Συνεχείς είναι οι αναφορές από πλευράς φαρμακοποιών σε ΜΜΕ για το μεγάλο πρόβλημα των ελλείψεων. Η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κοζάνης κ. Μαρία-Θηρεσία (Τερέζα) Χαραμή σε συνέντευξή της στην τοπική εφημερίδα «Ο Χρόνος» μίλησε για πάνω από 400 φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη στα φαρμακεία – μέλη του Συλλόγου.
Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο
Πρόκειται για ελλείψεις που αφορούν φάρμακα για τον σακχαρώδη διαβήτη, την υπέρταση, το αναπνευστικό σύστημα, καρδιαγγειακές παθήσεις όπως και αντιβιώσεις για παιδιά και ενήλικες. «Τα φάρμακα αυτά είναι άκρως απαραίτητα για την υγεία των ασθενών και θέλουμε να αναδείξουμε ξανά αυτό το πρόβλημα και όχι να το βάλουμε κάτω από το χαλί και να το υποβαθμίσουμε», τόνισε η κ. Χαραμή.
Όπως εξήγησε μιλώντας στο DailyPharmaNews η διάθεση οι φαρμακοποιοί να αναδείξουν ξανά το θέμα και να μην το αφήσουν να μπει κάτω από το χαλί και να υποβαθμιστεί έχει να κάνει με το ότι, όπως πιστεύει, «όλοι “στρουθοκαμιλίζουμε” καθώς το πρόβλημα υπάρχει και δεν λύνεται εφόσον δεν λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα. Τελικά οι φαρμακοποιοί είμαστε οι μόνοι που διαμαρτυρόμαστε από τους πολλούς εμπλεκόμενους φορείς» όμως αυτό που πραγματικά χρειάζεται να γίνει είναι να υπάρξει συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Εάν δεν υπάρξει συνεργασία όλων δεν θα λυθεί το πρόβλημα. Επιπλέον είναι ανάγκη η πολιτεία να ενεργοποιήσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της ή εάν αυτοί που υπάρχουν δεν λειτουργούν, να βρεθούν άλλοι».
Η κ. Χαραμή σημείωσε στη συνέντευξή της ότι οι ελλείψεις φαρμάκων «είναι ένα θέμα το οποίο αφορά στην προάσπιση της δημόσιας υγείας» αναφέροντας πως το πρόβλημα είναι χρόνιο, αλλά αυτήν την περίοδο παρουσιάζει έντονη έξαρση.
Για την ίδια «η χαμηλή τιμή των φαρμάκων στην ελληνική αγορά και η εξαγωγή τους σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση και την κρίση στην παραγωγή, έχει “γιγαντώσει” το πρόβλημα στη χώρα μας, αλλά παρατηρούνται ελλείψεις και πανευρωπαϊκά».
Η πρόεδρος του ΦΣ Κοζάνης υποστήριξε πως δεν έχουν γίνει οι κατάλληλες κινήσεις από την πολιτεία σε ό,τι έχει να κάνει με τη πρόβλεψη κατάλληλων ελεγκτικών μηχανισμών, ώστε να διατηρούνται τα αποθέματα στις αποθήκες και τις φαρμακοβιομηχανίες για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών. Όπως είπε υπάρχει ζήτημα ελλιπούς τροφοδότησης της ελληνικής αγοράς με φάρμακα, κυρίως από τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες και λιγότερο συχνά από τις εγχώριες.
Από την πλευρά του ωστόσο ο Σύλλογος κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσίες για το ζήτημα και να συμβάλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Το σημαντικό, ανέφερε στο DailyPharmaNews είναι να υπάρχει ενημέρωση και να μην ξεχνιέται το πρόβλημα.
Έτσι κι αλλιώς οι φαρμακοποιοί το έχουν καθημερινά μπροστά τους και όπως είπε στην τοπική εφημερίδα «καταβάλλουμε καθημερινά υπεράνθρωπες προσπάθειες για την ομαλή εξυπηρέτηση των ασθενών, και ζητούμε την κατανόηση και υπομονή του κοινού».
Γενικά δηλώνει αισιόδοξη και πιστεύει ότι ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος μπορεί να αλλάξει τη σημερινή κατάσταση. «Επειδή έχουμε εμπιστοσύνη στο δευτεροβάθμιο όργανό μας και επειδή γνωρίζουμε ότι το θέμα των ελλείψεων είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα του πιστεύω ότι με τις πιέσεις που ήδη ασκεί αλλά και με εκείνες που θα ασκήσει από εδώ και πέρα, θα παρθούν τα κατάλληλα μέτρα, εάν όχι να λυθεί, να βελτιωθεί η κατάσταση με τις ελλείψεις φαρμάκων στη χώρα».