Γράφει ο Δρ. Σταύρος Καρακατσάνης, Γαστρεντερολόγος – Ηπατολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Το έλκος στομάχου συνήθως προκαλείται από τη λοίμωξη του βακτηρίου που ονομάζεται ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού και χρειάζεται διάγνωση από τον γαστρεντερολόγο.
Έχει αποδειχθεί μέσα από έρευνες ότι η διατροφή μας και συγκεκριμένα τρόφιμα που καταναλώνουμε καθημερινά επηρεάζουν αρνητικά και θετικά το έλκος στομάχου.
Τι πρέπει να εντάξουμε στην διατροφή μας αν πάσχουμε από έλκος:
-Τρόφιμα με προβιοτικά:
Είναι μια καλή επιλογή καθώς τρόφιμα όπως το γιαούρτι είναι πλούσια σε “καλά” βακτήρια που ονομάζονται προβιοτικά. Μπορούν να βοηθήσουν το έλκος καταπολεμώντας τη λοίμωξη H. pylori και να βοηθήσουν τις θεραπείες να λειτουργήσουν καλύτερα.
-Τρόφιμα πλούσια σε ίνες:
Φρούτα όπως τα μήλα, τα αχλάδια, η βρώμη και άλλες τροφές που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες είναι καλές επιλογές καθώς μπορούν να μειώσουν την ποσότητα του οξέος στο στομάχι σας ενώ ανακουφίζουν από το φούσκωμα και τον πόνο.
-Tρόφιμα με βιταμίνη Α:
Οι γλυκοπατάτες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α και υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτή η θρεπτική ουσία μπορεί να συμβάλει στη συρρίκνωση του στομαχικού έλκους. Άλλα τρόφιμα με καλή δόση βιταμίνης Α είναι το σπανάκι, τα καρότα, το πεπόνι και το βοδινό κρέας.
Τι να αποφεύγετε εάν πάσχετε από έλκος:
-Το γάλα:
Με βάση νεότερα στοιχεία, γνωρίζουμε ότι το γάλα δεν μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή την ανακούφιση ενός έλκους. Στην πραγματικότητα, μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα, ωθώντας το στομάχι σας να παράγει περισσότερο οξύ.
-Το αλκοόλ:
Το αλκοόλ ερεθίζει και μπορεί ακόμη και να βλάψει το πεπτικό σας σύστημα, οπότε καλό είναι να το περιορίσετε όσο μπορείτε ή ακόμα και να το βγάλετε εντελώς από τη διατροφή σας.
-Τα λιπαρά τρόφιμα:
Τα τρόφιμα αυτά μπορεί να σας βάλουν σε περιπέτειες μέχρι το στομάχι σας να τα χωνέψει, οπότε μπορεί να νιώσετε πόνο στην κοιλιά και φούσκωμα, κάτι που δεν βοηθάει καθόλου στο έλκος σας.
Ελέγξετε πως αντιδρά ο οργανισμός σας:
-Στα πικάντικα τρόφιμα:
Οι περισσότεροι γνωρίζαμε πως τα πικάντικα τρόφιμα ήταν πάντα εκτός της διατροφής όσων είχαν προβλήματα με το στομαχικό έλκος. Τώρα γνωρίζουμε ότι αυτό δεν είναι αλήθεια. Απλώς, μερικοί άνθρωποι διαπιστώνουν ότι κάνουν τα συμπτώματά τους χειρότερα. Πάντως αν σας προκαλούν πόνο και δυσφορία, καλό είναι να τα αποφύγετε.
-Στη σοκολάτα:
Η σοκολάτα προκαλεί συχνά δυσφορία σε μερικούς ανθρώπους που έχουν έλκος αλλά αυτό ενδέχεται και να μη συμβεί σε όλους, οπότε μπορείτε να την καταναλώνετε με μέτρο.
-Στην καφεΐνη:
Η καφεΐνη συνήθως υποτροπιάζει τα έλκη. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, γιατί πιθανότατα να μην χρειαστεί να πείτε αντίο στον καφέ, αρκεί τα συμπτώματά σας να μην χειροτερεύουν.