Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη
Γάλλοι ερευνητές εντόπισαν σημαντική συσχέτιση μεταξύ της ενεργούς ψωρίασης και της υψηλής πρόσληψης υπερεπεξεργασμένων τροφίμων.
Η ψωρίαση είναι μια χρόνια, αυτοάνοση διαταραχή του δέρματος. Πρόκειται για μια πάθηση με σημαντικό ψυχολογικό αντίκτυπο στη ζωή του ασθενή καθώς, όπως έχει αποδειχθεί, το 50% των ασθενών με ψωρίαση βιώνει άγχος, ενώ 9 στους 10 ασθενείς νιώθουν ντροπή ή αμηχανία για το σώμα τους. Πολλοί από τους ασθενείς με ψωρίαση πάσχουν από κατάθλιψη και αγχώδεις διαταραχές.
Τις τελευταίες δεκαετίες έχει καταγραφεί δραματική αύξηση της κατανάλωσης των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων (UPF) παγκοσμίως. Τα UPF είναι προϊόντα που έχουν υποστεί μια σειρά βιομηχανικών διεργασιών, συμπεριλαμβανομένων φυσικών, βιολογικών ή χημικών διεργασιών, σε συνδυασμό με τη χρήση προσθέτων όπως χρωστικές, γαλακτωματοποιητές και συντηρητικά.
Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα αποτελούν πηγή πολλών επιβαρυντικών διατροφικών συστατικών όπως trans και κορεσμένα λιπαρά οξέα, αλάτι, σάκχαρα, πρόσθετα και ενισχυτικά γεύσης και χρώματος, καθώς και ειδικών ενώσεων που εντοπίζονται κατά την επεξεργασία των προϊοντων. Επιπλέον, είναι φτωχά σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και άλλα ωφέλιμα βασικά συστατικά.
Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα και ψωρίαση
Η υψηλή πρόσληψη υπερεπεξεργασμένων τροφίμων έχει οδηγήσει σε αύξηση του επιπολασμού της παχυσαρκίας και του μεταβολικού συνδρόμου, ενώ πρόσφατη μελέτη έχει συνδέσει τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα με 32 προβλήματα υγείας, με κυριότερα τη θνησιμότητα από όλες τις αιτίες, τις καρδιαγγειακές παθήσεις, την υπέρταση, τον καρκίνο, τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, τις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου, την κατάθλιψη, τις διαταραχές ύπνου.
Ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Paris-Est Créteil στη Γαλλία θέλησε να διερευνήσει εάν τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα έχουν επίδραση και στην εκδήλωση της ψωρίασης.
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα υγείας και διατροφής από περισσότερα από 18.000 άτομα που συμμετείχαν σε μακροχρόνια μελέτη για τη διατροφή.
Όπως προέκυψε από τα ευρήματα της μελέτης, και μετά την προσαρμογή για άλλους παράγοντες κινδύνου ψωρίασης, τα άτομα με υψηλή πρόσληψη υπερεπεξεργασμένων τροφών είχαν 36% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν ψωρίαση.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η κατανάλωση μιας δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε UPF θα μπορούσε να κάνει το σώμα πιο επιρρεπές στη φλεγμονή και να αυξήσει έτσι τις πιθανότητες εμφάνισης ψωρίασης, η οποία είναι γνωστό ότι αναπτύσσεται ως αποτέλεσμα φλεγμονής των κυττάρων του δέρματος.
Η μελέτη έδειξε ότι η συσχέτιση μεταξύ μιας δίαιτας υψηλής σευπερεπεξεργασμένα τρόφιμα και της ψωρίασης παρέμεινε ακόμη και όταν ελήφθησαν υπόψη πτυχές όπως το υπερβολικό βάρος των συμμετεχόντων και οι υποκείμενες παθήσεις τους.
Όπως τονίζουν οι ερευνητές, με δεδομένο ότι η μελέτη δεν μπόρεσε να αποδείξει αιτία και αποτέλεσμα, παρά μόνο να δείξει μια υποκείμενη συσχέτιση, χρειάζονται περαιτέρω μελέτες μεγαλύτερης κλίμακας.
Πηγή: JAMA Dermatology