Close Menu
Dailypharmanews

    Εγγραφείτε στις ενημερώσεις

    Μάθετε τα τελευταία νέα για την υγεία.

    Σημαντικοτερα νεα

    Εθελοντική ιατρική παρέμβαση στην Αμοργό

    06/02/2026

    Ερωτηματικά σε φαρμακοποιούς προκαλεί η αναφορά του ΠΙΣ σε εκατέρωθεν «ακραίες ρητορικές»

    06/02/2026

    EFSA για ευλογιά: Δεν υπάρχουν εμβόλια εγκεκριμένα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης

    06/02/2026
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Dailypharmanews
    ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
    • Αρχικη
    • Nεα

      Εθελοντική ιατρική παρέμβαση στην Αμοργό

      06/02/2026

      Ερωτηματικά σε φαρμακοποιούς προκαλεί η αναφορά του ΠΙΣ σε εκατέρωθεν «ακραίες ρητορικές»

      06/02/2026

      EFSA για ευλογιά: Δεν υπάρχουν εμβόλια εγκεκριμένα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης

      06/02/2026

      ΕΟΔΥ: Επτά θάνατοι από COVID-19 και 9 από γρίπη την τελευταία εβδομάδα

      06/02/2026

      Άμεση Προκήρυξη Θέσης Θωρακοχειρουργού στο Νοσοκομείο Θριάσιο ζητά η ΕΙΝΑΠ

      06/02/2026
    • Επιστημονικα

      Εμβόλιο HPV: Ανοίγει ο δρόμος για λιγότερα τεστ Παπ

      06/02/2026

      Έρευνα αποκαλύπτει ότι οι κάτοικοι της Μέσα Μάνης αποτελούν μια μοναδική γενετική «νησίδα» στην Ευρώπη

      04/02/2026

      Η Χειρουργική Ογκολογία ως αιχμή του δόρατος στη μάχη για την επιβίωση

      03/02/2026

      Ισπανία: Ιστορική μεταμόσχευση προσώπου από δωρήτρια που επέλεξε την υποβοηθούμενη ευθανασία

      03/02/2026

      Κληρονομικό Αγγειοοίδημα: Πράσινο φως από την ΕΕ για την πρώτη RNA θεραπεία για την πρόληψη των κρίσεων

      02/02/2026
    • Πολιτικη Υγειας

      Μ. Θεμιστοκλέους: Προχωράμε άμεσα σε νέες προσλήψεις στο ΕΣΥ

      06/02/2026

      Ειρ. Αγαπηδάκη: Η πρόληψη σώζει ζωές – Το «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» αλλάζει τον τρόπο που προστατεύουμε την υγεία μας

      05/02/2026

      Υπουργείο Υγείας: πρόληψη μπροστά, στελέχωση με «ιεράρχηση», φάρμακο σε πιο σφιχτό πλαίσιο

      05/02/2026

      Χαιρετισμός του Ά. Γεωργιάδη σε Ημερίδα του ΕΟΦ – Αναφέρθηκε στον κρίσιμο ρόλο του στη φαρμακευτική πολιτική

      04/02/2026

      Από τον Φάκελο στο Smartphone: Η ψηφιακή «επανάσταση» στην Ογκολογία και οι νέες υποδομές του 2026

      04/02/2026
    • Ασθενεις

      Χρόνια δυσκοιλιότητα: Οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπισή της μέσω της διατροφής

      14/12/2025

      Triplex καρδιάς: Πότε είναι αναγκαίο – Ποια καρδιακά προβλήματα εντοπίζει

      29/11/2025

      Παιδικός διαβήτης: Σε ποια ηλικία εμφανίζεται – Ποια συμπτώματα εκδηλώνει

      23/11/2025

      Πεπτικό έλκος: Τα προειδοποιητικά συμπτώματα – Πότε γίνεται επικίνδυνο

      22/11/2025

      Μαγνητική τομογραφία καρδιάς: Σε ποιες περιπτώσεις τη συστήνουν οι γιατροί

      15/11/2025
    • Καινοτομια

      Hepatrat: Ευρωπαϊκή πατέντα για τη συμβολή του σε ασθενείς με λιπώδες ήπαρ

      04/02/2026

      Στρατηγική συνεργασία LAMDA Development- Ομίλου Ιατρικού Αθηνών για την ανάπτυξη ενός υπερσύγχρονου Healthcare Park

