Μέχρι σήμερα, το συγκεκριμένο εμβόλιο αποζημιωνόταν μόνο για περιορισμένο αριθμό ατόμων που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν
Ένα πάγιο αίτημα των παιδιάτρων και των γονέων ικανοποίησε το Υπουργείο Υγείας και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, καθώς όπως έγινε γνωστό, πρόκειται να ξεκινήσει άμεσα η δωρεάν χορήγηση του εμβολίου Bexsero κατά της μηνιγγίτιδας Β.
Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, μέχρι σήμερα το συγκεκριμένο εμβόλιο αποζημιωνόταν μόνο για περιορισμένο αριθμό ατόμων που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν. Για όλες τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες η απόφαση εμβολιασμού έπρεπε να ληφθεί από τους γονείς σε συνεννόηση με τον παιδίατρο, ενώ την αγορά του εμβολίου την κάλυπταν εξ ολοκλήρου οι γονείς.
Υπενθυμίζεται ότι, πρόκειται για ένα ακριβό εμβόλιο, το οποίο κοστίζει περίπου 105 ευρώ. Για τα νεογνά από 2-6 μηνών απαιτούνται 4 δόσεις του εν λόγω εμβολίου, για τα παιδιά από 6 μηνών έως 2 χρονών 3 δόσεις, ενώ για τα παιδιά από δύο ετών και άνω απαιτούνται δύο δόσεις του εμβολίου.
Τη σημαντική είδηση για την δωρεάν χορήγηση του εμβολίου Bexsero κατά της μηνιγγίτιδας Β έκανε γνωστή με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, Κώστας Νταλούκας.
Τι αναφέρεται στην ανακοίνωση:
«Από χθες μας έγινε γνωστό ότι το εμβόλιο Bexsero, που αφορά τον εμβολιασμό κατά της μηνιγγίτιδας τύπου Β, εγκρίθηκε από την Επιτροπή Εμβολιασμών και την Ελληνική Πολιτεία, να συνταγογραφείται και να δίδεται δωρεάν για τα παιδιά που θα αρχίσουν να εμβολιάζονται από τον 2ο μήνα ζωής και θα ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους μέχρι να γίνουν 18 μηνών.
Αυτό έρχεται να κλείσει ένα μεγάλο κενό στην ανισότητα πρόσβασης για το εμβόλιο αυτό, όσον αφορά το υψηλό του κόστος και να δώσει την δυνατότητα πλέον να εμβολιαστούν και να προστατευτούν από το φοβερό αυτό νόσημα, όλα τα Ελληνόπουλα που θα γεννιούνται στην χώρα μας.
Δυστυχώς, για τους γονείς που έχουν παιδιά μεγαλύτερα των 18 μηνών θα πρέπει, αν δεν το έχουν κάνει, να το πληρώσουν από την τσέπη τους».
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 1 στα 10 άτομα που προσβάλλεται από μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο καταλήγει, παρά τη θεραπεία και 1 στα 5, που επιβιώνει, έχει σοβαρές αναπηρίες (εγκεφαλική βλάβη, απώλεια ακοής, ακρωτηριασμό άκρων, μαθησιακές δυσκολίες κ.α.).
Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος προκαλεί βακτηριακή μηνιγγίτιδα και σηψαιμία, με τα βρέφη και τους εφήβους να διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο λοίμωξης. Ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος προστασίας των παιδιών από την μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο είναι ο εμβολιασμός.