Τα άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα θα πρέπει να ασκούνται το βράδυ για την καλύτερη διαχείριση του σακχάρου τους, σύμφωνα με νέα έρευνα από την Ισπανία.
Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η σωματική δραστηριότητα το βράδυ συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου, ιδιαίτερα σε υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα.
Πολλές μελέτες είχαν δείξει ότι η άσκηση μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να ελέγξουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους. Ωστόσο μέχρι σήμερα δεν ήταν γνωστό ποια είναι η καλύτερη χρονική στιγμή της ημέρας για περισσότερα οφέλη.
Ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Γρανάδας, διεξήγαγε μια νέα μελέτη στην οποία διαπίστωσαν ότι η βραδινή άσκηση είναι πολύ αποτελεσματική στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, ιδιαίτερα στα υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα που δεν γυμνάζονται τακτικά..
Στην μελέτη συμμετείχαν 186 ενήλικες που ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και με μέσο όρο ηλικίας τα 46 έτη. Οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες σε 4 ομάδες: 6 το πρωί μέχρι το μεσημέρι, μεσημέρι έως 6 το απόγευμα, 6 το απόγευμα μέχρι τα μεσάνυχτα και μεικτή ομάδα. Όλοι οι συμμετέχοντες έκαναν μέτρια έως έντονη σωματική άσκηση στον καθορισμένο χρόνο τους για 14 ημέρες, φορώντας συσκευή παρακολούθησης γλυκόζης ώστε να ελέγχονται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους.
Αναλύοντας τα δεδομένα που προέκυψαν, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η βραδινή άσκηση συνδέθηκε με χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου την ημέρα, τη νύχτα και συνολικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε άνδρες και γυναίκες. Αυτή η συσχέτιση μάλιστα ήταν ακόμη πιο ισχυρή σε συμμετέχοντες με προδιαβήτη, μια σοβαρή και αρκετά συχνή πάθηση που μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη τύπου 2.
«Τα αποτελέσματά μας υπογραμμίζουν τη σημασία του τομέα της συνταγογράφησης ασκήσεων ακριβείας. Οι επαγγελματίες υγείας και το αθλητικό προσωπικό θα πρέπει να εξετάζουν ποια είναι τη βέλτιστη ώρα της ημέρας για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των προγραμμάτων άσκησης και σωματικής δραστηριότητας που συνταγογραφούν στους ασθενείς», δήλωσε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας JonatanR. Ruiz, Καθηγητής Σωματικής Δραστηριότητας και Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Γρανάδας.
Όπως τονίζουν οι ερευνητές, η μελλοντική έρευνα θα πρέπει να επικεντρωθεί στο εάν αυτά τα αποτελέσματα μπορεί να ισχύσουν για ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας ή άτομα με διαβήτη, ώστε να διατηρήσουν τον βέλτιστο γλυκαιμικό έλεγχο και να διασφαλίσουν τη συνολική καλή κατάσταση της υγείας και ευεξίας τους.
Tα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Obesity: ΕΔΩ