      18/12/2025

      BeeAutism: Οι Μέλισσες δημιουργούν για ένα γλυκό σκοπό

      16/12/2025

      Από τους εμφυτεύσιμους καταγραφείς καρδιακού ρυθμού στα wearables

      05/11/2025

      Νέα έκδοχα – νέος ορίζοντας: Τα «αόρατα» συστατικά που μπορεί να απογειώσουν την καινοτομία στα φάρμακα

      28/10/2025
    • Podcasts
    • Αφιερωματα
    ΕΓΓΡΑΦΗ
    Dailypharmanews
    Home » Πολιτικη Υγειας » Πολύ στενότερη συνεργασία κι ενεργό ρόλο των φαρμακείων στη δημόσια υγεία θέλει ο Α. Γεωργιάδης
    Πολιτικη Υγειας

    Πολύ στενότερη συνεργασία κι ενεργό ρόλο των φαρμακείων στη δημόσια υγεία θέλει ο Α. Γεωργιάδης

    19/02/2024Updated:15/10/20246 Mins Read
    Facebook Twitter WhatsApp
    Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp
    Listen to this article

    Μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα» του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου ο Υπουργός Υγείας όχι μόνο ευχαρίστησε τους φαρμακοποιούς που βγήκαν και φώναξαν για το θέμα των σημαντικών επιβαρύνσεων που ξαφνικά είδαν οι πολίτες να έχουν στην τσέπη τους με την εφαρμογή του νέου Δελτίου Τιμών Φαρμάκων, όχι μόνο προχώρησε άμεσα στο να δημοσιευτεί στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης η απόφασή του για επιβολή πλαφόν στις ανατιμήσεις των γενοσήμων αλλά επιπλέον έδειξε ότι υπολογίζει πολύ στη συνεργασία τους με δεδομένο το σημαντικό τους ρόλο στο σύστημα υγείας, αφού αποτελούν στην πλειοψηφία των περιπτώσεων την πρώτη πόρτα εισόδου για τους πολίτες σε αυτό.     

    Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

    «Η λογική η δική μου ως υπουργός είναι ότι λάθη μπορεί να γίνονται, πάντα μπορεί να γίνονται λάθη, το θέμα είναι να είσαι πάντα γρήγορος να τα διορθώνεις». Με αυτή τη φράση ο Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης έδωσε τέλος στο σήριαλ που δημιουργήθηκε από την Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου, όταν τέθηκε σε εφαρμογή το Δελτίο Τιμών Φαρμάκων που εκδόθηκε στο τέλος του 2023 και το οποίο με τις νέες ασφαλιστικές τιμές –κι αφού υπήρξε στις 9 Φεβρουαρίου και η έκδοση της Υπουργικής Απόφασης μέσα από την οποία οριστικοποιήθηκε και ο νέος Κατάλογος Αποζημιούμενων Φαρμάκων (η γνωστή «Θετική Λίστα Φαρμάκων»), όπου αναφέρεται επακριβώς η λιανική τιμή ενός σκευάσματος και η τιμή αποζημίωσής του- οδήγησαν τον κόσμο να διαμαρτύρεται στους φαρμακοποιούς βλέποντας ξαφνικά ότι θα πρέπει να βάλουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις πολύ βαθύτερα.

    Τη στιγμή που έλεγε αυτά τα λόγια ήδη είχε δημοσιευτεί στο Φύλλο Εφημερίδα της Κυβέρνησης η απόφαση (Ρύθμιση Θεμάτων Τιμολόγησης Φαρμάκων) που έκανε πράξη την υπόσχεσή του λίγες ώρες νωρίτερα ότι θα μπει πλαφόν 3 ευρώ στις ανατιμήσεις των γενοσήμων.

    Μάλιστα σε σχετικό δελτίο Τύπου του Υπουργείου Υγείας για το εν λόγω θέμα ο κ. Γεωργιάδης εξηγεί αναλυτικά το τι συνέβη και γιατί τελικά κατέληξε στο πλαφόν των 3 ευρώ (δες εδώ).

    Όμως ο κ. Γεωργιάδης δεν έμεινε μόνο στη διόρθωση του λάθους που παραδέχτηκε ότι έκανε.

