή θέση για να αξιοποιήσουν αυτόν τον νέο κανονισμό για καλύτερη ανταλλαγή δεδομένων και πιο εξατομικευμένη φροντίδα των ασθενών, διατηρώντας παράλληλα ισχυρές προστασίες για το απόρρητο και την ασφάλεια των δεδομένων των ασθενών. Η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) παρουσιάζει επίσης μεγάλη προοπτική αλλά και σημαντικές προκλήσεις για την υγειονομική περίθαλψη τα επόμενα χρόνια. Καθώς οι τεχνολογίες ΤΝ συνεχίζουν να εξελίσσονται, η PGEU θα υποστηρίξει ένα κανονιστικό πλαίσιο που να διασφαλίζει τη διαφάνεια, την λογοδοσία και την ασφάλεια των ασθενών. Η ΤΝ έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει την παροχή υγειονομικής περίθαλψης και τα αποτελέσματα των ασθενών, αλλά η εφαρμογή της πρέπει να καθοδηγείται από ισχυρές ηθικές αρχές για τη διατήρηση της ακεραιότητας και της εμπιστοσύνης των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης».

    PGEU
    Share. Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp

    προσφατα αρθρα

    Όλα έτοιμα για να ξεκινήσει από τις 16/2 η διάθεση των ΦΥΚ από τα ιδιωτικά φαρμακεία

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Ετοιμάζεται εργαλείο για online παρακολούθηση της πορείας φακέλων αξιολόγησης φαρμάκων

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Πως τα γραπτά μηνύματα μπορούν να βοηθήσουν τον φαρμακοποιό να πετύχει προσκόλληση του ασθενή στη θεραπεία

    Φαρμακειο

    Στο παρά 5’ απετράπη απόφαση του ΠΦΣ για άρση της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους ΥΠΕΘΑ

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Δ. Μακριδάκη: Απογοήτευση για την αντιμετώπιση του θέματος των προσλήψεων νοσοκομειακών φαρμακοποιών

    Φαρμακειο

    Ποιος είναι ο ρόλος του φαρμακοποιού σήμερα που ο ασθενής πρωταγωνιστεί στη φροντίδα της υγείας του;

    Φαρμακειο

    Γιατί οι φαρμακοποιοί πιστεύουν ότι το φαρμακείο θα επικρατήσει ως κανάλι διάθεσης των ΦΥΚ

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Διανυκτέρευση φαρμακείων: Πως λειτουργεί στην υπόλοιπη Ευρώπη και πως αποζημιώνεται ως υπηρεσία

    Φαρμακειο

    Έρχεται αποζημίωση της υπηρεσίας Διανυκτερεύσεων για τους φαρμακοποιούς

    Φαρμακειο

    Που δίνει έμφαση το νέο εγχειρίδιο της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας για τη φαρμακευτική εκπαίδευση

    Φαρμακειο

    H Γερμανία καταγράφει ιστορικό χαμηλό στον αριθμό των φαρμακείων της – Τι δείχνει η έκθεση της ABDA

    Φαρμακειο

    Ζήτημα 2-3 εβδομάδων η διάθεση των ΦΥΚ μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων – ΦΣΘ: Αδικαιολόγητη η  καθυστέρηση 7 μηνών

    Φαρμακειο

    Απ. Βαλτάς: Ποτέ δεν υπήρξε σκέψη από το Υπουργείο Υγείας για άρση της δυνατότητας επιστροφής εμβολίων

    Φαρμακειο

    Δ. Ευγενίδης: Καμία περίπτωση να δεχθούμε το σενάριο μη επιστροφής τριδύναμων αντιγριπκών εμβολίων

    Φαρμακειο

    Αμερικανική μελέτη δείχνει την ανάγκη για υποστήριξη της ψυχικής υγείας όσων εργάζονται στο φαρμακείο

    Φαρμακειο

    Καθώς τα κρούσματα γρίπης αυξάνονται, γιατί δεν εμβολιάζονται περισσότεροι άνθρωποι;

    Φαρμακειο

    PGEU: Νέα έκθεση σχετικά με το όραμα για το κοινοτικό φαρμακείο στην Ευρώπη

    Φαρμακειο

    Η γρίπη “θερίζει” και οι φαρμακοποιοί πιέζουν για το τετραδύναμο εμβόλιο να χορηγείται δωρεάν

    Φαρμακειο
    Μη χασετε
    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    EFSA για ευλογιά: Δεν υπάρχουν εμβόλια εγκεκριμένα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης

    06/02/20264 Mins Read
    Δεν υπάρχουν εμβόλια εγκεκριμένα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ευλογιά σύμφωνα με την EFSA – Περίπλοκη η ελληνική περίπτωση

    ΕΟΔΥ: Επτά θάνατοι από COVID-19 και 9 από γρίπη την τελευταία εβδομάδα

    06/02/2026

    Άμεση Προκήρυξη Θέσης Θωρακοχειρουργού στο Νοσοκομείο Θριάσιο ζητά η ΕΙΝΑΠ

    06/02/2026

    ΕΟΦ: Ανάκληση παρτίδων βρεφικού γάλακτος

    06/02/2026
    Ροη Ειδησεων
    • EFSA για ευλογιά: Δεν υπάρχουν εμβόλια εγκεκριμένα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης
    • ΕΟΔΥ: Επτά θάνατοι από COVID-19 και 9 από γρίπη την τελευταία εβδομάδα
    • Άμεση Προκήρυξη Θέσης Θωρακοχειρουργού στο Νοσοκομείο Θριάσιο ζητά η ΕΙΝΑΠ
    • ΕΟΦ: Ανάκληση παρτίδων βρεφικού γάλακτος
    • Ολοκληρώθηκε η ιατροδικαστική διερεύνηση για τους 15 νεκρούς μετανάστες της Χίου
    Αναζητηση
    Μεινετε σε επαφη
    • Facebook
    • YouTube
    • Vimeo
    • LinkedIn
    Ταυτοτητα
    Ταυτοτητα

    Menu
    • Αρχική
    • Πολιτική cookies
    • Πολιτική απορρήτου
    • Πνευματική Ιδιοκτησία
    • Επικοινωνία
    © 2026 Dailypharmanews. Designed by Dailypharmanews.
    • Αρχική
    • Πολιτική cookies
    • Πολιτική απορρήτου
    • Πνευματική Ιδιοκτησία
    • Επικοινωνία

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.