Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος υποστηρίζει ότι η προστασία της Δημόσιας Υγείας θα πρέπει να τίθεται πάντα σε προτεραιότητα έναντι απαρχαιωμένων αντιλήψεων, που δημιουργούν προσκόμματα στην πρόσβαση των πολιτών στον αντιγριπικό εμβολιασμό
Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο
Η απόφαση κατάργησης για την τρέχουσα εμβολιαστική περίοδο (2023-2024) της διαδικασίας διενέργειας του αντιγριπικού εμβολιασμού χωρίς ιατρική συνταγή που ίσχυε από πέρσι το Δεκέμβριο (πιο συγκεκριμένα από τις 20 Δεκεμβρίου) προκειμένου να καλυφθεί η μέχρι τότε παρατηρούμενη υστέρηση που είχε παρατηρηθεί στην εμβολιαστική κάλυψη κατά της γρίπης σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.
Με δεδομένο μάλιστα ότι φέτος έχουν παραγγελθεί περίπου μισό εκατομμύριο περισσότερα αντιγριπικά εμβόλια σε σχέση με πέρσι σε συνδυασμό με το ότι πέρσι, όπως προαναφέρθηκε, το μέτρο της διενέργειας του αντιγριπικού εμβολιασμού χωρίς ιατρική συνταγή εφαρμόστηκε για να ενισχυθεί η προσέλευση του κόσμου να εμβολιαστεί και παρά τη σημαντική αύξηση του αριθμού των πολιτών που έσπευσαν στα φαρμακεία για να εμβολιαστεί, έμειναν περίπου 800.000 εμβόλια αδιάθετα, προκύπτει εύλογα το ερώτημα κατά πόσο η φετινή εκστρατεία θα πετύχει τους στόχους της να εμβολιαστούν όλοι εκείνοι για τους οποίους συνίσταται ο αντιγριπικός εμβολιασμός.
Η εγκύκλιος της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας κ. Ειρήνης Αγαπηδάκη το μεσημέρι της Πέμπτης 28 Σεπτεμβρίου η οποία προβλέπει ότι «τo αντιγριπικό εμβόλιο συνταγογραφείται βάσει των οδηγιών του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών» και «ειδικά οι κατηγορίες ενήλικου πληθυσμού, οι οποίες αποτελούν ομάδες αυξημένου κινδύνου δύνανται να εμβολιάζονται κατά της γρίπης από φαρμακοποιό με ιατρική συνταγή», βρέθηκε στο στόχαστρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου ο οποίος κάνει λόγο για αναστολή ενός πετυχημένου μέτρου πρόληψης που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την περασμένη χρονια και υλοποιείται εδώ και χρόνια σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες. Ο ΠΦΣ o οποίος θέτει επίσης το ερώτημα τι θα γίνει με τους χιλιάδες πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας που θα ταλαιπωρηθούν για την δωρεάν συνταγογράφηση και τη διενέργεια των εμβολιασμών, τονίζει ότι η προστασία της Δημόσιας Υγείας θα πρέπει να τίθεται πάντα σε προτεραιότητα έναντι απαρχαιωμένων αντιλήψεων, που δημιουργούν προσκόμματα στην πρόσβαση των πολιτών στον αντιγριπικό εμβολιασμό.
Αναλυτικά στη σχετική ανακοίνωσή του ο ΠΦΣ αναφέρει τα εξής:
«Με την εγκύκλιο “Οδηγίες για την Εποχική Γρίπη 2023-2024 – Αντιγριπικός Εμβολιασμός” η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας κ. Αγαπηδάκη, αποφάσισε να καταργήσει για την τρέχουσα εμβολιαστική περίοδο τη διαδικασία της διενέργειας του αντιγριπικού εμβολιασμού χωρίς ιατρική συνταγή από το φαρμακοποιό, με ταυτόχρονη καταχώρηση στο Εθνικό μητρώο αντιγριπικού εμβολιασμού, όπως ακριβώς πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την περασμένη χρονιά και υλοποιείται εδώ και χρόνια σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες.
Μια διαδικασία που συντέλεσε καθοριστικά εν μέσω πανδημίας στην επίλυση των σοβαρών προβλημάτων προσβασιμότητας των πολιτών στην διενέργεια αντιγριπικού εμβολιασμού, χωρίς ταλαιπωρία, χωρίς ραντεβού, χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση και είχε ως αποτέλεσμα να εμβολιαστούν εκατομμύρια Έλληνες πολίτες.
Διερωτώμεθα τι έχει αλλάξει και:
1ον) Aναστέλλεται ένα επιτυχημένο μέτρο πρόληψης χωρίς να συνυπολογισθεί, η ταλαιπωρία των πολιτών να μεταβούν σε κέντρα υγείας ή σε ιδιωτικά ιατρεία, η οικονομική τους επιβάρυνση, ο συνωστισμός και ο αυξημένος φόρτος εργασίας στις κρατικές δομές υγείας,
2ον) Τι θα γίνει με τους χιλιάδες πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας που θα ταλαιπωρηθούν για την δωρεάν συνταγογράφηση και τη διενέργεια των εμβολιασμών, ιδίως υπό το πρίσμα της ενδεχόμενης αύξησης των λοιμώξεων του αναπνευστικού στις εν λόγω περιοχές.
Ο Π.Φ.Σ. είναι πάντα στις επάλξεις για την στήριξη της Δημόσιας Υγείας και της κοινωνίας. Όταν η Κυβέρνηση ζήτησε την στήριξη των φαρμακοποιών για την προαγωγή του αντιγριπικού εμβολιασμού στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου, εμείς συνεισφέραμε τα μέγιστα.
Η προστασία της Δημόσιας Υγείας θα πρέπει να τίθεται πάντα σε προτεραιότητα έναντι απαρχαιωμένων αντιλήψεων, που δημιουργούν προσκόμματα στην πρόσβαση των πολιτών στον αντιγριπικό εμβολιασμό.
Σε αυτή την κατεύθυνση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ο ΟΟΣΑ έχουν επισημάνει και προτρέπουν στην ανάγκη ανάπτυξης υπηρεσιών εμβολιασμού εκ μέρους των φαρμακείων της κοινότητας, ως μια αποτελεσματική παρέμβαση στην πρόληψη της υγείας και προς όφελος των συστημάτων υγείας.
Αξίζει εδώ να αναφερθεί ότι μόλις χθες η Διεθνής Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP) έδωσε στη δημοσιότητα μία νέα διακήρυξη πολιτικής για τους εμβολιασμούς και το ρόλο των φαρμακοποιών σε αυτούς καλώντας τις κυβερνήσεις και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να άρουν τα εμπόδια για να επιτρέψουν στους φαρμακοποιούς να συνταγογραφούν και να χορηγούν όλα τα σχετικά εμβόλια καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους (δες εδώ).