    Ευχαρίστησε δημόσια τους φαρμακοποιούς που φωνάξανε μεταφέροντας ουσιαστικά τις διαμαρτυρίες των πολιτών.

    «Είχαν δίκιο οι φαρμακοποιοί που φωνάξανε! Θέλω να ευχαριστήσω και τον κ. Βαλτά με τον οποίο είχα μία συνεργασία αμέσως για να βρούμε λύση στο θέμα και ο οποίος πράγματι με ενημέρωσε αμέσως για το πρόβλημα στις οριακές περιπτώσεις αλλά και τον κ. Λουράντο (σ.σ. τον Πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής)  ο οποίος επίσης έκανε τις σχετικές ανακοινώσεις» ανέφερε ο Υπουργός στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά. 

    Στη συνέχεια δε έκανε κι ένα βήμα παραπάνω δείχνοντας ότι υπολογίζει πολύ στη συνεργασία με τους φαρμακοποιούς που έχουν ακριβώς αυτή τη δυνατότητα να έρχονται καθημερινά σε άμεση επαφή με τους πολίτες ως επιστήμονες του φαρμάκου με σημαντικό ρόλο στο χώρο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

    Και ο τρόπος που εκφράστηκε δείχνει πως έχει σκεφτεί πολύ καλά την αξία αυτού του ρόλου και των δυνατοτήτων των φαρμακοποιών στο προβληματικό σύστημα της ΠΦΥ στη χώρα μας.

    Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Θέλω να συνδέσω τη θητεία μου στο Υπουργείο Υγείας με πολύ στενότερη συνεργασία και ενεργό ρόλο των φαρμακείων στις παροχές δημόσιας υγείας». Και συνέχισε με δύο σημαντικότατες παρεμβάσεις: «Θα βάλουμε μετά από συνταγογράφηση το εμβόλιο του COVID στα φαρμακεία –ετοιμάζουμε ειδική διάταξη, το ξέρει ο κ. Πρόεδρος (σ.σ. ο Απόστολος Βαλτάς). Επίσης θέλω να ξεκινήσω έναν διάλογο -δεν έχω καταλήξει στο σχήμα ακόμη, έχουμε κάποιες σκέψεις στο Υπουργείο Υγείας- για να δούμε πώς μπορούμε κάποια από τα ΦΥΚ (σ.σ. Φάρμακα Υψηλού Κόστους) τα οποία σήμερα τα παίρνουμε μόνο από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, να μπορεί, εάν το θέλει ο ασθενής, να τα παίρνει και από το φαρμακείο της γειτονιάς του διότι πρέπει να μειώσουμε την ταλαιπωρία του κόσμου». Σημείωσε ότι «οι φαρμακοποιοί μπορεί να αποτελέσουν ένα πολύ μεγάλο όπλο «στην προσπάθεια της κυβέρνησης να μειώσει την ταλαιπωρία των ασθενών να έχουν πρόσβαση σε αυτά τα φάρμακα, κι αυτό λόγω του μεγάλου δικτύου των φαρμακείων που είναι απλωμένο σε όλη τη χώρα, ακόμη και στα πιο απομακρυσμένα μέρη, όπου δεν υπάρχουν άλλες υγειονομικές δομές.

    Και δεν είναι μόνο στα εμβόλια κατά της COVID και στα ΦΥΚ που ο κ. Γεωργιάδης θέλει να εμπλακούν τα φαρμακεία. «Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο κ. Πρόεδρε και σε διάφορες άλλες ιδέες να εμπλέξουμε τα φαρμακεία περισσότερο στην παροχή υπηρεσιών για τη διευκόλυνση των ασθενών».

