Η υπόταση, δηλαδή η χαμηλή πίεση του αίματος, είναι μια κατάσταση κατά την οποία η συστολική αρτηριακή πίεση (γνωστή ως μεγάλη πίεση) ενός ανθρώπου είναι χαμηλότερη από το φυσιολογικό.
Η φυσιολογική αρτηριακή πίεση κυμαίνεται γύρω στο 120/80 mmHg. Όταν όμως η αρτηριακή πίεση πέσει κάτω από 90/60 mmHg, τότε έχουμε υπόταση.
Σε αντίθεση με την υψηλή αρτηριακή πίεση όπου το αίμα συναντά περισσότερη αντίσταση και έτσι η καρδιά μας πρέπει να εργαστεί πιο έντονα για να ανταποκριθεί, στη χαμηλή αρτηριακή πίεση το αίμα ρέει σε μικρότερο βαθμό από το φυσιολογικό, με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος, η καρδιά και τα υπόλοιπα όργανα του σώματος να μη λαμβάνουν αρκετό αίμα.
Τα συμπτώματα της υπότασης
Η χαμηλή πίεση σε κάποιους ανθρώπους θεωρείται φυσιολογική και δεν εμφανίζει συμπτώματα. Σε ένα σημαντικό αριθμό ανθρώπων όμως η υπόταση μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα όπως ζάλη, σύγχυση, αδυναμία και κόπωση, έντονο πονοκέφαλο, αίσθημα έντονων καρδιακών παλμών, πόνο στον αυχένα ή την πλάτη.
Τα βασικά αίτια της υπότασης
Σε αρκετές περιπτώσεις η υπόταση δεν οφείλεται σε κάποια σοβαρή αιτία και είναι παροδική. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις η χαμηλή αρτηριακή πίεση έχει ως αιτιολογική βάση κάποια πάθηση, λιγότερο ή περισσότερο σοβαρή, με κυριότερες:
• Καρδιακά προβλήματα. Καρδιακή ανεπάρκεια, αρρυθμίες της καρδιάς και δυσλειτουργία των βαλβίδων οδηγούν συχνά σε υπόταση.
• Διαβήτης. Πολύ συχνά, ο διαβήτης και η αγωγή του συχνά μπορεί να προκαλέσουν υπογλυκαιμία και πτώση της αρτηριακής πίεσης
• Ενδοκρινολογικά προβλήματα. Ο υποθυρεοειδισμός, όταν δεν είναι ρυθμισμένος με την κατάλληλη αγωγή, προκαλεί συχνά υπόταση.
• Αναιμία. Η έλλειψη σιδήρου, φυλλικού οξέος και βιταμίνης Β12 προκαλεί μείωση της αρτηριακής πίεσης.
• Ορθοστατική υπόταση. Στην περίπτωση αυτή η πίεση μειώνεται απότομα, όταν το άτομο αλλάζει θέση από καθιστό ή ξαπλωμένο σε όρθιο. Εμφανίζεται κυρίως σε ηλικιωμένα άτομα και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει αιφνίδια και προσωρινή απώλεια της συνείδησης (νευρογενής συγκοπή) και απώλεια του ορθοστατικού τόνου.
• Φάρμακα. Ορισμένα φάρμακα όπως τα αντιυπερτασικά, τα διουρητικά, ορισμένα αντικαταθλιπτικά, φάρμακα για την νόσο Parkinson, κ.α. ενδέχεται να προκαλέσουν χαμηλή αρτηριακή πίεση.
• Εγκυμοσύνη. Η χαμηλή πίεση είναι συχνό φαινόμενο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ιδιαίτερα τις πρώτες 24 εβδομάδες.
• Αφυδάτωση. Όταν το σώμα δεν έχει αρκετά υγρά για να διατηρήσει την κανονική κυκλοφορία του αίματος προκαλείται χαμηλή πίεση.