Πρόκειται για την πρώτη στην Ευρώπη πρότυπη υβριδική θερμοκηπιακή μονάδα παραγωγής υψηλής ποιότητας προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης,
Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη
Στην επίσημη παρουσίαση των εγκαταστάσεων της πρότυπης μονάδας καλλιέργειας και παραγωγής φαρμακευτικής κάνναβης στη βιομηχανική περιοχή της Λάρισας προχώρησε η εταιρεία CURITY PHARMA.
Η εταιρεία δημιούργησε την πρώτη στην Ευρώπη πρότυπη υβριδική θερμοκηπιακή μονάδα παραγωγής υψηλής ποιότητας προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, με στόχο να συμβάλλει ενεργά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής εκατομμυρίων ασθενών σε Ελλάδα και Ευρώπη.
Τα φάρμακα που θα παράγονται από τη CYRITY PHARMA θα καλύπτουν τις κατηγορίες ασθενών που καθορίζονται από τον ΕΟΦ, δηλαδή τη θεραπεία σοβαρής ναυτίας κατά τη χημειοθεραπεία σε ασθενείς με καρκίνο, τη θεραπεία του HIV και της ηπατίτιδας C, ασθενείς με χρόνιους πόνους (καρκινικό και νευροπαθητικό πόνο), ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας και παρηγορητική φροντίδα για καρκινοπαθείς τελικών σταδίων.
Πρόκειται για μια επένδυση 20 εκατ. ευρώ για καλλιέργεια και παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης στη βιομηχανική περιοχή της Λάρισα, η οποία θα δημιουργήσει περισσότερες από 60 θέσεις εργασίας τους επόμενους εννέα με δώδεκα μήνες. Η επένδυση έχει υπαχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης για το ποσό των 5,5 εκατ. ευρώ και στον αναπτυξιακό νόμο για το ποσό του 1,250 εκατ. ευρώ.
Στο μετοχικό κεφάλαιο της Curity Pharma συμμετέχουν η Lyktos Group της οικογένειας Σάλλα με 37,5%, η κυπριακή Impactus Group με 37,5% και οι δύο συνιδρυτές της εταιρείας, Μάνος Χατήρας και Λεωνίδας Γαρύφαλλος με 12% έκαστος.
Η παραγωγική διαδικασία θα ξεκινήσει τον προσεχή Σεπτέμβριο και μέσα στο 2025 αναμένεται να βγουν στην ελληνική αγορά τα πρώτα οκτώ συνταγογραφούμενα σκευάσματα.
Υπενθυμίζεται ότι, η χρήση των προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης εγκρίθηκε πρόσφατα από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ). Η χρήση τους ενδείκνυται για τη διαχείριση των συμπτωμάτων από σοβαρές νόσους όπως καρκίνος, πολλαπλή σκλήρυνση, HIV, χρόνιοι πόνοι από νευρολογικές παθήσεις κ.ά. Το σύνολο του κόστους της θεραπείας επιβαρύνει τον ασθενή, καθώς τα τελικά φαρμακευτικά προϊόντα κάνναβης ανήκουν στα μη αποζημιούμενα φάρμακα.
Δικαίωμα αρχικής συνταγογράφησης για τη φαρμακευτική κάνναβη έχουν οι αναισθησιολόγοι, οι νευρολόγοι, οι παθολόγοι – ογκολόγοι, οι παθολόγοι λοιμωξιολόγοι οι παθολόγοι- ρευματολόγοι. Η συνταγή μπορεί να επαναληφθεί από γιατρό άλλης ειδικότητας για 6 μήνες, αλλά στη συνέχεια χρειάζεται επαναξιολόγηση της θεραπείας από ειδικό.