Γ. Πισσάκας: Πάνω από 150 εκατ. ευρώ οι παράνομες εισπράξεις μέχρι τώρα.
«Πριν από 12 χρόνια ψηφίστηκε ο Νόμος, ο οποίος προβλέπει ότι ένας ογκολογικός ασθενής που θα υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία σε ιδιωτική κλινική, δεν πρέπει να πληρώνει ούτε ένα ευρώ από την τσέπη του.
Μετά από τόσα χρόνια καταστρατήγησης αυτού του νόμου, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, για πρώτη φορά ο ΕΟΠΥΥ απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση στους παρόχους υπηρεσιών υγείας, ότι η είσπραξη επιπλέον αμοιβής από ασφαλισμένο, ρητά απαγορεύεται και επιφέρει την καταγγελία της σύμβασης. Δηλαδή απλά έγινε το αυτονόητο», επισημαίνει στο DailyPharmaNews ο ακτινοθεραπευτής- ογκολόγος Συντονιστής Διευθυντής στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας Δρ Γιώργος Πισσάκας. Ο διακεκριμένος ακτινοθεραπευτής δίνει συνέντευξη στο DaillyPharmaNews με αφορμή πρόσφατη ομιλία του στο 10th MedTechConference, όπου και ξεδίπλωσε τις εξελίξεις της Ακτινοθεραπείας στη χώρα μας την τελευταία δεκαετία.
«Ξέρετε τόσα χρόνια που το καταγγέλλουν οι σύλλογοι καρκινοπαθών, τόσα χρόνια που γίνονται εκκλήσεις από τις επιστημονικές εταιρείες, στα τόσα δημοσιεύματα και στις τόσες επερωτήσεις στην Βουλή, η μόνιμη επωδός του ΕΟΠΥΥ και των Υπουργών ήταν «μα δεν έχουμε γραπτές καταγγελίες» λες και είναι εύκολο, ενώ ο ασθενής με κόπο έχει βρει μια θέση για ακτινοθεραπεία, να πάει και να κάνει καταγγελία.
Για πρώτη φορά ο ΕΟΠΥΥ συντάσσεται με τους ασθενείς και αναφέρει ότι «γίνεται αποδέκτης καταγγελιών, είτε από συλλόγους ασθενών, είτε από μεμονωμένους ασφαλισμένους αναφορικά με απαιτήσεις είσπραξης πρόσθετων χρεώσεων επί των παρεχομένων υπηρεσιών. Εδώ και τόσα χρόνια, αυτό που λέμε είναι, ότι ο ασθενής πηγαίνει στο Ιδιωτικό γιατί δε βρίσκει θέση στο Δημόσιο», αναφέρει ο κ Πισσάκας για να επισημάνει στη συνέχεια ότι «αυτό συμβαίνει, γιατί το Δημόσιο διαθέτει 29 μηχανήματα ακτινοθεραπείας και ο ιδιωτικός τομέας 25. Άρα στην Ελλάδα έχουμε συνολικά 54 μηχανήματα, ενώ υπάρχουν και 3 μηχανήματα (ένα στο Δημόσιο και 2 στα Ιδιωτικά) που εφαρμόζουν μόνο τεχνικές στερεοτακτικής ακτινοχειρουργικής».
Η Ελλάδα θα έπρεπε να διαθέτει 85 μηχανήματα ακτινοθεραπείας
«Σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα (υπάρχει και πρόσφατο άρθρο στο επιστημονικό περιοδικό της Ευρωπαϊκής Ακτινοθεραπευτικής Εταιρείας) η Ελλάδα είναι στους ουραγούς σε σχέση με τον αριθμό των μηχανημάτων και τον πληθυσμό της. Σύμφωνα με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο η Ελλάδα θα πρέπει να διαθέτει 85 μηχανήματα ακτινοθεραπείας (8 μηχανήματα ανά εκατομμύριο πληθυσμού). Το Δημόσιο σήμερα διαθέτει 29. Με τα δεδομένα αυτά ο ασθενής αναγκάζεται να πάει και στα Ιδιωτικά, αφού δεν μπορεί να βρει θέση στο Δημόσιο».
