Η Novo Nordisk Hellas οδηγεί την συνεργασία για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
Η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας απαιτεί τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, από την πολιτεία και την επιστημονική κοινότητα μέχρι τον ιδιωτικό τομέα,για την χάραξη στρατηγικής και την υιοθέτηση αποτελεσματικών πολιτικών πρόληψης και διαχείρισης της νόσου.
Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα της συζήτησης με τίτλο «Οι Οικονομικές και Κοινωνικές Επιπτώσεις της Παχυσαρκίας» που διοργάνωσε η Novo Nordisk Hellas, την Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2024.
Η συζήτηση ανέδειξε την πολυπλοκότητα της νόσου της παχυσαρκίας, που επηρεάζει τους ασθενείς, την κοινωνία, το σύστημα υγείας και την οικονομία. Επισημάνθηκε, επίσης, η ανάγκη αναγνώρισης της παχυσαρκίας ως χρόνιας νόσου, η οποία συνδέεται με σοβαρές συννοσηρότητες, όπως οι καρδιοαγγειακές παθήσεις, και απαιτεί μια ολοκληρωμένη θεραπευτική προσέγγιση.
Η εκδήλωση, την οποία συντόνισε η δημοσιογράφος Μαρία Νικόλτσιου, φιλοξένησε διακεκριμένους ομιλητές, όπως την κ. Ειρήνη Αγαπηδάκη, Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, τον κ. Αλέξανδρο Κόκκινο, Καθηγητή Παθολογίας, Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, τον κ. Ολύμπιο Παπαδημητρίου, Γενικό Διευθυντή της Novo Nordisk Hellas και την κ. Μαίρη Καραγεώργου, Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων της εταιρείας.
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη επισήμανε ότι «για πρώτη φορά στην Ελλάδα έχουμε μια Εθνική Δράση κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας, με ευαισθητοποίηση του πληθυσμού σε όλη τη χώρα μέσα από διαδραστικές δραστηριότητες, εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα σχολεία, ενώπαράλληλα έπονται δωρεάν εξετάσεις από γιατρό, δωρεάν αθλητικές δραστηριότητες, δωρεάν συνεδρίες με διατροφολόγους. Έχουμε δηλαδή μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που εφαρμόζεται σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο».
Ο Γενικός Διευθυντής της Novo Nordisk Hellas, Ολύμπιος Παπαδημητρίου, τόνισε ότι «η παχυσαρκία είναι μια σύνθετη νόσος με πολυδιάστατες συνέπειες που επηρεάζουν όχι μόνο τη σωματική υγεία, αλλά και την ψυχική ευεξία και την κοινωνική ζωή των ασθενών.Η συνεργασία μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών φορέων είναι θεμελιώδης για τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου και αποτελεσματικού πλαισίου φροντίδας που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ασθενών.
Η NovoNordiskHellas εφαρμόζει μια ολιστική στρατηγική καιεπιδιώκει να παράγει πολλαπλά οφέλη για την υγεία και την ποιότητα ζωής των ασθενών, μεταμορφώνοντας τη νοοτροπία εντός της ελληνικής ιατρικής κοινότητας».
Ο μουσικός Δημήτρης Σταρόβας μοιράστηκε την πρόσφατη περιπέτεια της υγείας του, αναδεικνύοντας τη σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης καθώς και την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής.«Όταν η ζωή σου σώζεται από τύχη, συνειδητοποιείς πραγματικά, ότι το να αλλάξεις συνήθειες και τρόπο ζωής, είναι πολύ πιο εύκολο απ’ όσο νομίζεις! Η πρόληψη και η φροντίδα του εαυτού μας δεν διαπραγματεύεται… Είναι μονόδρομος!».
Μελέτη: Οι σοβαρές επιπτώσεις της παχυσαρκίας
Στο πλαίσιο της συζήτησης, η Novo Nordisk Hellas, παρουσίασε μελέτη η οποία αποσκοπούσε στην εκτίμηση της οικονομικής επιβάρυνσης που προκαλεί η παχυσαρκία και οι σχετιζόμενες με αυτή συννοσηρότητες σε τέσσερις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης: την Τσεχία, τηνΕλλάδα, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία, χώρες όπου το ποσοστό παχυσαρκίας έχει ξεπεράσει το20%!
