Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη.
Μια νέα μελέτη Κινέζων ερευνητών διαπίστωσε ότι η κατανάλωση τουλάχιστον 6 ποτηριών νερού την ημέρα μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.
Το εγκεφαλικό επεισόδιο αποτελεί μια από τις βασικές αιτίες αναπηρίας και θνησιμότητας παγκοσμίως. Αν και οι παραδοσιακοί παράγοντες κινδύνου όπως η υπέρταση και ο διαβήτης έχουν μελετηθεί εκτενώς, οι τροποποιήσιμοι παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως οι διατροφικές συνήθειες και η πρόσληψη νερού, έχουν λάβει τα τελευταία χρόνια αυξανόμενη προσοχή για τον πιθανό ρόλο τους στην πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου.
Η επαρκής ενυδάτωση είναι σημαντική για την πρόληψη πολλών προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένων αυτών που σχετίζονται με τον εγκέφαλο. Το νερό, το πιο απαραίτητο θρεπτικό συστατικό στο ανθρώπινο σώμα, αποτελεί το 50% έως 70% του σωματικού βάρους και εμπλέκεται σχεδόν σε όλες τις μεταβολικές διεργασίες και προσφέρει προστατευτικά αποτελέσματα μέσω πολλαπλών βιολογικών μηχανισμών.
Πειραματικές μελέτες έχουν δείξει ότι η επαρκής ενυδάτωση βελτιώνει τις αιματολογικές παραμέτρους, καταστέλλει τις προθρομβωτικές καταστάσεις και σχετίζεται με μειωμένη συχνότητα εμφάνισης υπέρτασης, διαβήτη και παχυσαρκίας, παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου.
Ωστόσο, ενώ η πρόσληψη νερού έχει συνδεθεί με παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με το εγκεφαλικό επεισόδιο, η άμεση σχέση του με το εγκεφαλικό επεισόδιο παραμένει ασαφής.
Τα προστατευτικά οφέλη του νερού
Ερευνητική ομάδα από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο Shandong, στο Jinan της Κίνας, θέλησε να διερευνήσει τη σχέση μεταξύ της πρόσληψης απλού νερού και του εγκεφαλικού επεισοδίου σε ενήλικες, χρησιμοποιώντας δεδομένα από την Εθνική Έρευνα Εξέτασης Υγείας και Διατροφής των ΗΠΑ (NHANES) από το 1999 έως το 2020.
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 29.489 ενήλικες ηλικίας άνω των 20 ετών – εκ των οποίων 1.268 ανέφεραν ότι είχαν διαγνωστεί με εγκεφαλικό επεισόδιο. Η ερευνητική ομάδα συνέλεξε πληροφορίες σχετικά με τους τύπους και τις ποσότητες τροφίμων και ποτών που κατανάλωναν οι συμμετέχοντες σε διάστημα 24 ωρών.
Οι μεταβλητές που έλαβαν υπόψη οι ερευνητές περιελάμβαναν την ηλικία, το φύλο, την εθνικότητα/φυλή, τα επίπεδα εκπαίδευσης και εισοδήματος, το κάπνισμα, την πρόσληψη αλκοόλ, τον ΔΜΣ, τη σωματική δραστηριότητα, την κατανάλωση θερμίδων, την κατανάλωση ενυδάτωσης, την υψηλή αρτηριακή πίεση, τον διαβήτη, την υψηλή χοληστερόλη και τις καρδιακές παθήσεις.
Η συνολική πρόσληψη απλού νερού (mL/ημέρα) ορίστηκε ως ο συνολικός όγκος νερού που καταναλώθηκε – συμπεριλαμβανομένου του απλού νερού βρύσης, του νερού από βρύσες ή ψυγεία, του εμφιαλωμένου νερού και του νερού πηγής – σε διάστημα 24 ωρών. Οι συμμετέχοντες κατηγοριοποιήθηκαν σε τέσσερις ομάδες με βάση τη συνολική πρόσληψη απλού νερού.
Τα ευρήματα της μελέτης αποκάλυψαν ότι η ομάδα των ατόμων που έπινε το περισσότερο νερό είχε 25% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε σύγκριση με τις ομάδες ατόμων που έπιναν λιγότερο νερό.
Οι ερευνητές βρήκαν επίσης μια συσχέτιση μεταξύ του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου και της ποσότητας πρόσληψης νερού. Όσοι έπιναν λιγότερο από περίπου 1.400 χιλιοστόλιτρα νερού την ημέρα – που ισοδυναμεί με περίπου 6 ποτήρια νερού – είχαν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα της μελέτης μπορούν να συμβάλουν στη διαμόρφωση στρατηγικών δημόσιας υγείας που βασίζονται σε τεκμηριωμένα στοιχεία για την πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου μέσω στοχευμένων παρεμβάσεων ενυδάτωσης. Αν και τα εγκεφαλικά επεισόδια είναι πιο συχνά στον ηλικιωμένο πληθυσμό, η πρόληψή τους μπορεί – και πρέπει – να ξεκινά νωρίς στη ζωή, υιοθετώντας συνήθειες του τρόπου ζωής που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου.
Πηγή: Journal of Stroke and Cerebrovascular Diseases
