Σημαντική εξέλιξη για τις υποδομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στην Κρήτη ανακοίνωσε στη Βουλή ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, γνωστοποιώντας την ένταξη πέντε Κέντρων Υγείας της Κρήτης στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Υγείας, με στόχο την πλήρη ανακαίνιση και αναβάθμισή τους.
Πρόκειται για τα Κέντρα Υγείας Χάρακα, Άνω Βιάννου, Περάματος, Σπηλίου και Κανδάνου, τα οποία εντάσσονται σε ενιαίο πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού περίπου 17 εκατομμυρίων ευρώ.
Όπως ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, η ένταξη των πέντε έργων έχει ήδη πραγματοποιηθεί με απόφαση του Υπουργού και η χρηματοδότηση θα προέλθει από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Υγείας. Για να προχωρήσει, ωστόσο, η διαδικασία προς τη δημοπράτηση και την έναρξη των έργων, απαιτείται η σχετική απόφαση της ανώτατης κυβερνητικής επιτροπής, προκειμένου οι παρεμβάσεις να χαρακτηριστούν έργα στρατηγικής σημασίας.
Η εξέλιξη αφορά Κέντρα Υγείας που εξυπηρετούν μεγάλο μέρος του πληθυσμού της κρητικής ενδοχώρας και αποτελούν βασικούς πυλώνες της πρωτοβάθμιας φροντίδας, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου η πρόσβαση σε μεγαλύτερες νοσοκομειακές μονάδες δεν είναι πάντα εύκολη.
Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται δύο Κέντρα Υγείας στον νομό Ηρακλείου, ο Χάρακας και η Άνω Βιάννος, καθώς και τρεις σημαντικές δομές σε Ρέθυμνο και Χανιά.
Για το Κέντρο Υγείας Χάρακα προβλέπεται χρηματοδότηση ύψους 1.935.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, ενώ για το Κέντρο Υγείας Άνω Βιάννου το ποσό ανέρχεται σε 3.060.000 ευρώ.
Η ένταξη των δύο συγκεκριμένων δομών αποτέλεσε αντικείμενο κοινοβουλευτικής παρεμβάσης του Βουλευτή Ηρακλείου και πρώην Υπουργού Λευτέρη Αυγενάκη.
Κατά τη συζήτηση στη Βουλή, ο βουλευτής Ηρακλείου ανέδειξε ιδιαίτερα την ανάγκη ανακαίνισης και στατικής ενίσχυσης του Κέντρου Υγείας Χάρακα και της Άνω Βιάννου, επισημαίνοντας τον κρίσιμο ρόλο τους για τις τοπικές κοινωνίες.
Ειδικά για τον Χάρακα, υπενθύμισε ότι η δομή εξυπηρετεί κατοίκους από τους Δήμους Αρχανών–Αστερουσίων και Γόρτυνας, καλύπτοντας συνολικά 52 οικισμούς, ενώ το Κέντρο Υγείας Άνω Βιάννου καλύπτει τις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής της Βιάννου.
Ο Υπουργός Υγείας εξήγησε ότι τα πέντε Κέντρα Υγείας δεν κατέστη δυνατό να ενταχθούν στο πρόγραμμα ανακαίνισης που χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Ανάκαμψης, λόγω νομικών ζητημάτων ή ζητημάτων που σχετίζονταν με τη στατικότητα των κτιρίων.
Για τον Χάρακα, μάλιστα, από το Ταμείο Ανάκαμψης είχε χρηματοδοτηθεί η μελέτη στατικότητας, ανοίγοντας τον δρόμο για την επόμενη φάση, δηλαδή την πλήρη ανακαίνιση της εγκατάστασης μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Με τη νέα απόφαση του Υπουργείου, τα πέντε Κέντρα Υγείας αποκτούν πλέον συγκεκριμένο χρηματοδοτικό πλαίσιο για την υλοποίηση της ανακαίνισής τους.
Ο Λευτέρης Αυγενάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανακοίνωση, χαρακτηρίζοντας την ένταξη των πέντε Κέντρων Υγείας σημαντική εξέλιξη για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στην Κρήτη.
Αναφερόμενος ειδικότερα στον Χάρακα και την Άνω Βιάννο, υπογράμμισε ότι η αναβάθμιση των δύο δομών απαντά σε ένα διαχρονικό αίτημα των κατοίκων της ενδοχώρας του Ηρακλείου, οι οποίοι χρειάζονται ασφαλείς, σύγχρονες και λειτουργικές υποδομές υγείας κοντά στον τόπο κατοικίας τους.
Ο κ. Αυγενάκης ευχαρίστησε τον Υπουργό Υγείας, την 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, τις δημοτικές αρχές, τον Σύλλογο Φίλων Κέντρου Υγείας Χάρακα και το προσωπικό των δομών για τη συμβολή τους στην προώθηση των αιτημάτων.
Έθεσε, ωστόσο, ως επόμενο κρίσιμο βήμα τη δημοπράτηση των έργων, την έναρξη των εργασιών και την ολοκλήρωσή τους, ώστε η εξαγγελία να μετατραπεί σε απτό αποτέλεσμα για τους πολίτες.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων λειτουργεί συμπληρωματικά προς το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης, καλύπτοντας ανάγκες που δεν ήταν δυνατό να χρηματοδοτηθούν από το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο.
Ο Υπουργός εκτίμησε ότι με την ολοκλήρωση των έργων που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, την υλοποίηση των νέων παρεμβάσεων και τη συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης για το Βενιζέλειο, θα υπάρξει ουσιαστικά συνολική αναβάθμιση των υποδομών του Εθνικού Συστήματος Υγείας στο νησί.
