Ο Δρ. Σταύρος Καρακατσάνης, Γαστρεντερολόγος – Ηπατολόγος, Ειδικός Επεμβατικός Ενδοσκόπος μας προτείνει ορισμένες απλές καθημερινές πρακτικές που προστατεύουν όχι μόνο το έντερο μας αλλά και τη γενικότερη υγεία μας.
1.Προτιμήστε τις πλήρεις τροφές με άφθονες φυτικές ίνες
Το υγιές έντερο ξεκινά από την κουζίνα μας, αφού έχει αποδειχθεί ότι η διατροφή συνδέεται άρρηκτα με την εντερική υγεία. Η κατανάλωση τροφών με όσο το δυνατό λιγότερη επεξεργασία είναι βασική για την υγεία του εντέρου. Αντίθετα, τα φρούτα, τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, τα σιτηρά και τα τρόφιμα ολικής άλεσης περιλαμβάνουν αρκετά αντιοξειδωτικά συστατικά που χαρίζουν αντιφλεγμονώδη δράση. Παράλληλα, τα συγκεκριμένα τρόφιμα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες που προωθούν την ανάπτυξη των φιλικών βακτηρίων στο έντερο και τη συχνή κίνησή του. Η προσθήκη προβιοτικών είναι επίσης μια καλή κίνηση για την υγεία του εντέρου. Το φυσικό γιαούρτι και τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το κεφίρ και τα τουρσιά, ανήκουν σε αυτές τις τροφές που προσφέρουν φυσικά προβιοτικά.
2.Εντάξτε την άσκηση στη ζωή σας
Η καθημερινή φυσική δραστηριότητα θα σας χαρίσει εκτός από ένα όμορφο και υγιές σώμα και ένα υγιέστερο έντερο. Σύμφωνα με έρευνες η άσκηση μπορεί να εμπλουτίσει το μικροβίωμα του εντέρου με τρόπους που σχετίζονται με την απώλεια βάρους και τη βελτίωση των συμπτωμάτων τυχόν γαστρεντερικών διαταραχών. Η φυσική άσκηση συμβάλλει σημαντικά στην κινητικότητα του εντέρου και μειώνει τις πιθανότητες για πρήξιμο, δυσκοιλιότητα και καούρες.
3.Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ
Η κατανάλωση αλκοόλ δεν βλάπτει μόνο το ήπαρ αλλά μπορεί να έχει αρνητική επίδραση και στην υγεία του εντέρου. Σε αυξημένη κατανάλωση το αλκοόλ μπορεί να βλάψει το εσωτερικό περίβλημα του στομάχου και του πεπτικού σωλήνα και να επηρεάσει την απορρόφηση θρεπτικών ουσιών. Έρευνες έχουν δείξει ότι το αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου, το οποίο έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνων που σχετίζονται με το αλκοόλ.
4.Επανεξετάστε με το γιατρό σας τα φάρμακα που λαμβάνετε
Εάν παίρνετε σταθερά κάποια φαρμακευτική αγωγή, ή αν χρειάζεται να πάρετε αντιβίωση, συζητήστε με το γιατρό σας πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει την υγεία του εντέρου σας. Ειδικά τα αντιβιοτικά μπορούν να ξεφορτωθούν τα βακτήρια που μας αρρωσταίνουν, μπορούν όμως να σκοτώσουν μαζί τους και κάποια ωφέλιμα βακτήρια. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι θα πρέπει να αποφεύγετε τα φάρμακα που σας συστήνει για κάποιο λόγο ο γιατρός σας. Είναι σημαντικό ωστόσο να θυμάστε ότι δεν πρέπει ποτέ να παίρνετε αντιβίωση χωρίς σύσταση του γιατρού. Θυμηθείτε επίσης να συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας εάν είναι καλό για την περίπτωσή σας να πάρετε ταυτόχρονα με την φαρμακευτική αγωγή και προβιοτικά για την προστασία του εντέρου.
- Φροντίστε να κοιμάστε αρκετά
Ο επαρκής ύπνος δεν συμβάλλει μόνο στην προστασία του οργανισμού από τις ιώσεις και το κοινό κρύωμα, αλλά αποτελεί μια υγιεινή ρουτίνα και για την υγεία του εντέρου. Σύμφωνα με έρευνες, ο ελάχιστος ύπνος μπορεί να οδηγήσει σε ανισορροπία των βακτηρίων του εντέρου, με αποτέλεσμα να προκληθούν φλεγμονές και άλλα προβλήματα στην περιοχή, πράγμα που οφείλεται στο σύστημα επικοινωνίας του εντέρου και του εγκεφάλου.
- Περιορίστε το άγχος
Το άγχος επηρεάζει άμεσα το έντερο μέσω του άξονα εντέρου-εγκεφάλου, ο οποίος περιλαμβάνει τμήματα του εγκεφάλου που αποτελούν μέρος του μηχανισμού «μάχης ή φυγής». Το άγχος μπορεί να ενισχύσει τον πόνο, να αλλάξει την κινητικότητα του εντέρου -να την επιταχύνει ή να την επιβραδύνει ανάλογα με το άτομο – και να αλλάξει τη σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου. Όταν είστε υπερβολικά αγχωμένοι αφιερώστε πέντε λεπτά για να χαλαρώσετε. Μπορείτε να κάνετε διαλογισμό, να πάρετε βαθιές αναπνοές ή να φανταστείτε ένα χαλαρωτικό μέρος, τεχνικές που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τα επίπεδα του στρες στο σώμα.
Είναι αναγκαίο να τονιστεί πως αν αντιληφθείτε πως κάτι δεν πάει με καλά με την υγεία του εντέρου σας, ασφαλώς το πρώτο πράγμα που οφείλετε να κάνετε είναι να επικοινωνήσετε με τον γαστρεντερολόγο σας.