    Από την πλευρά του ο κ. Απόστολος Βαλτάς, αφού άκουσε τα όσα είπε ο Υπουργός και δήλωσε ότι οι φαρμακοποιοί είναι ανοικτοί στα θέματα της πρόληψης, θα συμβάλλουν σε αυτό και ήδη συζητούν με τα στελέχη του Υπουργείου, επανήλθε στο ζήτημα των γενοσήμων και τόνισε ότι το πρόβλημα που παρουσιάζεται με το υπάρχον σύστημα, όπου, «εάν ο γιατρός», όπως είπε, «μου “κλειδώσει” το γενόσημο, δεν δίνεται στον πολίτη η δυνατότητα να επιλέξει το φθηνότερο. Δεν είναι δυνατόν να επιλέξει ο γιατρός το γενόσημο φάρμακο και να το “κλειδώσει” να “κλειδώσει” την εμπορική ονομασία διότι τότε οι ασθενείς και οι ασφαλισμένοι που ξέρετε πόσο μετράνε το ευρώ θα ‘έχουν το πρόβλημα να τους επιβάλλουμε τη διαφορά που θα προκύψει. Η λύση είναι να μην “κλειδώνονται” τα γενόσημα (σ.σ. με τη συνταγογράφηση με τις εμπορικές τους ονομασίες) από τους γιατρούς» .

    Στο αίτημα αυτό ο κ. Γεωργιάδης απάντησε ότι «υπάρχει ένας αντίλογος ότι μπορεί ένας γιατρός –κι εγώ δεν θέλω να επεμβαίνω στις ιατρικές αποφάσεις- να κρίνει ότι για τον συγκεκριμένο ασθενή το σωστό φάρμακο είναι αυτό. Εγώ δεν θέλω να καταργήσω και τον ρόλο του γιατρού γιατί ο γιατρός είναι το κεντρικό πρόσωπο της θεραπείας». Διευκρίνισε βέβαια ότι ο γιατρός «δεν μπορεί να γράφει σε όλες τις συνταγές του εμπορική ονομασία. Μπορεί να γράφει σε κάποιες».

    Σε σχέση με το θέμα αυτό πάντως ο κ. Βαλτάς υπενθύμισε στον Υπουργό Υγείας ότι με το κλείδωμα της εμπορικής ονομασίας ενός φαρμάκου που έχει λήξει η πατέντα του ο φαρμακοποιός χωρίς να φταίει –αφού δεν μπορεί να οδηγήσει έναν ασθενή στο να πάρει κάποιο οικονομικό γενόσημο- πληρώνει χαράτσι. Το θέμα είναι λιγότερο οικονομικό και περισσότερο ηθικό αφού τελικά αυτό το μέτρο είχε επιβληθεί ως προσωρινό το 2018 κι όμως από τότε δεν έχει καταργηθεί, όπως επισήμανε ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

    Σε αυτό το αίτημα ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι ναι μεν έχουν δίκιο οι φαρμακοποιοί αλλά πριν προχωρήσει σε κάποια διορθωτική κίνηση θα πρέπει να δει ποιο είναι το κόστος της αλλαγής (4,8 εκατομμύρια σύμφωνα με τον κ. Βαλτά). Δήλωσε πάντως ότι έχει κατατεθεί ως αίτημα και το Υπουργείο το εξετάζει.

    Αξίζει τέλος να αναφερθεί ότι ο κ. Βαλτάς πρόβαλε ως αίτημα του κλάδου τη στήριξη των μικρών φαρμακείων στην περιφέρεια υπενθυμίζοντας ότι «κάποτε ο Πρωθυπουργός είχε πει ότι τα μικρά φαρμακεία σε άγονες περιοχές πρέπει να στηριχθούν οικονομικά γιατί εκεί δεν υπάρχει γιατρός, μόνο ο φαρμακοποιός».

    Άδωνις Γεωργιάδης Φαρμακείο
    Share. Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp

    προσφατα αρθρα

    Ερωτηματικά σε φαρμακοποιούς προκαλεί η αναφορά του ΠΙΣ σε εκατέρωθεν «ακραίες ρητορικές»

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Συνάντηση του Άδ. Γεωργιάδη με αντιπροσωπεία από τους συλλόγους μαιών–μαιευτών

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Μ. Θεμιστοκλέους: Προχωράμε άμεσα σε νέες προσλήψεις στο ΕΣΥ

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Όλα έτοιμα για να ξεκινήσει από τις 16/2 η διάθεση των ΦΥΚ από τα ιδιωτικά φαρμακεία

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Ετοιμάζεται εργαλείο για online παρακολούθηση της πορείας φακέλων αξιολόγησης φαρμάκων

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Ειρ. Αγαπηδάκη: Η πρόληψη σώζει ζωές – Το «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» αλλάζει τον τρόπο που προστατεύουμε την υγεία μας