Στα αποτελέσματα που προέκυψαν από την μελέτη αποτυπώνονται οι σοβαρές επιπτώσεις της νόσου, με κυριότερες:
• Οι παγκόσμιες προβλέψεις δείχνουν ότι έως το 2025 το ποσοστό παχυσαρκίας θα φτάσει το 16% στους άνδρες και το 21% στις γυναίκες.
• Περίπου το 60% των ενηλίκων και το 1/3 των παιδιών στην Ευρώπη βρίσκονται αντιμέτωποι με αυξημένο βάρος ή παχυσαρκία.
• Στην Ελλάδα, η παχυσαρκία συνυπάρχει στο 50,8%των ατόμων με υπέρταση και υψηλήχοληστερόλη
• Η παχυσαρκία συνδέεται μεσημαντικάπροβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης τύπου 2, η υπέρταση και η υπερλιπιδαιμία, ενώ αυξάνει και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
• Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές πιέσεις λόγω της παχυσαρκίας, με το κόστος να ανέρχεται στο2,2% τουπαγκόσμιου ΑΕΠ.
• Η Ελλάδα καταγράφει το υψηλότερο κόστος για συννοσηρότητες, όπως η καρδιακή ανεπάρκεια και η χρόνια νεφρική νόσος.
Το ετήσιο κόστος για τις Συννοσηρότητες της Παχυσαρκίας ανά χώρα
Η Ελλάδα καταγράφει το υψηλότερο κόστος για πολλές συννοσηρότητες που σχετίζονται με την παχυσαρκία όπως η στηθάγχη (9.410), η χρόνια νεφρική νόσος (11.708) και η καρδιακή ανεπάρκεια (16.258), σε σύγκρισή με τις 3 υπόλοιπες χώρες. Ειδικότερα, το κόστος της καρδιακής ανεπάρκειας είναι 2.5 φορές υψηλότερο από τις άλλες χώρες.
Το υψηλό κόστος στην Ελλάδα φαίνεται να συνδέεται με τις υψηλότερες τιμές μονάδας για ιατρικές υπηρεσίες τριτοβάθμιας φροντίδας (π.χ. νοσηλεία και εξειδικευμένες θεραπείες) και τη χρήση ακριβών θεραπειών, ειδικά για τις σοβαρές ασθένειες όπως η καρδιακή ανεπάρκεια και η χρόνια νεφρική νόσος.
Συνολικές Ετήσιες Δαπάνες για Συννοσηρότητες της Παχυσαρκίας
Οι ετήσιες συνολικές δαπάνες είναι υψηλότερες για σοβαρές ασθένειες όπως η καρδιακή ανεπάρκεια (28.301 USD) και η χρόνια νεφρική νόσος (19.446 USD), ενώ οι δαπάνες για λιγότερο σοβαρές παθήσεις, όπως το άσθμα (3.709 USD) και η υπέρταση (4.414 USD), είναι σημαντικά χαμηλότερες.
Οι διαφορές στο κόστος για την καρδιακή ανεπάρκεια και τη θεραπεία της σχετίζονται με τις συνήθειες συνταγογράφησης και τις τιμές φαρμάκων, με την Ελλάδα να παρουσιάζει υψηλότερες δαπάνες λόγω χρήσης ακριβών φαρμάκων μάρκας.
Η έρευνα καταδεικνύει την ανάγκη για πολιτικές πρόληψης και διαχείρισης της παχυσαρκίας, ώστε να περιοριστούν οι οικονομικές επιπτώσεις στοδημόσιο σύστημα υγείας.
Η μετάβαση σε προληπτικά μοντέλα φροντίδας μπορεί να μειώσει την οικονομική επιβάρυνση στα δημόσια συστήματα υγείας. Σήμερα, λιγότερο από το 3% των δαπανών για την υγεία στις χώρες του OECD κατανέμεται σε δραστηριότητες πρόληψης δημόσιας υγείας.