Πολλοί γονείς αναρωτιούνται αν πρέπει να είναι φίλοι με τα παιδιά τους και σε τι βαθμό.
Η σχέση μεταξύ γονέων και παιδιών αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς δεσμούς στη ζωή μας. Ένα συχνό ερώτημα των γονέων είναι αν πρέπει να είναι φίλοι με τα παιδιά τους και σε τι βαθμό.
Στο ερώτημα αυτό απαντά η Αντιγόνη Γινοπούλου, Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος. Όπως εξηγεί στο DailyPharmaNews, «η ισορροπία και η προσεκτική διαχείριση είναι το κλειδί στη σχέση γονιού – παιδιού».
«Η φιλία με το παιδί μπορεί να ερμηνευτεί με διάφορους τρόπους. Κάποιοι γονείς θεωρούν ότι το να είναι “φίλοι” με τα παιδιά τους σημαίνει ότι μοιράζονται ακόμα και προσωπικά θέματα, δεν υπάρχουν μυστικά και περνούν πολύ χρόνο μαζί. Αυτή η προσέγγιση ενισχύει την εμπιστοσύνη και δημιουργεί ένα περιβάλλον ασφάλειας για το παιδί όπου αισθάνεται ελεύθερος να εκφραστεί και να μιλήσει για τα προβλήματά του.
Πολύ συχνά όμως το γεγονός ότι ο γονιός μοιράζεται υπερβολικά πολλές πληροφορίες ακόμα και για την προσωπική του ζωή, θα έχει ως αποτέλεσμα η δημιουργία αρνητικών συναισθημάτων και συμπεριφοράς του παιδιού απέναντι στο γονιό. Ωστόσο, οι γονείς δεν πρέπει να ξεχνούν ότι ο ρόλος τους δεν είναι αποκλειστικά φιλικός. Υπάρχει η ανάγκη για καθοδήγηση, υποστήριξη και όρια κάτι που συχνά έρχεται σε σύγκρουση με την έννοια της φιλίας όπως την αντιλαμβάνονται τα παιδιά. Οι γονείς είναι εκεί για να βάζουν όρια και να προσφέρουν καθοδήγηση, πράγματα που συχνά ένας “φίλος” δεν κάνει. Ο ρόλος του φίλου ο οποίος είναι και συνομήλικος είναι να είναι υποστηρικτικός στα θέλω του “φίλου”».
Πότε η «φιλία» δημιουργεί προβλήματα
Η ισορροπία είναι το κλειδί στη σχέση γονιού – παιδιού. Αν οι γονείς δώσουν προτεραιότητα μόνο στη φιλική σχέση με το παιδί, παραμελώντας τον γονεϊκό τους ρόλο, μπορεί να προκύψουν προβλήματα. Τα παιδιά χρειάζονται πρόγραμμα και καθοδήγηση για να αισθάνονται ασφάλεια. Όταν οι γονείς προσπαθούν να γίνουν υπερβολικά «κολλητοί» με τα παιδιά υπάρχει κίνδυνος να χάσουν την αίσθηση του σεβασμού λόγω της φύσης της σχέσης.
Επιπλέον, τα παιδιά ενδέχεται να μην μπορούν να διαχειριστούν σωστά τα όρια αυτής της σχέσης. Ένα παιδί μπορεί να δυσκολεύεται να αποδεχθεί την πειθαρχία από κάποιον που βλέπει κυρίως ως «φίλο» και όχι ως γονιό. Η φιλία μεταξύ γονέα και παιδιού μπορεί να εξελιχθεί σε μια πιο φιλική μορφή κυρίως στην ενήλικη ζωή, ώστε το παιδί να νιώθει ότι έχει μια πιο ισότιμη σχέση με τους γονείς. Στην εφηβεία είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει φιλική σχέση με τους γονείς λόγω των μεγάλων συναισθηματικών αλλαγών του παιδιού. Ο έφηβος όσο και να μην το καταλαβαίνει έχει ανάγκη από έναν γονιό και όχι έναν «φίλο γονιό».
Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι η φιλία με τα παιδιά είναι μια όμορφη ιδέα, αλλά χρειάζεται προσεκτική διαχείριση και ισορροπία ώστε να μην αντικατασταθεί ο γονεϊκός ρόλος και να χτιστεί μια σχέση με κυρίαρχα στοιχεία το σεβασμό, την εμπιστοσύνη και την αμοιβαιότητα».