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Υπουργείο Υγείας: πρόληψη μπροστά, στελέχωση με «ιεράρχηση», φάρμακο σε πιο σφιχτό πλαίσιο

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Χαιρετισμός του Ά. Γεωργιάδη σε Ημερίδα του ΕΟΦ – Αναφέρθηκε στον κρίσιμο ρόλο του στη φαρμακευτική πολιτική

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Από τον Φάκελο στο Smartphone: Η ψηφιακή «επανάσταση» στην Ογκολογία και οι νέες υποδομές του 2026

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Επιμένουν στις κινητοποιήσεις οι Σύλλογοι Μαιών παρά τις διαβεβαιώσεις του Α. Γεωργιάδη ότι  τίποτα δεν αλλάζει στο καθηκοντολόγιό τους

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Πως τα γραπτά μηνύματα μπορούν να βοηθήσουν τον φαρμακοποιό να πετύχει προσκόλληση του ασθενή στη θεραπεία

    Φαρμακειο

    Παρέμβαση Γεωργιάδη για το Καθηκοντολόγιο Μαιών μετά τις αντιδράσεις του κλάδου

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Γεωργιάδης: Η Θεσσαλονίκη εξελίσσεται στην πρωτεύουσα της Υγείας της Ελλάδας

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Στο παρά 5’ απετράπη απόφαση του ΠΦΣ για άρση της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους ΥΠΕΘΑ

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ»: Θωρακίζεται η νεφρική λειτουργία των πολιτών – Στην «αντεπίθεση» κατά της παχυσαρκίας το υπουργείο Υγείας

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Συμφωνία υπουργείου Παιδείας και ΠΕΦ για την πρώτη δημόσια Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης στον τομέα του φαρμάκου

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Εννέα στους δέκα πολίτες κρίνουν απαραίτητα και ωφέλιμα τα προγράμματα πρόληψης του Υπ. Υγείας σύμφωνα με έρευνα

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    «Στροφή στην πρόληψη στην Υγεία: SMS για νεφρική δυσλειτουργία και 5.000 προσλήψεις στο ΕΣΥ»

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
    Μη χασετε
    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Εθελοντική ιατρική παρέμβαση στην Αμοργό

    06/02/20262 Mins Read
    Μια ουσιαστική εθελοντική ιατρική παρέμβαση πραγματοποιήθηκε στην Αμοργό από ομάδα ειδικευμένων ιατρών, στο πλαίσιο του προγράμματος «Υγεία για Όλους»

    Ερωτηματικά σε φαρμακοποιούς προκαλεί η αναφορά του ΠΙΣ σε εκατέρωθεν «ακραίες ρητορικές»

    06/02/2026

    EFSA για ευλογιά: Δεν υπάρχουν εμβόλια εγκεκριμένα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης

    06/02/2026

    ΕΟΔΥ: Επτά θάνατοι από COVID-19 και 9 από γρίπη την τελευταία εβδομάδα

    06/02/2026
    Ροη Ειδησεων
    • Εθελοντική ιατρική παρέμβαση στην Αμοργό
    • Ερωτηματικά σε φαρμακοποιούς προκαλεί η αναφορά του ΠΙΣ σε εκατέρωθεν «ακραίες ρητορικές»
    • EFSA για ευλογιά: Δεν υπάρχουν εμβόλια εγκεκριμένα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης
    • ΕΟΔΥ: Επτά θάνατοι από COVID-19 και 9 από γρίπη την τελευταία εβδομάδα
    • Άμεση Προκήρυξη Θέσης Θωρακοχειρουργού στο Νοσοκομείο Θριάσιο ζητά η ΕΙΝΑΠ
    Αναζητηση
    Μεινετε σε επαφη
    • Facebook
    • YouTube
    • Vimeo
    • LinkedIn
    Ταυτοτητα
    Ταυτοτητα

    Menu
    • Αρχική
    • Πολιτική cookies
    • Πολιτική απορρήτου
    • Πνευματική Ιδιοκτησία
    • Επικοινωνία
    © 2026 Dailypharmanews. Designed by Dailypharmanews.
    • Αρχική
    • Πολιτική cookies
    • Πολιτική απορρήτου
    • Πνευματική Ιδιοκτησία
    • Επικοινωνία

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.