Γι’ αυτό από την ίδρυσή του ο ΕΟΠΥΥ το 2012, τονίζει ο κ. Πισσάκας, φρόντισε να δώσει την δυνατότητα στους ασφαλισμένους του να μπορούν να πηγαίνουν και στα Ιδιωτικά με δική του κάλυψη. «Μάλιστα τότε τα μηχανήματα ακτινοθεραπείας ήταν και λίγα και παλιά. Στο Δημόσιο ήταν 24, πολύ λίγα αλλά και πολύ παλιά αφού 16 από αυτά είχαν περάσει την 15ετία και θα έπρεπε να έχουν αντικατασταθεί προ πολλού. Η μεγάλη στιγμή της Ακτινοθεραπείας ήταν, όταν μετά από συζήτηση που έγινε στο Ακτινοθεραπευτικό του «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ» με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το ΙΣΝ αποφάσισε την Δωρεά 12 μηχανημάτων σε όλη την Ελλάδα. Με αυτό τον τρόπο κανένα Δημόσιο Νοσοκομείο δεν υστερεί πλέον ποιοτικά, αφού όλα διαθέτουν τουλάχιστον ένα πολύ σύγχρονο μηχάνημα Ακτινοθεραπείας».
Στην Ακτινοθεραπεία δεν υπάρχει clawback
Όσον αφορά την πρόσφατη ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ ο κ. Πισσάκας εξηγεί: «Το Ιδιωτικό αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ για κάθε ασθενή με περίπου 2,5 με 3χιλιάδες ευρώ και στην Ακτινοθεραπεία δεν υπάρχει clawback (γιατί πολλές φορές τα Ιδιωτικά χρησιμοποιούν το clawbackγια να δικαιολογήσουν τις παράνομες απαιτήσεις τους). Δυστυχώς όμως παράνομα εδώ και τόσα χρόνια απαιτούν από τους ασθενείς από 1000 έως και 5-6 χιλιάδες για τις πιο ειδικές θεραπείες (που καλύπτονται απόλυτα από τον ΕΟΠΥΥ και αποζημιώνονται με 5,5 έως 6,5 χιλιάδες). Αν υπολογίσουμε ότι κάθε χρόνο κάνουν ακτινοθεραπεία στα Ιδιωτικά πάνω από 12.000 ασθενείς την τελευταία 10ετία έχουν κάνει θεραπεία πάνω από 120.000 ασθενείς. Αν υπολογίσουμε δε ότι το ποσόν το οποίο απαιτούν, παραβιάζοντας την συμφωνία με τον ΕΟΠΥΥ, είναι κατά μέσο όρο 1,2 με 1,5 χιλιάδες από κάθε ασθενή, το ποσό που συγκεντρώνεται ξεπερνά τα 150 με 180 εκατομμύρια ευρώ.
Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να σκεφτεί κάποιος γιατί τόσα χρόνια και με τόσες κυβερνήσεις όλων των πολιτικών χρωμάτων συνεχίζεται η ασυδοσία των Ιδιωτικών. Κάποτε ο Εμ .Ροΐδης είχε πει “Εις νόμος απαιτείται εις αυτήν την χώραν, ο οποίος να επιτάσσει την εφαρμογήν όλων των υπολοίπων νόμων”. Και γι’ αυτό θεωρώ ότι είναι ένα πρώτο σημαντικό βήμα η ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ. Όπως είμαι και βέβαιος ότι πολλοί θα σκεφτούν ότι με τόσα λεφτά δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει τόσο ισχυρή πολιτική βούληση για την εφαρμογή του νόμου. Πολύ απλά οι πολιτικοί κρίνονται από τα έργα τους και όχι από τα λόγια τους και με τα έργα τους οφείλουν να σέβονται τους ογκολογικούς ασθενείς και να είναι συμπαραστάτες τους στον τόσο δύσκολο συναισθηματικά και πρακτικά αγώνα επιβίωσης που δίνουν».