Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο
Μία ενδιαφέρουσα πρόταση κατέθεσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος (ΟΣΦΕ) μιλώντας κατά τη διάρκεια του πρόσφατου 12ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 21-23 Νοεμβρίου στην Αθήνα με θέμα «Οι Ασθενείς συνδιαμορφωτές στο νέο ΕΣΥ».
Συμμετέχοντας στο στρογγυλό τραπέζι για τις ιδιωτικές δαπάνες υγείας (δείτε εδώ σχετικό βίντεο), ο κ. Βασίλης Μπιρλιράκης σημείωσε ότι από εκεί που η πολιτεία αναλάμβανε το μεγαλύτερο μέρος του κόστους των φαρμάκων πριν από μία δεκαετία, περίπου το 85% -90% το 2009 – 2010, σήμερα έχει ανατραπεί αυτό το σκηνικό και πληρώνει σχεδόν το 50% αυτού του κόστους. Όπως είπε ένα μεγάλο μέρος το έχει επωμιστεί η φαρμακοβιομηχανία κι ένα μέρος το έχει επωμιστεί ο ασθενής έχοντας αυξήσει τη συμμετοχή του από το 9 στο 15%.
«Οι φαρμακοποιοί το βιώνουμε αυτό μέσα στα φαρμακεία» ανέφερε προσθέτοντας ότι η αφαίρεση ορισμένων φαρμάκων από τη λίστα εκείνων που αποζημιώνονταν και η μετακίνησή τους στη λίστα εκείνων που δεν αποζημιώνονται είναι επίσης κάτι που επιβαρύνει την τσέπη των ασθενών.
Βέβαια παρατήρησε ο κ. Μπιρλιράκης υπήρχε και μία αλόγιστη κατανάλωση φαρμάκων στη χώρα μας η οποία έπρεπε να διορθωθεί με κάποιον τρόπο. Αυτό που στην ουσία έγινε είναι ότι η φαρμακευτική δαπάνη λειτούργησε σε μία λογική εκκρεμούς. Ήμασταν στην μία άκρη και ταλαντευτήκαμε σήμερα στην άλλη άκρη και πλέον συζητάμε για να βρούμε την ισορροπία. Πάνω σε αυτό πάντως ο συντονιστής του τραπεζιού παρατήρησε ότι η λίστα των μη αποζημιούμενων φαρμάκων στη χώρα μας είναι η μικρότερη που υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μάλιστα με μεγάλη διαφορά.
Ο κ. Μπιρλιράκης θέλοντας να δείξει το πόσο πίσω είναι η Ελλάδα στη χρηματοδότηση της πρόληψης σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη αναφέρθηκε σε Έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανασυγκρότησης (ΟΟΣΑ) που λέει ότι η διαφορά στα ποσά που κατευθύνονται στην πρόληψη και στην προαγωγή υγείας είναι 1 προς 50 ανάμεσα στην Ελλάδα και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. «Να λοιπόν, όπως είπε, που βλέπω ότι θα έπρεπε να κατευθυνθούν τα επιπλέον χρήματα που αναμένεται να προκύψουν για την υγεία από την προϋπολογισθείσα αύξηση του ΑΕΠ της χώρας κατά 2,9% το 2024».
Το θετικό, σημείωσε, είναι ότι υπάρχουν προγράμματα πρόληψης που χρόνο με το χρόνο προστίθενται (πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού, πρόγραμμα πρόληψης που αναμένεται να ξεκινήσει για τον τράχηλο της μήτρας, το άρτι ανακοινωθέν πρόγραμμα για την παιδική και εφηβική παχυσαρκία). Τα φαρμακεία της γειτονιάς μπορεί να παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτό. Και αυτό το λέει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Διεθνής Φαρμακευτική Ομοσπονδία η οποία έχει εστιάσει στο φαρμακείο των υπηρεσιών, το φαρμακείο που θα προάγει υπηρεσίες που θα είναι εστιασμένες στην πρόληψη και την προαγωγή της υγείας. Για παράδειγμα στην προαγωγή της υγείας μπορούμε να εμπλέξουμε τους φαρμακοποιούς τόσο στην διακοπή του καπνίσματος όσο και στη διαχείριση του σωματικού βάρους, δύο από τους σημαντικότερους συμπεριφορικούς παράγοντες που ευθύνονται για τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα στη χώρα μας.
Επίσης στο πεδίο της πρόληψης είναι ο εμβολιασμός όπου μπορεί ο φαρμακοποιός να εμπλακεί με δύο τρόπους. Ο φαρμακοποιός, όπως είπε ο κ. Μπιρλιράκης, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως συντονιστής του εμβολισμού των ενηλίκων, όπως κάνει ο παιδίατρος στους εμβολιασμούς ανηλίκων όπου έχουμε εξαιρετικά υψηλά ποσοστά εμβολιασμών. Ειδικά εάν λάβουμε υπόψιν ότι στη χώρα μας έχουμε τον μικρότερο αριθμό Γενικών Ιατρών στην Ευρώπη. Επιπλέον θα μπορούσε να δοθεί η δυνατότητα στον φαρμακοποιό να διεξάγει κι άλλα εμβόλια πέρα από αυτό εναντίον της γρίπης.