H γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι πολύ συνηθισμένο πρόβλημα που αφορά περίπου 4 στους 10 Έλληνες, ωστόσο μόνο 1 στους 10 ασθενείς γνωρίζει ότι πάσχει από αυτή.
Η Αναστασία Μαργέλη, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος μας εξηγεί ποιες αλλαγές στον τρόπο διατροφής μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων που προκαλεί η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
Στην γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση τα υγρά του στομάχου παραμένουν στο κατώτατο τμήμα του οισοφάγου, προκαλώντας καούρα και πόνο κάτω από το στέρνο. Αυτό συμβαίνει γιατί τα τοιχώματα του οισοφάγου είναι λεπτά και δεν αντέχουν τόσο καυστικές ουσίες, σε αντίθεση με το στομάχι.
Αυτή η κατάσταση δημιουργείται ως εξής: Στο κατώτατο μέρος του οισοφάγου υπάρχει ένας σφιγκήρας (μύς), ο οποίος χαλαρώνει όταν τρώμε για να μπορέσει η τροφή να μπεί στο στομάχι και έπειτα κλείνει ερμητικά. Ορισμένες όμως τροφές, δρούν μυοχαλαρωτικά, με αποτέλεσμα αυτός ο μυς να ανοίγει. Τότε, το περιεχόμενο του στομαχιού και τα γαστρικά υγρά ανεβαίνουν στον οισοφάγο, με αποτέλεσμα να ερεθίζεται και να προκαλείται καούρα και πόνος.
Ποιες τροφές να αποφεύγετε
Υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές που επιβαρύνουν τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και αυξάνουν τα δυσάρεστα συμπτώματα της. Αυτές συνήθως είναι η σοκολάτα, τα λίπη, η μέντα, ο δυόσμος, το ωμό σκόρδο και κρεμμύδι, ο χυμός εσπεριδοειδών, τα αναψυκτικά, οι κόκκινες πικάντικες σάλτσες, η ντομάτα, ο καφές, το τσάι, το αλκοόλ, το γάλα (σε περιπτώσεις ευαισθησίας στη λακτόζη).
Πως μπορείτε να προστατευτείτε από τα δυσάρεστα συμπτώματα
-Περιορίστε τις λιπαρές τροφές και αυξήστε την κατανάλωση σύνθετων υδατανθράκων (ζυμαρικά ολικής άλεσης, βρώμη, καστανό ρύζι, μαύρο ψωμί, δημητριακά ολικής άλεσης) και άπαχων πρωτεϊνών (κοτόπουλο, ψάρια, ψαρονέφρι, μοσχάρι νουά).
-Αποφύγετε την κατανάλωση τηγανιτών τροφών, πικάντικων φαγητών, όξινων τροφών (όπως λεμόνι, πορτοκάλι, ντομάτα) και κάποιων άλλων όπως τα παραπάνω
-Προτιμήστε φρούτα όπως μπανάνα, μήλο, αχλάδι και λαχανικά όπως παντζάρια, καρότα, πατάτες, κολοκυθάκια.
-Επιλέξτε τροφές υψηλές φυτικές ίνες (όσπρια, φρούτα, λαχανικά) και ανάλατους, ωμούς ξηρούς καρπούς.
-Προσπαθήστε να χάσετε κιλά αν είστε υπέρβαροι και να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος. Η συσσώρευση λίπους γύρω από την κοιλιά, υπάρχει πιθανότητα να ασκεί πίεση στο μυϊκό σφιγκτήρα, με αποτέλεσμα την εντονότερη παλινδρόμηση.
-Μην τρώτε βιαστικά, αποφύγετε την μεγάλη ποσότητα τροφής στα γεύματα σας και την υπερβολική κατανάλωση νερού ανάμεσα στα γεύματα.
-Μην ξαπλώνετε αν δεν περάσουν 2 ώρες από την ώρα που φάγατε.
-Όταν ξαπλώνετε, προτιμήστε την αριστερή μεριά και τοποθετείστε 2 μαξιλάρια κάτω από το κεφάλι σας.
-Αποφύγετε να φοράτε πολύ στενά ρούχα που πιέζουν την κοιλιακή χώρα ειδικά μετά από κάθε γεύμα.
-Αποφύγετε το κάπνισμα.
-Κάνετε μικρά και συχνά γεύματα και όχι 2-3 μεγάλα.
-Τρώτε με ηρεμία και αργά.
-Μασήστε τσίχλα. Παράγει σάλιο και μειώνει την οξύτητα στον οισοφάγο.
-Προσπαθήστε να αθλείστε και να μειώσετε τα επίπεδα άγχους σας.
Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές, μπορείτε να μειώσετε την συχνότητα και την ένταση των συμπτωμάτων. Ωστόσο, εάν το πρόβλημα είναι έντονο ή μόνιμο είναι αναγκαίο ναεπικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.