Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της υπηρεσίας Trade Representative του υπουργείου Εσωτερικών των ΗΠΑ για το 2024 η οποία δημοσιοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, το 96% του συνόλου των διαδικτυακών φαρμακείων παγκοσμίως λειτουργούν παράνομα ενώ πουλούν πλαστά φάρμακα σε ανυποψίαστους καταναλωτές.
Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο
Σημαντικό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία αποτελεί η, όπως δυστυχώς φαίνεται από την έκθεση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, ανεξέλεγκτη παράνομη λειτουργία της συντριπτικής πλειοψηφίας των διαδικτυακών φαρμακείων σε όλο τον κόσμο, η οποία όπως μπορεί κανείς εύκολα να αντιληφθεί, δεν αφορά μόνο τους πολίτες συγκεκριμένων χωρών αλλά όλους τους χρήστες του διαδικτύου που μπορούν να μπουν και να παραγγείλουν φάρμακα από αυτά τα διαδικτυακά φαρμακεία.
Η «μπίζνα» είναι προφανώς πολύ επικερδής, αφού σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Αμερικανών αξιωματούχους 20 νέες πλαστές ιστοσελίδες φαρμακείων ανοίγουν καθημερινά, που πωλούν φάρμακα χωρίς κατάλληλες άδειες ή συνταγές.
Εκτός από τους κινδύνους της χρήσης φαρμάκων που μπορεί να περιέχουν αδρανή συστατικά ή εκείνα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αλλεργίες, τα φάρμακα αυτά συχνά παρασκευάζονται σε ανθυγιεινές συνθήκες, ανέφερε η έκθεση.
«Η απομίμηση και η πειρατεία είναι μια κοινή παγκόσμια ανησυχία, που βλάπτει τους ανθρώπους όχι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και σε άλλες χώρες», όπως δήλωσε η Εμπορική Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ Katherine Chi Tai.
Η Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών (Drug Enforcement Administration – DEA) και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (Centers for Disease Control and Prevention – ECDC’s) έχουν εκδώσει δημόσιες προειδοποιήσεις σχετικά με αυτούς τους ιστότοπους – απάτη, οι οποίοι συχνά προωθούν τα πλαστά χάπια ως νόμιμες θεραπείες.
To φαινόμενο της αγοράς φαρμάκων μέσω διαδικτύου ευνοήθηκε πολύ κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, όταν η παράδοση φαρμάκων στο σπίτι έγινε ζωτικής σημασίας υπηρεσία. Μάλιστα πέρα από τους κινδύνους που ελλοχεύουν από αυτήν την έκρηξη ίδρυσης και λειτουργίας διαδικτυακών φαρμακείων που λειτουργούν ανεξέλεγκτα υπήρξε σοβαρός αντίκτυπος και στη λειτουργία των φυσικών σημείων φαρμακείων με το κλείσιμο 7.000 σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ από το 2019.Το θέμα είναι ότι οι ψηφιακές αγορές αυξάνονται σε δημοτικότητα γεγονός που έχει οδηγήσει πολλά εκατομμύρια ανθρώπων να έχουν στραφεί στο διαδίκτυο για να αγοράσουν συνταγογραφούμενα φάρμακα με βασικό δέλεαρ τις χαμηλότερες τιμές.
Η αμερικανική έκθεση επισημαίνει 19 χώρες που προσδιορίζονται ως βασικές πηγές παραποίησης προϊόντων. Σε αυτές περιλαμβάνονται η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Καμπότζη, ο Καναδάς, η Κίνα και η Ινδία.
Επιπλέον, η έκθεση εφιστά την προσοχή σε δημοφιλείς πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου που πωλούν πλαστά προϊόντα, όπως ρούχα, παπούτσια και είδη ομορφιάς. Η μητρική εταιρεία του TikTok, ByteDance, διαχειρίζεται μια κινεζική εφαρμογή που ονομάζεται Douyin Mall, η οποία σύμφωνα με την έκθεση διευκολύνει σημαντικές πωλήσεις πλαστών προϊόντων.
Έρευνα του Παγκόσμιου Ιδρύματος της Συμμαχίας για Ασφαλή Διαδικτυακά Φαρμακεία (Alliance for Safe Online Pharmacies’ Global Foundation) την οποία και σημειώνει η εν λόγω αμερικανική έκθεση, βρήκε ότι σχεδόν ένας στους τέσσερις Αμερικανούς που έχουν χρησιμοποιήσει διαδικτυακά φαρμακεία ανέφεραν ότι βρέθηκαν να αντιμετωπίζουν μέσα από τις αγορές τους από αυτά, πλαστά ή επιβλαβή φάρμακα.
Αμερικανοί αξιωματούχοι ζητούν αυστηρότερα μέτρα επιβολής από τις κυβερνήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Προτρέπουν για ενισχυμένη ασφάλεια στα σύνορα και αυστηρότερες ποινικές κυρώσεις για την καταπολέμηση του εμπορίου των παραποιημένων φαρμάκων.