Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο
Τα κοινοτικά φαρμακεία αναδείχθηκαν ως το «πιο ουσιαστικό» τοπικό προϊόν σε έρευνα 2.000 καταναλωτών στο Ηνωμένο Βασίλειο, ακολουθούμενα από τα ταχυδρομεία και τα ψιλικατζίδικα.
Η ετήσια έρευνα από την Ένωση Καταστημάτων Ψιλικών (ACS) εν είδει κοινοτικού βαρομέτρου σε ενήλικες, η οποία πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο, διαπίστωσε ότι, εκτός από το ότι τα φαρμακεία θεωρούνται ως η πιο ουσιαστική υπηρεσία σε επίπεδο κοινότητας, θεωρείται ότι έχουν τον δεύτερο πιο θετικό αντίκτυπο πίσω μόνο από τα ταχυδρομεία που βρίσκονται στην πρώτη θέση.
«Τα φαρμακεία έγιναν πιο σημαντικά από ποτέ κατά τη διάρκεια της πανδημίας και διατήρησαν αυτή τη θέση με τους ντόπιους», ανέφερε η ACS στην ανάλυσή της, προσθέτοντας ότι μαζί με τα ταχυδρομεία και τα ψιλικατζίδικα έχουν καταταχθεί στην πρώτη τριάδα σε πολλές μετρήσεις από τότε που ξεκίνησε για πρώτη φορά την έρευνα πριν από μια δεκαετία.
«Αυτές οι υπηρεσίες είναι απίστευτα σημαντικές για όλες τις δημογραφικές κατηγορίες σε τοπικό επίπεδο, παρέχουν δουλειά στους ντόπιους και κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται καλά για το πού ζουν», ανέφερε η ACS.
Τα φαρμακεία κατατάχθηκαν στην έβδομη θέση στις 10, όταν οι ερωτηθέντες ρωτήθηκαν ποια υπηρεσία ήταν πιο σημαντική για την υποστήριξη της τοπικής οικονομίας, με τα ψιλικατζίδικα να κατατάσσονται στην υψηλότερη θέση.
Ερωτηθείς ποια υπηρεσία ήθελαν περισσότερο να δουν στον κεντρικό δρόμο – «συνήθως αυτές που είναι πιο δύσκολο να βρεθούν», εξήγησε η ACS – οι ερωτηθέντες έδωσαν στις τράπεζες την υψηλότερη κατάταξη, με τα φαρμακεία να έρχονται στην πέμπτη θέση.
Τα φαρμακεία δεν περιλαμβάνονταν στη λίστα με τις 10 κορυφαίες προτεραιότητες των ερωτηθέντων για τοπικές επενδύσεις, με παροχές/υπηρεσίες όπως πάρκα, κοινοτική αστυνόμευση και συγκοινωνιακές συνδέσεις να αναφέρονται ως οι εκείνες που χρειάζεται περισσότερο να γίνουν επενδύσεις. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά την «υποστήριξη των ήδη υφιστάμενων τοπικών επιχειρήσεων» τα φαρμακεία κατατάχθηκαν στην πέμπτη υψηλότερη προτεραιότητα για επενδύσεις.
Σχολιάζοντας τα ευρήματα της ACS, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Βρετανικής Φαρμακευτικής Ένωσης, Paul Rees, είπε ότι ήταν μια «έγκαιρη υπενθύμιση ότι τα φαρμακεία αποτελούν μία σωτήρια τοπική υπηρεσία».
Και πρόσθεσε: «Ωστόσο πάνω από χίλια φαρμακεία αναγκάστηκαν να κλείσουν την τελευταία δεκαετία λόγω χρόνιας κρατικής υποχρηματοδότησης.
«Κάθε κλείσιμο αντιπροσωπεύει μια θλιβερή απώλεια για την κοινότητα που υπηρετεί και αφήνει ένα κενό, μία τρύπα στον κεντρικό δρόμο».
Ο Rees κάλεσε τη νέα κυβέρνηση των Εργατικών να επενδύσει στο δίκτυο των φαρμακείων «και να βοηθήσει τα φαρμακεία να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη μείωση του χρόνου αναμονής των γιατρών και των νοσοκομείων».
Η εν λόγω έρευνα αναδεικνύει το σημαντικό ρόλο του κοινοτικού φαρμακείου μέσα σε μία τοπική κοινωνία.
Πρόκειται για έναν ρόλο που η πανδημία ήρθε να αναδείξει ακόμη περισσότερο σε διεθνές επίπεδο η πανδημία ή καλύτερα να φωτίσει περισσότερο καθώς πάντα ο φαρμακοποιός έπαιζε καίριο ρόλο ως υγειονομικός μέσα στην κοινότητα.
Ακόμη και το θέμα που δημιουργήθηκε με το άρθρο 67 στο Νομοσχέδιο που έθεσε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση (4-18 Ιουλίου) το Υπουργείο Υγείας με τίτλο: «Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» (δες εδώ) αυτό ουσιαστικά αποδεικνύει.